Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

Oring, który powodował wyciek jest jeden, tutaj w drugiej minucie go widać

Ok, ale ja bym nie wymienił tylko jednego oringa. W tym ustrojstwie ważny jest opór z jakim porusza się tłoczysko. Ten opór powodują uszczelnienia. Jeśli on jest zbyt duży to się będzie przycinać, jeśli zbyt mały będzie skręcać w sposób nie do końca kontrolowany. W obu przypadkach będzie problem z ustawieniem. Dlatego pytałem czy dobra grubość oringa miałeś. Drugą przyczyną może być rozdzielacz czy tam zawór, jak zwał tak zwał. Jeśli on będzie lekko puszczał w jedną stronę, to w tą stronę będą uciekać koła. Ale ja się nie znam, nie jestem mechanikiem. W 7245 jak się zaczęły robić podobne szopki, to poszło toto na złom i założyliśmy orbitrol...

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Panie Kwasi pań szuka coś abstrakcyjnego 🤭 to tak jak Twój zetor 25lat ale nówka nie śmigana 🤭🤦

Panie Sławomirze, ja wiem czego chcę i jak mi się coś takiego trafi to zakupię od ręki...będę potrzebował na to tyle czasu ile się wypłaca pieniądze z konta bądź robi przelew 🤷🙃...zresztą są tutaj ludzie od których coś kupiłem, to wiedzą jak to wygląda...

I to nie abstrakcja. Tych koni jest mało, ale są. A trudno taką klacz kupić, bo jak ktoś ma to nie sprzeda. To są zwykle matki lub materiał na matki, ogierów, które przechodzą kwalifikacje i ZT w Książu. A od takiego przejścia ZK zaczyna się zabawa w światku końskim. Wartość konia rośnie kilkakrotnie nawet...jak się bawić to na grubo🤷

Dzień dobry...słońce nieśmiało wyłazi...ani zimno ani ciepło...

23 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

21 bel więcej zrobiłem 

Też może się lepić 

Ale pogody na słomę nie było 

Jak nie prasujesz za kombajnem to słoma zmoknie 

Kosisz  dziś o 15 a jutro deszcz o 12 

I nie wiadomo kiedy ta słoma będzie lepsza, dziś wieczorem czy jutro po rosie, jeśli rosa zejdzie 

Teraz znowu tydzień deszczy nadają 

Miało być dziś, jutro i pojutrze pogodnie, jakieś tam słońce i spory wiatr

Jakby tak było to bym jutro zdjął pszenżyto z pola, w sobotę słomę i po żniwach

Jak by była zbelowana to już inaczej człowiek śpi, chociaż Mariusz wstawiał zdjęcie i takiej zbelowanej, tragedia 

Moja zbelowana na polu, pomimo, że w wodzie nie stała, to była przemoknięta na jakieś 40cm. Bym nawet nie wiedział, ale szwagier przedwczoraj wieczorem targał słomę z pola, która była prasowana sipmą tego samego dnia co moja. Chciałem zobaczyć jaka ta słoma jest, a że potrzebowałem to se jedna belkę z pola przywiozłem. Nie wiem czy to w tych belkach doschnie

Opublikowano

Było słońce, niema słońca za to są chmury, raczej koszenia dziś nie będzie no może pod wieczór co

Kawę dopić i zaraz młyn przyjedzie zrobić śruty kilka ton i jechać prasować słomę 

Opublikowano
marulekk napisał:

Było słońce, niema słońca za to są chmury, raczej koszenia dziś nie będzie no może pod wieczór co

Kawę dopić i zaraz młyn przyjedzie zrobić śruty kilka ton i jechać prasować słomę 

ale słoma sucha 🤔 u mnie wczoraj patrzyłem to lipa...

Opublikowano
25 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Jak 15? 12 w dwuch warstwach i 3 bele w 3 warstwie? 

@Karol6130 coś mała ta ciciepa....🤷

D47

25 minut temu, slawek74 napisał(a):

9 na dół i 6 w drugą warstwę trzeciej nie było bo druty...

moje też stoi ... w sobotę awaria prasy bo by jeszcze z 50 dorobił..

Nie widzę sensu tak robić 

18 minut temu, radekz200 napisał(a):

na takich przyczepach to już się nie wozi 😂

Też do przodu nie poszłeś, teraz amortyzacja na poduchach u bambrów w modzie

Opublikowano
slawek74 napisał:

marulekk napisał:

Wczoraj uwinąłem 4 belki żytniej bo już do ścielania nie miałem to sucha nie była. Napewno nie na tyle żeby to belować na dobre.

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ok, ale ja bym nie wymienił tylko jednego oringa. W tym ustrojstwie ważny jest opór z jakim porusza się tłoczysko. Ten opór powodują uszczelnienia. Jeśli on jest zbyt duży to się będzie przycinać, jeśli zbyt mały będzie skręcać w sposób nie do końca kontrolowany. W obu przypadkach będzie problem z ustawieniem. Dlatego pytałem czy dobra grubość oringa miałeś. Drugą przyczyną może być rozdzielacz czy tam zawór, jak zwał tak zwał. Jeśli on będzie lekko puszczał w jedną stronę, to w tą stronę będą uciekać koła. Ale ja się nie znam, nie jestem mechanikiem. W 7245 jak się zaczęły robić podobne szopki, to poszło toto na złom i założyliśmy orbitrol...

