Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

To jaki jest sens programów 

Po af widać kto pobrał

A później się nie opłaca 

Albo problem kilkanaście tysięcy dołożyć 

To po uj to robić?

Z wapnem co było 

Teraz cicho, brak dopłat 

Taaa ,,nie opłaca,, 🤔🤣🤣🤣

38 minut temu, Qwazi napisał(a):

Chyba umiesz czytać. Emerytury to nie dotyczy. Ona jest netto🤷

Nie schodź na ojca. Niech chłop spoczywa w pokoju. Weź ile miałeś od niego i ile masz teraz. Potem podziel to co miałeś na początku przez to co masz teraz, a wynik pomnóż przez 100. To będzie odpowiedź na moje pytanie🤷. Chodzi mi o ziemię. Graty, które były dobre 20 lat temu teraz leżą na złomowiskach albo stoją w pokrzywach🤷

Dzień dobry...18°, ciepło i mży...udało mi się wczoraj z tym sianem 

Czy kupisz u Zbyszka w ,,żelaznym,, chleb i szynkę 🤔 

Są.a ziemia bez hodowli to nie za duźo dochodu przynosi...

Opublikowano

Najlepiej sprzedać drogo, bo ludzie mocno szukają ziemi aby zarobione za granicą pieniądze włożyć w dobra trwałe choć nigdy nie będą na tym robić a samemu gospodarzyć na darmowych dzierżawach

Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

To jaki jest sens programów 

Po af widać kto pobrał

A później się nie opłaca 

Ja tam pobrałem i nie mówię że się nie opłaca. Ale część maszyn kupowałem za swoje bo to co za programy to śmiech ... To ze zdjęcia za swoje, bo na programy max 2.2 dawali, bo wg nich odpowiednie do ciągnika 100KM ...

@Rolnik1973 moja już jedzie w pole, a jak twoja ??

IMG_20250830_082206.jpg

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakie karty odkryte ?? Słucham xD Śmieszny jesteś dziadek xD Już kiedyś tu pisałem że mój nick nie ma nic wspólnego z moim prawdziwym imieniem ;)

Pamiętam 2 września 2024 r pisałeś

Ja też nie mam na imię Michał, a mój najlepszy kolega to żaden Pafnucy tylko Zbyszek Mitura mąż pani Halinki ze sklepu mo.. wielobranżowego w Kocku😗

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

"Pozbyć" bydła to Się trzeba odpowiednio wcześniej

U nas jeden tak zrobił, niby koledze dał, później trochę musiał więcej zapłacić niż za bydło dostał 

Drugi był jeszcze lepszy, się pozbył a później szczęśliwy nabywca się pokapował że jemu też ono przeszkadza 

Kiedyś gość chciał wydać 50 tyś z tego programu

Siewnik, opryskiwacz i opielacz

Sprzedawca musiał szukać gdzie taniej bo chciał sprzedać i zarobić a gość nie chciał dołożyć 

Współczuję lokalizacji, bramu możliwości rozwoju, żeby płacić za ziemię setki tysięcy to już przesada

Karol nie pij z rana chyba że z nocy Cię trzyma 😲🤔

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
37 minut temu, slawek74 napisał(a):

Czy kupisz u Zbyszka w ,,żelaznym,, chleb i szynkę 🤔 

Są.a ziemia bez hodowli to nie za duźo dochodu przynosi...

Taaaa🤔...se wejdź w warzywa 🤷...jak się chce tylko ciągnikiem pojeździć i na kombajn w polu popatrzeć, to czego się spodziewać...jaka robota, taka opłacalność 🤷

Po drugie to ziemia jest warsztatem pracy rolnika. Ciągnik i maszyny to tylko narzędzia w tym warsztacie🤷...te narzędzia się co jakiś czas wymienia na lepsze i nowsze, bo stare się zużywają i tracą wartość i użyteczność. A warsztat trwa,🤷...

Widzę, że nawet z podstawieniem do wzoru masz kłopot, tylko odwracasz kota ogonem 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Qwazi napisał(a):

Taaaa🤔...se wejdź w warzywa 🤷...jak się chce tylko ciągnikiem pojeździć i na kombajn w polu popatrzeć, to czego się spodziewać...jaka robota, taka opłacalność 🤷

Po drugie to ziemia jest warsztatem pracy rolnika. Ciągnik i maszyny to tylko narzędzia w tym warsztacie🤷...te narzędzia się co jakiś czas wymienia na lepsze i nowsze, bo stare się zużywają i tracą wartość i użyteczność. A warsztat trwa,🤷...

