Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Phi, jeździłem Golfem IV, przez 13 lat nie widział wewnątrz odkurzacza, woził wszystko - od ziemniaków, przez koncentraty, nawozy po brojlery w bagażniku.

Za ile to auto było? Za 60tys? 

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sprzedaje, tylko trzeba mieć pieniądze a nie kupić jedno na całe życie i spłacać mlekiem 😜

sam mam renault na oku u znajomego jak kupi nowego to może wezmę 

Tylko wtedy cena też jest odpowiednia do stanu ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sprzedaje, tylko trzeba mieć pieniądze a nie kupić jedno na całe życie i spłacać mlekiem 😜

sam mam renault na oku u znajomego jak kupi nowego to może wezmę 

A ty nowego nie możesz kupić 🤔 stare będziesz podzierał 🤔

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Oczywiście , siostra już jeździ taką corsą 

Ale to są nieliczne przypadki, i cena 20% wyżej niż średnia rynkowa, nieraz trzeba się poważnie zastanowić czy nie lepiej wziąć nówkę ...

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A ty nowego nie możesz kupić 🤔 stare będziesz podzierał 🤔

Nie ,bo mi nowe nie potrzebne 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale to są nieliczne przypadki, i cena 20% wyżej niż średnia rynkowa, nieraz trzeba się poważnie zastanowić czy nie lepiej wziąć nówkę ...

Możliwe 

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A może lepiej kupić słabiej wyposażoną ale nówkę ?? 

Nie wiem , może 

Opublikowano
galan99 napisał:

8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a wiesz po ile jest ser i masło w USA czy Kanadzie ? że piszesz takie glupoty

Nie słyszał  nawet dziś rano w magazynie Tydzień o tym rozmawiali .

Nie to jednak będzie głównym zagrożeniem dla naszego rolnictwa. Chodzi o napływ taniej żywności i surowców rolnych ze Stanów Zjednoczonych. Za oceanem masło kosztuje niespełna 5000 dolarów za tonę (18 tys. zł/t). Za europejskie masło trzeba zapłacić około 7000 euro/t, czyli niespełna 30 tys. zł/t. Jak widać różnica w cenie wynosi ponad 10 tys. zł na tonie. W przypadku sera jest nieco mniejsza – około 3000 zł/t. Które masło prędzej znajdzie nabywców i do jakiego poziomu będzie równać cena europejskiego tłuszczu? Czy to koniec produkcji masła w Europie? Jeszcze nie, bo Unia ma z Amerykanami ustalić kontyngenty na import produktów. Porozumienie nie obejmie wołowiny, drobiu i ryżu.

Jeśli to, co ustalono wejdzie w życie, to będzie to drugi cios w europejskie rolnictwo po porozumieniu z krajami Mercosur. Mamy więc kumulację – wołowina i drób przyjedzie z Brazylii i Argentyny, a wieprzowina i nabiał z USA. Bruksela w komunikacie podsumowującym porozumienie, wymienia z nazwy tylko kilka typów produktów. Wskazuje m.in. na europejskie samochody. Tak jak w przypadku handlu z Ameryką Południową, Unia przedłożyła interes przemysłu samochodowego nad interes rolników. Zgadnij Czytelniku, samochody, jakich europejskich marek sprzedają się za oceanem? Dla ułatwienia dodam, że ani włoskich ani francuskich aut tam nie uświadczysz.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/komenatrze-rolnikow/bruksela-oddaje-rynek-rolnicy-znow-przegrani-2538236?fbclid=IwY2xjawMyqJZleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBvT05sbXc3WWh0MVRzMDlKAR5E7aAZTLwb5oV2OYsvy50q1a01lURdMWC17asYG

mam klienta w Warszawie cotydzien wysyła do Kanady kontener masła (ok 32zl/kg) i sera ok 28zl

Opublikowano (edytowane)