Panie Sławomirze, ja wiem czego chcę i jak mi się coś takiego trafi to zakupię od ręki...będę potrzebował na to tyle czasu ile się wypłaca pieniądze z konta bądź robi przelew 🤷🙃...zresztą są tutaj ludzie od których coś kupiłem, to wiedzą jak to wygląda...

I to nie abstrakcja. Tych koni jest mało, ale są. A trudno taką klacz kupić, bo jak ktoś ma to nie sprzeda. To są zwykle matki lub materiał na matki, ogierów, które przechodzą kwalifikacje i ZT w Książu. A od takiego przejścia ZK zaczyna się zabawa w światku końskim. Wartość konia rośnie kilkakrotnie nawet...jak się bawić to na grubo🤷

Dzień dobry...słońce nieśmiało wyłazi...ani zimno ani ciepło...

Moja zbelowana na polu, pomimo, że w wodzie nie stała, to była przemoknięta na jakieś 40cm. Bym nawet nie wiedział, ale szwagier przedwczoraj wieczorem targał słomę z pola, która była prasowana sipmą tego samego dnia co moja. Chciałem zobaczyć jaka ta słoma jest, a że potrzebowałem to se jedna belkę z pola przywiozłem. Nie wiem czy to w tych belkach doschnie

Raczej będzie przegnite 

Ściel tym pod wiatę 

Albo rozwijać co mokre a reszta ścielić

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

slawek74 napisał:

marulekk napisał:

Wczoraj uwinąłem 4 belki żytniej bo już do ścielania nie miałem to sucha nie była. Napewno nie na tyle żeby to belować na dobre.

właśnie...

Opublikowano

Ktoś tu jest ciągle zazdrosny o Kwasii Karola i innych .Oni potrafią rozmawiać z paniami a ktoś tylko im dogryzać. 🫢

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

A Ty wolisz młodsze i biedne, ale ładne czy stare brzydkie i bogate?

Która mu się pod rękę nawinie ta będzie.

Dużego wyboru tam u niego zapewne nie ma.

Babka już pewnie próbowała ale nic z tego nie wyszło wiadomo że każda na nim się poznała  

Opublikowano (edytowane)

O jednym oku aby tego roku. 

Nigdy nie wiadomo co komu pisane. 

Jedno tylko wiadomo że próby były ale wszystkie spalone zostały na stosie. 

Kiedyś będzie go trzeba samego spalić aby mógł się odrodzić od nowa w lepszej glinie ta już się wszystkim znudziła i przejadła  

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Wczoraj wieczorem balowałem pszenżytnio to tylko poprzeczniaki grabaczką wzruszyłem i kurzyło suchutka zaraz jadę pszeniczno będę belował

Godzinę temu, Sylwekx25 napisał(a):

U mnie małe wałki słomy bo po wąskim kombajnie a wczoraj dobrze wiało u nas więc przewiało

I się sypie...

17539506820632494088980912823679.jpg

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja tam kombajn szykuje na dzisiaj. Mniej mokre jest niż po dobrej rosie, oby więcej nie padało to się około 13 wyjedzie.

Sraczka już 🤔🤣 u mnie ten sam opad deszczu rano porosiło i nie spieszno mi mokrego nakosić 🤣 a prognozy takie 

Screenshot_2025-07-31-10-39-34-191_com.android.chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PAN88 napisał(a):

Sraczka już 🤔🤣 u mnie ten sam opad deszczu rano porosiło i nie spieszno mi mokrego nakosić 🤣 a prognozy takie 

Przed chwilą poprawiło, więc można browarka otwierać xD do jutra wolne xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Super🫣...podziwiam 🤨

IMG_20250731_112035413_MFNR.jpg

Odległość zachowana odpowiednią.

Lecz szybko zostanie ona zmniejszona.

Wystarczy tylko chcieć i móc. 

Opublikowano
13 godzin temu, Qwazi napisał(a):

KRUS zwariował ostatnimi czasy. Moja sąsiadka w styczniu przeszła na ZUS bo poszła na etat. W lutym się z KRUS em rozliczyła, a wczoraj dostała pismo, że ma 100 zł niedopłaty. A jeszcze z tego co mówiła, to zapłaciła składkę za pierwszy kwartał. Szukają pieniędzy chyba🤔

A do mnie zadzwonili z KRUS że mi się składki nakładają KRUS i ZUS. I oddali to co było za wiele 

Opublikowano
2 godziny temu, Michał18 napisał(a):

Obydwoje się slinią . A Mała Cz pewnie lubi być adorowana

.  No kurna zróbcie se temat o ,,slinieniu się'' i tam harcujcie  ,a nie tu . Normalnie porażka .. A weż ty ze swoim kolegą zegnij się i z kopyta do przodu ,a na pewno coś się znajdzie . Wtedy może te dwie szare zadyndają na neuronach ,zbiją się i coś mądrzejszego wymyślą .

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, PAN88 napisał(a):

Mży to bierzemy się za wykopki

17539537076251009427867156785278.jpg

Ładne pyry. Jaka wczesna odmiana pod włókninę się nada. Planuje na przyszły rok zasadzić z 5 arów