Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...możesz coś więcej o tym?🤔

Ja za bardzo nie w temacie. Trzeba by galicyjskiego sex-instruktora zapytać o szczegóły ale swingers klub to nie to samo? Ten co dostał chyba 400 tys z KPO.

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, jahooo napisał(a):

niższe oprocentowanie tylko przez dwa lata, potem cos ponad 8%

spłata wcześniejasza - minimum 2,5% trzeba zapłacić od sumy bankowi

to tylko ładnie na papierze

O to już mi się nie podoba większy %

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

jeżeli będą na tej samej zasadzie co rok temu dawali na 2% to możesz na dowolny cel nawet na wczasy na mieszkanie czy auto dla miastowego ale nie wiem jakie teraz będą zasady

Auto na kredyt nigdy w zyciu

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

A po ch.. ci kredyt?

Lokata jest na 5%

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Auto na kredyt nigdy w zyciu

Lokata jest na 5%

Ale czy to warto? Jak by dali 200 tys na 1% na 2 lata to 2 tys rocznie a z lokaty będzie 10tys czyli 8 zostaje x2 16 tys zysku przez 2 lata. Ciekawe jak to bedą liczyć. Ile komu przysługuje.

Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ale czy to warto? Jak by dali 200 tys na 1% na 2 lata to 2 tys rocznie a z lokaty będzie 10tys czyli 8 zostaje x2 16 tys zysku przez 2 lata. Ciekawe jak to bedą liczyć. Ile komu przysługuje.

nie podali, ile prowizji, bo może nawet przez te dwa lata wyjdzie na zero

• Thanks 1
Opublikowano
49 minut temu, jahooo napisał(a):

niższe oprocentowanie tylko przez dwa lata, potem cos ponad 8%

spłata wcześniejasza - minimum 2,5% trzeba zapłacić od sumy bankowi

to tylko ładnie na papierze

W jakich bankach dają bo w spółdzielczym nic nie wiedzą?

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dodaj prowizję za kredyt, odejmij Belkę od lokat i 1- 2% od oprocentowania lokat w perspektywie kolejnych lat...

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Dodaj prowizję za kredyt, odejmij Belkę od lokat i 1- 2% od oprocentowania lokat w perspektywie kolejnych lat...

Ale jak można dostać max 800 tys to ładny grosz może wpaść. Pieniądz robi pieniądz.

Ja teraz zakładam lokate kombinowaną z 50/50 z zakupem funduszu to dają 6%.

Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ale jak można dostać max 800 tys to ładny grosz może wpaść. Pieniądz robi pieniądz.

Kurła, a ja głupi w Pekao zakładam. Całe 2,5% 😂

Opublikowano

Każdy kredyt trzeba spłacić...a rolnictwo jest bardzo nie przewidywalne..ceny idą w dół.. zboża,byki mleko (w biedrze w promocji Łowicz 3,2  1,45zl) zamiast kredytu wolał bym mieć cenę zagwarantowaną minimalną..

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

W mBank 6,8%

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zależy ile masz na koncie🤷‍♂️.

Szczerze, nie mam zielonego pojęcia o zabawę w bankowości. A nie znam nikogo mądrego, żeby poprowadził i nie wtopił jak w amber gold 😂. Ale przy powiedzmy 100k te 2,5%, a 6% to już spora różnica. 

Opublikowano
9 minut temu, Popier96 napisał(a):

Kurła, a ja głupi w Pekao zakładam. Całe 2,5% 😂

A inflacja bodaj 3,8 ,czyli po roku z 10000 zł masz 10250 ,a możesz kupić jak za terażniejsze 9870 zł   [ trochę inaksze kwoty wychodzą po przeliczeniach miesięcznych w stosunku rocznym ,na kilka lat już takie przeliczanie bliżej ,,prawdy'' ,ale chciałem to zobrazować jakoś że się traci]

Opublikowano
3 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Szczerze, nie mam zielonego pojęcia o zabawę w bankowości. A nie znam nikogo mądrego, żeby poprowadził i nie wtopił jak w amber gold 😂. Ale przy powiedzmy 100k te 2,5%, a 6% to już spora różnica. 

Nic nie inwestuje w jakieś szemrane parabanki. Banki to też typu pko i pekao. Kiedyś grałem troche na giełdzie. Utopiłem 7 tys i dałem spokój.- potwierdziło sie to co nam mówił wykładowca ze studiów z giełd towarowo-pieniężnych. Polska GPW to jest zbieranina cwaniaków dymających szarych akcjonarjuszy. Jeden wielki przekręt.

Opublikowano
51 minut temu, malaczarna napisał(a):

O to już mi się nie podoba większy %

Tak z ciekawości...

Po co Pani pożyczka, skoro spory całkiem zasób środków na koncie bankowym Pani zalega.....i pajęczyna obrasta?

• Like 1
Opublikowano

Mówicie że nie zostanie zabrane 800 plus ja uważam że czym prędzej czym później nawet jak nie mają większości w sejmie ten program zniknie. Już chcą się wziąć za waloryzację emerytur i rent z porodu tego że ich nie stać. Biorą się na razie za grupę obywateli która nie wyjdzie na ulicę i nie będzie walczyć o lepsze życie dla siebie. Po tym jak waloryzacja będzie groszowa wezmą się za 13 i 14 aby zlikwidować. A reszta socjalu czym prędzej czym później i tak upadnie bo państwo nie ma środków aby to finansować. 

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Popier96 napisał(a):

@Chłoporobotnik dymiłeś rodziny? Czy przeczekasz chłód? W niedzielę pojechałem odymić na jednej miejscówce, bo daleko stoją ale tam ino dwie rodziny. No i dzisiaj byłem spojrzeć na wkładkę- spadła ale w sumie jakiegoś turbo szaleństwa z ilością nie było w porównaniu z zeszłym rokiem. Chyba w ich przypadku pod koniec października pójdzie 2 dymienie. A reszta czekam, na przyszły tydzień trochę cieplej podają.... 

W niedzielę. Wyniki bardzo zróżnicowane ale nie ma tragedii. 

Dziś mam wolne to podłożę im drugi korpus z ramkami, wymienię pajączki i zostanie jedynie puścić matki i odymić drugi raz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v