Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał(a):

dobry gospodarz to trzyma słomę pod dachem 😂

Wolę pod dach wrzucić maszyny. One mi potrzebne trochę dłużej niż słoma, której pod flizem też jest dobrze i wygodnie. W tym roku siano też poszło pod fliz. W stodole nie będzie ani jednej beli

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wolę pod dach wrzucić maszyny. One mi potrzebne trochę dłużej niż słoma, której pod flizem też jest dobrze i wygodnie. W tym roku siano też poszło pod fliz. W stodole nie będzie ani jednej beli

maszyny to chyba proste ze pod dachem

18 minut temu, slawek74 napisał(a):

$ brakuje 🤔 a jak nie to rączki od czego 🙋‍♂️😛

Jest 400 a będzie drugie tyle a jeszcze ze 20ha odmówione...

20250801_142028.jpg

na co sąsiadowi tyle słomy? 😂 przecież widzę że to nie u ciebie bo twoja działka ma tylko 20 m szerokości 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

Zda to egzamin

17545500591974285333091002874163.jpg

Nie. Będzie gniło od folii gorzej niż by na ziemi stało. 

Ja w tym roku gdzie się da robie baloty 90*120

Akurat taka bela mi do kojca na raz pasuje. 

Niestety nie z każdym idzie się dogadać i pewnie z 200 będzie 120 i tak zrobione 

Opublikowano (edytowane)

@Karol6130

@Agrest

Wszystko działa.

Problem polegał na tym.

Z drugiej strony ośka nie ma segera i sobie latała.

Udało się napunktować żeby nie latała, ustawiłem wirniki po środku tunelów i gitara.

Stanęło bo przesunęły się i zaryły w obudowę, na szczęście bez szkód tylko trochę rysek.

Dwa pińdziesiąt za bezpieczniki, ale rozbierania co nie miara 

IMG_20250807_105235_1.jpg

IMG_20250807_092213_2.jpg

Edytowane przez pedro2
  • Like 2
Opublikowano

Oj nie lubi serwis takich, nie lubi.

Jesteś zakałą dla rozwoju gospodarki🤭

Opublikowano
radekz200 napisał:

na co sąsiadowi tyle słomy? 😂 przecież widzę że to nie u ciebie bo twoja działka ma tylko 20 m szerokości

20m to jest dokupione 🙋‍♂️ a było 30 razem 50m szerokości...synek 🙋‍♂️a sąsiad to coś mało nazbierał 🤦a mieszka po drugiej stronie drogi na skos .... następny co hoduje krowy 500m dalej

a jd widzisz 🤔🤪

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Znowu ekolodżja

Ciekawe czy tusk klątwę rzuci czy obejdzie się bez

Dziś 2 jutro 7 a sobota do nocy jak tusek nie wkroczy

IMG_20250807_144042.jpg

Warto to kosić?. Ja mam lepszy łubin i pujdzie talerzówke bo na 1ha szkoda kombajn ciągnąć.

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

20m to jest dokupione 🙋‍♂️ a było 30 razem 50m szerokości...synek 🙋‍♂️a sąsiad to coś mało nazbierał 🤦a mieszka po drugiej stronie drogi na skos .... następny co hoduje krowy 500m dalej

a jd widzisz 🤔🤪

widzę jd na miedzy 😂

Opublikowano
48 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Znowu ekolodżja

Ciekawe czy tusk klątwę rzuci czy obejdzie się bez

Dziś 2 jutro 7 a sobota do nocy jak tusek nie wkroczy

IMG_20250807_144042.jpg

@12Pafnucy jak by Ci przyszło zwijać taką słomę to z kilometra byś liczył czy dalej od belki? 🤣

Agrifirm Bedlno kończy przyjmować pszenżyto, a żniwa w pełni ...

Opublikowano
29 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

RSP żniwuje na suszarnię, reszta siedzi na tyłkach. Ziemniaków ukopane parę wiaderek, można ryśkować.

A u nas kosza wszyscy.

Choć jechałem koło owsa zaczętego to słoma zielona..

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

jak by Ci przyszło zwijać taką słomę to z kilometra byś liczył czy dalej od belki

Zdarzyły mi się takie kawałki w zeszłym roku.

W całości policzyłem normalnie.. bo i lepsze kawałki były ..ale cztery bele na hektarze...to po co to zwijać ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v