Widzę, że nawet z podstawieniem do wzoru masz kłopot, tylko odwracasz kota ogonem 

A bo to jednego... kota 🤭 w miocie jest 9 szt 10martwy się urodził...🙄🤭

2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Albo problem kilkanaście tysięcy dołożyć 

🤔🤔🤔 do beczki też 🤔🤔🤔

2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Czy ja coś takiego napisałem?????  Można zarobić na to w inny sposób. Też uczciwie. 

W jaki 🤔

Opublikowano

slonecznie, wieje ostro.mialo  w nocy padac i chyba cos spadlo .. w mm na kilometr kwadratowy.

54 minuty temu, Qwazi napisał(a):

a warszat sie nie zuzywa ?? popytaj starszych ludzi jak kiedys sie oralo i sialo   a jak dzisiaj .

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał(a):

a warszat sie nie zuzywa ?? popytaj starszych ludzi jak kiedys sie oralo i sialo   a jak dzisiaj .

U wielu nie widzę różnicy, tylko traktor zastąpił konia i sypią więcej nawozów... Nawet siewnik ten, który ciągnął koń ciągnie teraz traktor... Oprysk jak 40 lat temu - raz Chwastoxem... I nie p*erdol głupot, że u ciebie takich nie ma...

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nie wymagaj zbyt dużo...

8 ludzi do 3a ziemniaków, mieli rozmach... Pod koniec przyszłego tygodnia może by coś u siebie zaczął skubać...

Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U wielu nie widzę różnicy, tylko traktor zastąpił konia i sypią więcej nawozów... Nawet siewnik ten, który ciągnął koń ciągnie teraz traktor... Oprysk jak 40 lat temu - raz Chwastoxem... I nie p*erdol głupot, że u ciebie takich nie ma...

Są tacy,ale nie żyją z gospodarstwa tylko zwykli dopłatowcy

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie wymagaj zbyt dużo...

.

Jacek o sprawach męsko-damskich zagadał [chyba];)

Opublikowano
40 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Są tacy,ale nie żyją z gospodarstwa tylko zwykli dopłatowcy

Słyszę kwik większych jak ten mały ma te kilka ha zasieje i sprzeda niech 3 tony z 1 ha  to nie wolno mu jest solą w oku tego większego . Wara od majątków innych na protestach byli tacy co głosili żeby małym pozabierać . Większy jak ma problemy to upadnie przejmie  jeszcze większy i tak dalej .

• Like 1
Opublikowano

Małe gospodarstwa bez hodowli niestety same upadają. A i z hodowlą nie lepiej bo młodzi nie chcą robić. Więc który gospodarz  ma siłę i chęci to do emerytury albo i wcześniej. A potem upadek 

I przejmuje większy 

Tak to się toczy teraz 

Opublikowano
52 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Raczej nie biorą dopłat... U nas z gospodarstw to ludzie od 50 co najmniej lat nie żyją... 

To nie wiem , u nas jeszcze średnio 1 - 2 rolników prawie z każdej wioski  żyją z rolnictwa , a w latach 90  jakieś 80 procent żyło tylko z roli 

Opublikowano
2 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Małe gospodarstwa bez hodowli niestety same upadają. A i z hodowlą nie lepiej bo młodzi nie chcą robić. Więc który gospodarz  ma siłę i chęci to do emerytury albo i wcześniej. A potem upadek 

I przejmuje większy 

Tak to się toczy teraz 

Zawsze tak było...

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

I przejmuje większy 

Tak to się toczy teraz 

Jak sprzedaje, bo przechodzi na emeryturę - jego sprawa, śmieszą mnie tylko hasła na protestach - małym odebrać, małych zniszczyć. To jest jeden z powodów, że rolnicy nie popierają krzykaczy i cała para idzie w gwizdek. U mnie w okolicy Gryn jest osobą powszechnie nie lubianą, ale jak pojedzie w Polskę, to wielki gospodarz. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Mnie na siłę nikt na etat nie zaciągnie. Jepać 10 godz za najniższą krajową lub nawet mniej u cwaniaka prywaciarza .I jeszcze na czarno . Z reguły to po 20 zł na godzinę by płacili

Edytowane przez Michał18
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Młodzi wolą na etat  .Taka moda 

co nie znaczy, że coś tam po pracy nie grzebią w ziemi, u mnie sporo takich, nawet więksi gospodarze po ponad 50ha działają na etacie albo jeżdżą za granicę 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v