Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
41 minut temu, dsbh napisał(a):

Żeby to szło tylko z Niemiec to mogą dokręcić śrubę certyfikatami. No ale chyba chodzi o dokręcanie śruby. Sporo osób ma swoje lasy. Idzie do leśniczego po papier do wycinki i to wszystko. Nie płaci za każdy metr drewna podatku ze "stratą" dla państwa. Druga sprawa tam mi gdzieś kiedyś mignęło do jakiej średnicy jest opał a od jakiej budulec. Także pod tym względem też może być ciekawie.

No daleko nie trzeba szukać sam mam sporo lasu i tylko palę drewnem ze swojego robiąc co sezon jakieś tam cięcia. I wprowadzić jeszcze zakaz palenia drewnem kawałkowym bo nie ekologiczne, a takim pelletem bo niby ekologiczny to tylko śmiać się chce i wiadomo w jakim kierunku to idzie. Ktoś kto ma właściwą ilość zwoi wie że nie ma ekologiczniejszego paliwa jak drewno tym bardziej że jest źródłem odnawialnym.

• Like 5
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W Stigę zawsze lałem na litr benzyny 20ml oleju. Z reguły nie rozrabiam więcej niż litr, chyba, że kroi się jakieś większe koszenie to ze 2l.

Ja robie troche większa tak 1:45, doradził mi serwisant ;)

Opublikowano
Teraz, Roki212 napisał(a):

No daleko nie trzeba szukać sam mam sporo lasu i tylko palę drewnem ze swojego robiąc co sezon jakieś tam cięcia. I wprowadzić jeszcze zakaz palenia drewnem kawałkowym bo nie ekologiczne, a takim pelletem bo niby ekologiczny to tylko śmiać się chce i wiadomo w jakim kierunku to idzie. Ktoś kto ma właściwą ilość zwoi wie że nie ma ekologiczniejszego paliwa jak drewno tym bardziej że jest źródłem odnawialnym.

Dobrze, że nie mam lasu. To znaczy mój zagajnik zarósł kompletnie, nie byłem tam ze 2 lata. Jakbym miał wrócić do chybania węgla i rąbania drewna to bym się załamał. 

Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Ja robie troche większa tak 1:45, doradził mi serwisant ;)

To znaczy ile to jest? Litr oleju na 45 benzyny?

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dobrze, że nie mam lasu. To znaczy mój zagajnik zarósł kompletnie, nie byłem tam ze 2 lata. Jakbym miał wrócić do chybania węgla i rąbania drewna to bym się załamał. 

A co sił brak czy chęci 😅 w lesie tnę na klocki i na przyczepkę w domu z przyczepki od razu na łuparke i zostaje poskładać. Mniej ciągania i podwórko czyste 

Opublikowano
Teraz, Roki212 napisał(a):

A co sił brak czy chęci 😅 w lesie tnę na klocki i na przyczepkę w domu z przyczepki od razu na łuparke i zostaje poskładać. Mniej ciągania i podwórko czyste 

Chęci, nie lubię takiej roboty. Jakbym miał przygotować drewno do ogrzania takiej chałupy jak moja, do tego latać do pieca to ja dziękuję, wolę płacić te swoje 5 koła rocznie za grzanie gazem + drugie tyle emeryci płacą za parter.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

To znaczy ile to jest? Litr oleju na 45 benzyny?

Tak. 100ml na 4,5 litra benzyny w maszynach gdzie jest zalecane 1do 50.

To nie apteka. Kupuje olej w tej wciskanej butelce z miarką i daje 110-120 ml na 5 benzyny. Troche więcej nie zaszkodzi byle nie mniej.

Chinole to robie 1:40.

Gościu co mi naprawia mówi tylko żeby nie mieszac oleju i zawsze dawać taki sam i żeby mieszanka byla świeży max miesiąc.

Prawidłowo mieszanka powinna być robiona na bieżącą.

Njaczęsciej ludzie zacierają maszyny zostawiając paliwo na zime i odpalając na wiosne przynajmniej  bez dodania oleju a najlepiej wylaniu tego co jest w zbiorniczku.

