Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

U nas Pisuary większość dróg nowych zrobili i robią dalej. A z tego co wiem to Mazowieckie uja dostają bo większość💰 Rafau zagarnia na Stolicę🤷‍♂️

Za 1km takiej drogi na wypasie zrobił by 3km nowej nakładki z poboczami ale po co, na takiej nakładce nie ma jak wziąć na lewo od wykonawcy bo nie ma się czym dzielić ...

i tu się też z Tobą zgodzę żeby zrobić 3km zamiast 1km drogi na wypasie ale z tego co się orientuję to UE na nas narzuciła pewne standardy w drogach i muszą robić takie wypasione bo inaczej nie dostaną (lub cofną im te srodki)

• Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Pognac trzeba złodziei jak tak, ludzie nie buntują się? 

Robią im festyny z kiełbasą za darmo to durny naród ich wybiera ... W gminie impreza co 2 tygodnie ...

Drogę powiatową co ma 5.5 km robią od 2021, ale jeszcze nie skończyli, bo z 1-1.5km im zostało ...

mówisz o tej do Rybna od Katow od strony Sochaczewa?

Tomasz0611 napisał:

5 minut temu, Qwazi napisał(a):

I jak oni to umieszczają w budżecie 🤔...przecież to nie jest tożsame z zadaniami własnymi gminy. RIO ich zeżre w uchwale opiniującej wykonanie budżetu 

Nie wiem jak to robią ... Może jakiś rozwój kultury albo aktywizacja społeczności ...

dokładnie pod takie tematy podciągają

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

mówisz o tej do Rybna od Katow od strony Sochaczewa?

Dokładnie o tej ... Ile tam kasy poszło na te chodniczki, rowy, ścieżki, barierki ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Qwazi napisał:

12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wiem jak to robią ... Może jakiś rozwój kultury albo aktywizacja społeczności ...

Na takie cele budżet może być wykorzystywany w niewielkim procencie, a nawet ułamku procenta. Na organizację dożynek pozyskiwaliśmy środki od sponsorów, żeby się nie wsadzić na tzw dyscyplinę finansową. Na szczęście było od kogo pozyskać, żeby takie troszkę huczniejsze i dla wszystkich te dożynki zrobić. W tym roku już będą skromniutkie

napisze Ci prywatnie jak to u nas na Mazowszu działa nie będę pisał na forum.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z czego? 

Chodzi mi o to że masz swoje jedzenie byś przeżył i bez etatu

Edytowane przez Michał18
Tel wstawia 2x to samo
  • Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

41 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

U nas Pisuary większość dróg nowych zrobili i robią dalej. A z tego co wiem to Mazowieckie uja dostają bo większość💰 Rafau zagarnia na Stolicę🤷‍♂️

U nas prezydentem Wojewódzkiego Zdanowska z PO. A drogi mamy takie w powiecie i gminie że nie jeden by pozazdrościł. 

u Was to Księstwo samo za siebie mówi zawsze mieliście nas Niemiec czy Rusek jak odchodził zabrał najlepsze sprzęty najlepsze konie na tamte czasy a u Was zostało

Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

trzeba się nauczyć brać na mięko...

Nie ma dobra, jest zło. I nikt tego nie zmieni.

A na miękko to wiesz co możesz zrobić...

masz rację i trzeba zawsze wybierać mniejsze zło 👍

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

2 minuty temu, 6465 napisał(a):

U nas prezydentem Wojewódzkiego Zdanowska z PO. A drogi mamy takie w powiecie i gminie że nie jeden by pozazdrościł. 

To na pewno nie jest zasługą Prezydenta Miasta Łodzi. Zobacz, jak jest w mieście wojewódzkim. Nieustanne wykopy wszędzie i od dawna. To co się dzieje na powiatach i gminach to zasługa rad gmin i powiatów oraz wójtów i starostów. U Was tak, u nas gorzej. Diagnozę co do mojej gminy mogę śmiało postawić, ale nie o to chodzi, żebym tutaj wywlekał pewne rzeczy. Są stosowane miejsca, gdzie mogę to zrobić. I robię. Może kiedyś jakiś efekt przyjdzie 

ale nie muszę Ci mówić co masz robić pracuj całą kadencję na rzecz społeczeństwa i ludzi a już za nie całe 4 lata kolejne wybory i rozumie że będziesz jednym z kandydatów na wojta swojej gminy

6465 napisał:

18 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Znowu u nas fundusz sołecki to z 60tys i sołtys z radą sołecka wymyślają już takie pierdoły no bo w sumie wszystko we wsi już jest jakieś altanki siłownia i tak się rozchodzą na pierdoły te pieniądze 

U nas fundusz Solecki raz idzie na OSP i raz na KGW. I tak na zmianę. 

I tak powinno byc i ciągnąć kasę skąd się da I na co się da I widac u Was efekty .

