Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Się robi się w kombinacie, dzisiaj też na dwa 😎

IMG_20250809_142226_HDR~2.jpg

Ciekawe czy po obiedzie też tak dobrze będzie szło 🙃

I u mnie dziś dożynki...ostatnie pokosy pszenicy Wilejki. Plon nie zaskoczył ale tragedi nie ma . 

VideoCapture_20250809-143747.jpg

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gorzej by było jak stoi pod jakąś plandeka na świeżym powietrzu, a u mnie on ma sucho. Jedyna wada to nie ma membrany pod blachą bo to bardziej taka wiata, i jak woda się skrapla to coś tam na kombajn leci.

dlatego ja mam wszedziej membranę...nic nie leci i w upaly chłodno   

20250809_150818.jpg

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty się urodziłeś w kalesonach...

Nawet nie wiesz że da się inaczej...

A tak zapytam...ty od zawsze kobiet nienawidzisz?

Zrażasz tu do siebie każda jedną...

Obwiniasz o coś...te pucię

Ups umkło mi. Pokaż mi choć jeden epitet w komentarzu pod adresem którejś typu bezmózga itp przez 8 lat mojego tu pobytu

Opisuję rzeczywistość, a to, że się ktoś wstydzi swojej przeszłości czy teraźniejszości na forum to nie mój problem hehe

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, konteno napisał(a):

taka wkładka

P_20250809_141326.jpg

mozna podkleic specialna tasma i dobrze zerobiona obrobka i siatka pod pasem rynnowym i nic nie wlezie ...choc ja nie podklejalem i nic nie lazi ..w garazu to nie ma po co  mysz siedzieć ....

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

20250809_150818.jpg

Tam to jest typowy garaż na przyczepy i kombajn. Nic więcej tam nie stoi ... Tam gdzie warsztat, ciągniki czy samochody to membrana jest.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Każdy robi jak uważa nie można wszystkich zmuszać do tego aby czynili tak jak oni chcą tylko dlatego że im się to powie. 

Jedni na etacie, drudzy przy zwierzętach,trzeci na polu, czwarci na budowach przez całe życie. Wszyscy coś tam robią w życiu z dwóch przyczyn są zmuszeni przez życie drudzy dlatego że to kochają robić. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pierdolnie silnik w germańcu i rok za darmo jezdzi, taka to czysta kasa na koszeniu ... Kosiłem po usługach i wiem jak to wygląda. I wcale tak kolorowo nie jest ...

Idąc tym tokiem należy siedzieć w domu bo jak wyjdziesz to coś się zepsuje. Ile razy Ci silnik padł na usługach ? Co roku się psuje ?

3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale po co ma sobie głowę czymś zaprzątać? Siły nie ma, że potrzebuje podparcia psychologicznego?

Rozwiń bo się pogubiłem. Czego to dotyczy ?

3 godziny temu, Michał18 napisał(a):

I ja wolę u siebie choć gospodarka nieduża . Nikt nie rozkazuje . Robię co chce i kiedy chce.  Mam z zawsze 15-20 krów. Mi wystarcza na życie i nawet drobne inwestycje. 

Też wolę u siebie niż robić za najniższą krajową czyli niecałe 4 tys miesięcznie. A do tego służyć szefowi , być podwładnym. Z rolnictwa wychodzi jednak trochę więcej 

Gdyby nie forum to z kim byś rozmawiał ?

2 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Sam żyjesz z tych krów, czy rodzice -ewentualnie rodzeństwo- też?  

Cała wieś :ph34r:.

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

20250809_150818.jpg

Membrana na pas rynnowy czy pod ? 

Drugie. Kto Ci tą elektrykę kładł ?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

To jedyna wada życia na wsi . Nie ma z kim pogadać.  Ale idzie przywyknąć 🤷. Dobrze że na forum chociaż można pogadać. Lepiej wirtualnie niż wcale 😗

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pierdolnie silnik w germańcu i rok za darmo jezdzi, taka to czysta kasa na koszeniu ... Kosiłem po usługach i wiem jak to wygląda. I wcale tak kolorowo nie jest ...

pewne koszty są stałe jak wymiana oleju itd więc usługą część kosztów pokryje , ja nie robie usług od kilka lat a dziś jebła opona i 3 tys trzeba na nową więc te usługi by troche zamortyzowały , Rysiek nie ma aż tak dużo swojego a i pewnie kupował kombajn z myslą o usługach , a po drugie myslisz że 40 letni class bez awaryjnie kosi ? 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

I u mnie dziś dożynki...ostatnie pokosy pszenicy Wilejki. Plon nie zaskoczył ale tragedi nie ma . 

VideoCapture_20250809-143747.jpg

Będzie ze 4t? Lepiej wyszła od Apexusa? 

Słomy widzę dostatnio 😎

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
11 minut temu, Michał18 napisał(a):

To jedyna wada życia na wsi . Nie ma z kim pogadać.  Ale idzie przywyknąć 🤷. Dobrze że na forum chociaż można pogadać. Lepiej wirtualnie niż wcale 😗

Widzisz a w robocie zawsze z kimś tam zdanie zamienisz. Po drodze coś tam zobaczysz i.t.d.

7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Nimo pasa rynnowego. Leje się prosto z pokrycia do rynny 

Ile osób tyle teorii na ten temat. Dlatego jestem ciekawy jak to zrobił i dlaczego ?

Opublikowano
25 minut temu, dsbh napisał(a):

Idąc tym tokiem należy siedzieć w domu bo jak wyjdziesz to coś się zepsuje. Ile razy Ci silnik padł na usługach ? Co roku się psuje ?

Rozwiń bo się pogubiłem. Czego to dotyczy ?

Cała wieś :ph34r:.

Membrana na pas rynnowy czy pod ? 

Drugie. Kto Ci tą elektrykę kładł ?

Religii. 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Się za pauzę liczy 150zl/h i przyczep nie brakuje xD

Za Herr Tuska same rekordy, dzierzawa na której maksymalnie 6.5t/ha zebrałem pszenżyta w tym roku 8t/ha.

I temu on ma robotę a ty pauzę za friko kręcisz

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pierdolnie silnik w bizonie i germańca szukasz by swoje zrobić bo na usługi i tak cię nie biorą. Ot, życie... poznasz jak przeżyjesz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v