Opublikowano (edytowane)

No wiadomo ja lubię to robić i jest sporo lasu to po co mam zostawić aby gniło, a płacić za ogrzewanie z innego źródła. A jak człowiek będzie już starszy że sił brak to będzie widać w co się wejdzie 

11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dokładnie nawet z gaźnika teraz najlepiej wypalać bo z tymi dodatkami 10% to już nie to samo co kiedys jeśli chodzi o 95. To 98 chyba czyste bez dodatków ale kto tam wie 🫣

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Roki212 napisał(a):

No wiadomo ja lubię to robić i jest sporo lasu to po co mam zostawić aby gniło, a płacić za ogrzewanie z innego źródła. A jak człowiek będzie już starszy że sił brak to będzie widać w co się wejdzie 

Dokładnie nawet z gaźnika teraz najlepiej wypalać bo z tymi dodatkami 10% to już nie to samo co kiedys

Nie wiem czy dobrz ale ja kupuje 98.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tak. 100ml na 4,5 litra benzyny w maszynach gdzie jest zalecane 1do 50.

To nie apteka. Kupuje olej w tej wciskanej butelce z miarką i daje 110-120 ml na 5 benzyny. Troche więcej nie zaszkodzi byle nie mniej.

Chinole to robie 1:40.

Gościu co mi naprawia mówi tylko żeby nie mieszac oleju i zawsze dawać taki sam i żeby mieszanka byla świeży max miesiąc.

Njaczęsciej ludzie zacierają maszyny zostawiając paliwo na zime i odpalając na wiosne przynajmniej  bez dodania oleju a najlepiej wylaniu tego co jest w zbiorniczku.

Ja kupiłem ze dwa lata temu butelkę litrową, jeszcze połowa jest. Nadmieniam, że piły spalinowej nie używam wcale, tylko do kosy. Na zimę staram się wypalić wszystko, żeby bak był praktycznie pusty i w bańce nic nie zostało. Teraz przesadziłem i rozrobiłem 2,5l, ale może nowa kosa będzie miała większe spalanie. Trza iść próbować bo coś cieplej się zrobiło.

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie wiem czy dobrz ale ja kupuje 98.

Ja nawet do auta kupuję 98, na moje kilometry to świat i ludzie. Tym bardziej, że nowe robi tylko 400-450km miesięcznie. Stare, póki jeździ to nieraz poniżej 100. 

Opublikowano (edytowane)

Ciężko powiedzieć ja stosuję 95 do wszystkiego ale właśnie zawsze rozrabiam tyle ile mniej więcej wiem że zużyje tym bardziej na butelce z olejem jest podziałka że co litr można robić stosując oryginalna proporcje 1:50. I na dłuższy postój wypalam z gaźnika w czym by to nie było.

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Do drewna to już nie wrócą... A jak zabronią to se kupię pompę ciepła... Nie będę rypał z drewnem i węglem jak kiedyś, jaka to była głupota

Czemu że głupota?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Kaziu jeszcze Wiesiek gotowy tak zrobić 🙆😀. Niech wymieni te wężyki. Pewno jeszcze pamiętają poprzedni ustrój 🤭

Dzień dobry...cimno... chłodno...nie wiem ile stopniów, bo cimno...a technologii nie dowierzam🤷😁

Nie zrobię tak wiadomo,jak co wymienię węzyki,ale jak juz bym miał opaski zakładać to te z kwasówki  zaciskane szczypcami takie jak na osłonach przegubóŵ w samochodach bez śruby.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
37 minut temu, Roki212 napisał(a):

Nie mam swojego lasu ale przy wymianie pieca wybrałem 5 klasę węgiel-drewno zamiast peletu i to był dobry wybór. Przydał by się jeszcze bufor ale kotłownia mała. Chociaż kto wie, może się go kiedyś wciśnie tam.

31 minut temu, Roki212 napisał(a):

Jaką masz łuparkę, robioną czy kupną ?

30 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Chęci, nie lubię takiej roboty. Jakbym miał przygotować drewno do ogrzania takiej chałupy jak moja, do tego latać do pieca to ja dziękuję, wolę płacić te swoje 5 koła rocznie za grzanie gazem + drugie tyle emeryci płacą za parter.

10 tys zł za ogrzanie domu ? To ile metrów ma dom i dlaczego go nie ocieplisz ?

17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu że głupota?

Bo człowiek przyzwyczaja się do wygody.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Strongman napisał(a):

Kukurydze kupują mokrą a mówili ze tak źle będzie.