Tomasz0611 napisał:

25 minut temu, 6465 napisał(a):

No nasz powiat może wam pozazdrościć ;) xD u was tyle dziurawych dróg co u nas dobrych xD tylko u was nie cudują z rowami, ścieżkami, chodnikami ... Nakładka z asfaltu, pobocza z tlucznia i robią kilometry ...

I chyba w Lowiczu rządzą pis

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, wojtal24 napisał(a):

I chyba w Lowiczu rządzą pis

W Sochaczewie też rządzą PiSuary ...

Burmistrz niby nie zależny ale wszyscy wiedzą kogo w 4 litery całuje...

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie ma mniejszego zła. Zło jest zawsze złem - przykład polityki. Choć wy kochacie mniejsze zło a to jedno ścierwo.

Ja jakoś żyje może biednie ale nie robię na etacie za parobka

Opublikowano
Godzinę temu, Desperado napisał(a):

Jaki naród takich wybiera polityków, to jest dokładny wskaźnik kondycji intelektualnej narodu.

A jego asystentka chce wieś uczyć.  xD

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/39630-asystentka-posla-ko-ludzie-na-wsi-sa-zabetonowani-pisowska-propaganda-i-republika

Masz w tym rację że kto nas reprezentuje to po części ludzie z nimi się utożsamiają. Duży wpływ w tej chwili na ludzi mają ich wychowanie w przeszłości nie mówię tutaj o starszych tylko o młodych ludziach którzy myślą że wszystko zostanie im podane na tacy. To właśnie mnie przeraża że jeśli będziemy iść tą drogą daleko nie znajdziemy. Naród w końcu powinien otworzyć oczy i powiedzieć dość tak dalej nigdzie nie dojdziemy. 

Wieś zawsze w polityce była tym odciskiem co na stopie. Dla nich ona według mnie nie jest potrzebna w polityce na dluższa metę. Przypominają sobie o niej w trakcie wyborów lub w trakcie klęski żywiolowej. 

PO chce edukować, wychowywać wieś dlaczego? Jest proste na to odpowiedź bo teraz chce pokazać jacy tam są ludzie głupi i nie rozumni, nie umieją poradzić sobie bez żadnego wsparcia. Tym wsparciem według nich nie jest PIS a tylko PO i UE tylko że ci pierwsi jako tako jeszcze potrafili ci drudzy uważają że trzeba pokazać że wieś nic nie wie, nic nie rozumie, są bezmuzgowi i tak zaczyna być postrzegana. Tylko że nie wzięli pod uwagę że to właśnie rolnictwo powinno być w Polsce gałezia która w naszym narodzie powinna być rozwijana  z powodu tego że jeszcze nie umarła. A UE i PO można by powiedzieć że dążą rdo tego aby coraz mniej ludzi się tym zajmowało. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Nudzi Ci się w zniwa ?? Lubisz słać k**wy jak psują się polskie cuda techniki ?? Lubisz dopasowywać części przy pomocy spawarki, wiertarki i szlifierki ?? Jeżeli na te wszystkie pytania odpowiedziałeś "Tak" to możesz kupować xD

Bizony z końcówki lat 80-tych i początku 90-tych są chyba najgorzej wykonane ...

Opublikowano

Jeśli chodzi o leprze finansowanie miast to jest prosta na to odpowiedź dlatego że miasta w większej części są reprezentacyjne i więcej mieszkańców mieszka i potrzebuje lepszej infrastruktury niż wsie które w większej części są uważane tylko jako dodatek do miasta. 

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nudzi Ci się w zniwa ?? Lubisz słać k**wy jak psują się polskie cuda techniki ?? Lubisz dopasowywać części przy pomocy spawarki, wiertarki i szlifierki ?? Jeżeli na te wszystkie pytania odpowiedziałeś "Tak" to możesz kupować xD

Bizony z końcówki lat 80-tych i początku 90-tych są chyba najgorzej wykonane ...

Bez przesady że takie złe. Jakoś każdy wcześniej tym robił jak nie było hvj dyrów i innych 

https://www.olx.pl/d/oferta/kombajn-bizon-z056-CID757-ID16HELv.html

Opublikowano
56 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale nie muszę Ci mówić co masz robić pracuj całą kadencję na rzecz społeczeństwa i ludzi a już za nie całe 4 lata kolejne wybory i rozumie że będziesz jednym z kandydatów na wojta swojej gminy

Michał na co mnie to...ja nie wiem czy chcę drugi raz do rady kandydować 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

Sam bym kandydował ale o ile dobrze wiem trzeba mieć wyższe wykształcenie, a ja jak był czas na naukę to mi się uczyć nie chciało 🫣

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Sam bym kandydował ale o ile dobrze wiem trzeba mieć wyższe wykształcenie, a ja jak był czas na naukę to mi się uczyć nie chciało 🫣

Nie trzeba🤷

• Thanks 1