Możliwe 

Bardzo możliwe, znajomy szukał motka, używki litrowe po 28-35 koła kilkuletnie a tu w salonie to samo, tylko stało 2 lata na wystawie i cena 39 koła ... Tylko ma nówkę sprzęt ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Nie ,bo mi nowe nie potrzebne 

Możliwe 

Nie wiem , może 

Ale nowe to nowe ... nawet klapy od silnika nie trzeba podnosić chyba że płyn do spryskiwaczy dolać 😁

• Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ja z dziewczynami na żywo nie we telewizorze jak bezduszna pijoter i michał😲

Mam nadzieję że kiedyś będziesz na żywo bo póki co to chyba tylko 👊🤜 ci pozostała

Opublikowano
galan99 napisał:

Czemu upadała mleczarnia . jednej mniej mleczarni .

Historyczna mleczarnia w Lidzbarku zostaje zamknięta
Niestety, z początkiem września dotarły informacje, które dla wielu były całkowitym zaskoczeniem, mleczarnia zostaje zamknięta, a produkcja wstrzymana. To wydarzenie odbiło się szerokim echem nie tylko wśród pracowników i mieszkańców, ale także w branży mleczarskiej, która od kilku lat boryka się z kryzysem.
https://rolnikinfo.pl/upadla-znana-mleczarnia-pracownicy-z-dnia-na-dzien-stracili-zatrudnienie-mg-wzk-130925?fbclid=IwY2xjawMzVdFleHRuA2FlbQIxMABicmlkETB3SkRpcUQyNjhNbTNkU0M4AR7BDCjLUZj0vAiCxi7QA5MZN8--qra

była źle zarządzana i dlatego upadła

Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To nie wart ciut więcej przepłacić za dobre auto? Lepiej kupić tańszego wyjeżdżonego grata gdzie na dzień dobry trzeba dokładać kasę 🤔

myślisz, że do takiego droższego nie  trzeba dokładac ? pasek rozrządu trzeba wymienić po przebiegu albo po 5-6 latach, nawet jak w garażu stoi, czesto takie mało jeżdzone wymagają większego wkąłdu, jak te jeżdzone, bo rdza w silniku robi swoje

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak wyglądają auta u rolników ... Wozi taki olej napędowy w bagażniku albo koncentraty dla niosek i potem auto zasmrodzone ...

Aleś głupi

Chyba że nalewa w bańki stojące w bagażniku

Ja wyciągam do tankowania

Nawet łapki nie ma w bagażniku

A i mata gumowa jest

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Rzepaki nie zasklepione?

Nie sieję rzepaku. U mnie ten deszcz akurat rozbił skorupę co zrobiła burza po siewie gorzowskiej . Cały sierpień z wierzchu beton był i się męczyła 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie w służbowym w pracy 2 letnia toyota proace 42tys przebiegu-do wymiany łańcuch rozrządu.

W tych nowych autach to różne cuda się trafiają ... A to paski w kąpieli olejowej, a to dożywotnie łańcuchy wytrzymujące 40tys km ... 

Opublikowano
6465 napisał:

Byłem oglądać tucsona u rolnika, pierwszy właściciel kupiony w salonie. Ale żeby tak zaniedbac  auto przez 8lat , to byłem w szoku. 

przecież od rolnika to wozi wszystko a to nawoz a to pasz, paliwo, opryski a czesci a to wsiadasz w ciuchach roboczych

• Like 2
Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

przecież od rolnika to wozi wszystko a to nawoz a to pasz, paliwo, opryski a czesci a to wsiadasz w ciuchach roboczych

U mnie na szczęście od tego jest dostawczak, to w osobówkach syfu nie ma ...

Opublikowano
25 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U nas nie ma czegoś takiego jak sucho... Jeśli już to chwilowo... Wściekli się i orzą niektórzy - na pewno po takiej zlewie to uprawią bronami i kultywatorami... Ja to przerabiałem - głupota orać z wyprzedzeniem pod siew, chyba, że masz jakąś wirówkę... 

Czemu głupota ? Niszczysz mechanicznie chwasty. Orzesz potem od razu brona a później kultywator przed siewem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v