Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Pierdolnie silnik w bizonie i germańca szukasz by swoje zrobić bo na usługi i tak cię nie biorą. Ot, życie... poznasz jak przeżyjesz.

U nas takich zabytkowych germańców jak Ryśka to nie ma, same NH TC, CX, Clasy Tucano. Na usługi nikt zabytkami już nie jeździ, kto ma Bizona to swoje kosi, ale po ludziach to już nie ...

2 minuty temu, Agrest napisał(a):

I temu on ma robotę a ty pauzę za friko kręcisz

Kombajny które robią 2ha/h biorą 300zl za godzinę postojowego ... Po co ma za darmo stać jak by w tym czasie gdzie indziej kosił ??

Opublikowano

https://www.dziennikwschodni.pl/parczew/prasa-stanela-w-ogniu-pomogli-policjanci-wracajacy-z-meczu,n,1000365222.html?fbclid=IwQ0xDSwMEZD9jbGNrAwRkFWV4dG4DYWVtAjExAAEefA3J42PWXD6u_XydY4i8Btvzo-dBNfAOgvQUmhYySzXrC2vEU0lqU2r4X_A_aem_WtXXdmb3_T88ND721mPFsw kurka myślałem że Pafnucy ale nie

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał(a):

Widzisz a w robocie zawsze z kimś tam zdanie zamienisz. Po drodze coś tam zobaczysz i.t.d.

Ile osób tyle teorii na ten temat. Dlatego jestem ciekawy jak to zrobił i dlaczego ?

co tu niby za filozofia ....membrane jedni daja  pod rynne na blache na deske pod rynne , inni na okap do rynny ....ja w garazu daje pod rynne ...na dom prawidlowo powinno isc do rynny ale ja wole pod rynne bo wtedy nic sie  zbiera bo jednak zawsze w praktyce  bedzie dolek i zalega i w zimie zamarza i membrana gnije i  potem przecieka 

Opublikowano

E sobota jest, brać się za łby bo nie ma co poczytać 😆😆

19 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Plan młocki wykonany plus 2 ha nieplanowane od 10 : 45  do 19 :50

Klątwy nie było

Germaniec nie zawiódł

Ryszard, weź no tu się tak nie chwal bo żeby z zazdrości cię kto nie podjebał. 

• Haha 3
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał(a):

Jutro odpust u mnie w parafii. A uja się zdąży. 😔

No i co z tego? W 2014 we wrześniu, jak były mokre żniwa, też był odpust a kombajny i tak wyjechały... Ludzie na sumę szli a kombajny wyjeżdżały.

Opublikowano
7 godzin temu, Popier96 napisał(a):

Jakie by nie było. Kosi starym germańcem, nie boi się ubrudzić, nowe zabawki co jakiś czas kupuje i żyje sobie jak chce bez życia pod dyktando kogoś z tych 2t/ha. Naprawdę chciałbym tak. Powiedz, lepiej robić na etacie po to by jeździć lepszym ciągnikiem, kosić lepszym kombajnem? A tak wiele osób czyni. Jaki w tym sens. 

👏👏👏👏 Brawo.

Mądry człowiek z Ciebie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No i co z tego? W 2014 we wrześniu, jak były mokre żniwa, też był odpust a kombajny i tak wyjechały... Ludzie na sumę szli a kombajny wyjeżdżały.

Panie ty nie o żniwa chodzi. Też żniwowałem w odpust ale po sumie. Tu grubsza sprawa. Ja do kościoła na nabożeństwo nie zdążę bo we Francji jestem. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

W tamtych rejonach odpust to świętość, prędzej Rysiek w niedzielę germańcem wyjedzie niż u nich w odpust xD 

Kurła, dzikie rejony... 

Teraz, 6465 napisał(a):

Panie ty nie o żniwa chodzi. Też żniwowałem w odpust ale po sumie. Tu grubsza sprawa. Ja do kościoła na nabożeństwo nie zdążę bo we Francji jestem. 

Bez kościoła też da się żyć. Mówię z własnej praktyki. 3 lata tam nie wlazłem a wcześniej sporadycznie.

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Bez kościoła też da się żyć. Mówię z własnej praktyki. 3 lata tam nie wlazłem a wcześniej sporadycznie.

Uważaj, bo zaraz wpadnie pewien Zdesperowany Lucyfer i zacznie nawracać xD 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Tak się wydajności w koszeniu robi 🙈 

Nh TC 5050 2 ha na godzinę 

IMG_20250809_190955_5.jpg

Co Ty pokazujesz 🤣 to pewnie po bajzonie 🤣 przecież zagramaniczne to samo oh i ach🤣

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

Co Ty pokazujesz 🤣 to pewnie po bajzonie 🤣 przecież zagramaniczne to samo oh i ach🤣

Każdy kombajn gubi, czy to bajzon czy zachodni, nie ustawisz tak żeby nie siał, niech zgubi 200kg/ha w takim 8t/ha, policz że idzie to na połowę obszaru co siewnikiem, to masz obsadę 400kg/ha, i będzie łąka, nie ma siły ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v