Poczekaj niech się żniwa zaczną, nie wiem czy 5% w okolicy jest skoszone na ziarno ... Na wsi ziarnówki jeszcze nikt nie ruszył.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Się robi się 

20251021_090205.jpg

No się robi kurła. Nie zdążyło domieszać betoniarki zaprawy i się zjebało łożysko, stanęło 

Musiałem kielnią do szufli wygarniac i łopatą mieszać 🙈 

Biednemu zawsze piach w oczy 

Pańcia uszykowała kotkom lokum ze styropianu. Może przeżyją 

IMG_20251021_120616_6.jpg

IMG_20251021_102123_9.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, marulekk napisał(a):

U nas każdy ma płytę gnojową,kiedyś na to dawali pieniadze takie ze za 1/4 sam zrobiłeś a reszta twoja lub zrobili wienksze,nabrali ludzie kasy,teraz nawet jak nie choduja to na nie wapno wywalają,ziemniaki skrobiowe wysypują,nawet jak gnoju nie mają to się przydają.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
43 minuty temu, dsbh napisał(a):

Przydał by się jeszcze bufor ale kotłownia mała. Chociaż kto wie, może się go kiedyś wciśnie tam.

Polecam po miesiącu używania jestem mega zadowolony. Warte każdej złotówki wydanej. Piec 75-80 na grzejniki 40 stopni puszczone, Podłogowka na 35 

Drewna idzie o wiele mniej niż wcześniej no i cały czas równa temperatura a nie w piecu się rozchulalo trochę to trzeba było okno otwierać, nie zdarzyłes na czas dołożyć w domu zimno, teraz dokładam o 21-22 a rano bufor jeszcze 50 stopni trzyma. 

Końca nie widać 

2.3 km długości 

IMG_20251021_123247.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał(a):

Graphite czy Celma to sprzęty z niższej półki czy średniej ? Mam, używam czasami, nie narzekam. Po co mi Dewalt czy  Milwaukee skoro tym nie robię dzień w dzień ?

To należało podać do czego ma to służyć i spytać o konkretny model. Było by szybciej.

Powiem tak Graphite mam tylko wiertarki wkrętarkę do takich prac i majsterkowania wystarczy chociaż bardziej ja używam jako wkrętarki niż wiertarki jednak jeśli nie chce mi się zmieniać sprzętu lub wywiercić w glazurze czy w drewnie. Ale do glazury to tylko na początek aby mieć pewność że nie uszkodzę ( taka mam zasadę)  to nadaje się aby zacząć bo jednak wiertarka to wiertarka. Może trochę na odkretke idę ale tak już mam. 

Celma? Nie znam ja używam w dużej mierze Boscha zielonego  jak dla mnie i mojej pracy majsterkowej są dobre i lekkie w miarę. 

Żeby to było takie proste i łatwe tutaj to bym zapytała. .Jeśli jednak co zauważyłam kobieta nie ma zbyt prawa pytać się i fachową poradę no może oprócz wpaw którego zapytałam i dostałam odpowiedź ale reszta to można wywnioskować że kobieta do jednego tylko ma się tu nadawać. 

Opublikowano

Graphite mam klucz udarowy, dwie szlifierki kątowe na tarcze 125 i dużą na  250 oraz wkrętarkę. Dają radę, chociaż w jednej małej katowce regulacja obrotów padła, ale ona jest z grubą tarcza do szlifowania więc nie potrzebuje 🤷

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale ty pie*dolisz bezrobotny pacanie tartaczny...

Kowalski, co innego inwestować z powodu widzimisię a co innego z musu. 

Po pierwsze to pracując na tartaku dźwigasz I to nie małe kilogramy. Widać że żarty ci się trzymają. Rozumiem żebym ja podniosła od czasu do czasu coś trochę ciężkiego. Jednak ja nie jestem w stanie  podnosić ciężkich rzeczy cały czas tym bardziej 10h non stop. Zwariowałeś chyba ale widać że mało masz doczynienia z kobietami. 

To ty masz takie podejście ja takie tego nie zmienimy dla mnie liczy się to aby mieć dobry sprzęt a nie tylko taki który będzie mi potrzebny 2-4 razy do roku i kupuje z niższej półki. 

To tak jak byś kupował samochód tylko dlatego że ci się jego wygląd podoba. 

Przecież to tak z perspektywy nie wygląda.

W samochodzie jedno co można wybrać to kolor jeden ci się podoba bardziej drugi mniej. 

I przestań mnie nazywać Kowalskym to już nie jest zabawne. Mogę zrozumieć że robisz z powodu tego że podnoszę ci ciśnienie ale jednak....

Inwestycja to inwestycja jak byś jej nie nazwał.

Jeśli jednak dojdzie do tego że nie możesz palić gazem chociaż to mało prawdopodobne to zawsze zostaje ci się przeprowadzić do bloku 😛 aby nie inwestować nawet z musu trzeba pamiętać że jak jedno ruszysz to drugie się wali. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 2