Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

To znaczy?

im więcej masz ziemi, tym mniej procentowo możesz przeznaczyć na zboża, musi wejść druga i trzecia roślina z innej grupy 

Opublikowano
29 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Szkoda chłopa, już stracony...

W szczerym polu kto mu kupi pod domy? Hala produkcyjna?

Byś się zdziwił ile ludzi kupuje w szczerym polu domy czy nawet mieszkania za M2 nie jest aż tak dużo niż w centrum. Druga sprawa masz ciszę i spokój zazwyczaj.

33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale bańka kiedyś pęknie - nie można non stop produkować zboża bo kto i co je przeje?

Czy ty zawsze musisz być taki pesymistyczny prawie w każdym temacie? 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ano..

...coś lexiona nie widać...

...ciekawe czy prognozowana burza przyjdzie...

Tak to by jutro słomę zwinął....i sprzedał prosto z pola...

Pobkaszałem miedze i trawę przy zbożu ale od środy znowu deszcze. Najgorszy owies bo leży.

53 minuty temu, jahooo napisał(a):

im więcej masz ziemi, tym mniej procentowo możesz przeznaczyć na zboża, musi wejść druga i trzecia roślina z innej grupy 

Kurła. To unijne?

50 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Byś się zdziwił ile ludzi kupuje w szczerym polu domy czy nawet mieszkania za M2 nie jest aż tak dużo niż w centrum. Druga sprawa masz ciszę i spokój zazwyczaj.

Czy ty zawsze musisz być taki pesymistyczny prawie w każdym temacie? 

Kowalski, nie za dużo tej wiedzy masz?

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

📢 pokazywuję nowy nabytek💪...Radosław masz taki🤔, powinno być Cię stać 🤭...długo se chciałem takie coś kupić se...wprost marzył żem o tym sprzęcie 😊

IMG_20250714_122616533_HDR.jpg

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

📢 pokazywuję nowy nabytek💪...Radosław masz taki🤔, powinno być Cię stać 🤭...długo se chciałem takie coś kupić se...wprost marzył żem o tym sprzęcie 😊

Widać że mliko drogie 🤣 czy dopłaty dopiero przyszły 🤔

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zabawka dla prawdziwego mężczyzny. Nie znacie się wcale 🫢

Opublikowano

gdzie masz druga przyczepe ?? na jedna nie wejdzie..

4 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Jakie bujać 🤔 sprzeda pod domy czy halę produkcyjną. . 

Z nocnej burzy 3mm dopadało. A na drugim gospodarstwie 9km od domu rodzinnego lało 2godziny. Ile spadło to nwm bo deszczomierza tam nie mam 

Część z llu tego nie zrozumie że u was blisko było do Krakowa czy innego miasta i praca była wszędzie.

bylai jest nadal..

gdy pszenica byla po 400 to na godzine zarabialo sie 2,5 teraz na godzine 25 a pszenica po 4 000 ??

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Sypie dobrze, nie ma koniczyny, ziemniaków to co z tym robić? Wszyscy hodowle wek... Kiedyś to musi pęknąć.

hima kupi wszystko-tylko problem z cena.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał(a):

gdzie masz druga przyczepe ?? na jedna nie wejdzie..

bylai jest nadal..

gdy pszenica byla po 400 to na godzine zarabialo sie 2,5 teraz na godzine 25 a pszenica po 4 000 ??

hima kupi wszystko-tylko problem z cena.

Tylko kto te pasze kupi... 

Opublikowano
57 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pobkaszałem miedze i trawę przy zbożu ale od środy znowu deszcze. Najgorszy owies bo leży.

Kurła. To unijne?

Kowalski, nie za dużo tej wiedzy masz?

Tak, unijne, ja kmasz nie więcej jak 10ha to cię to nie interesuje

Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał(a):

Dlatego w rolnictwie teraz każdy idzie na ilość. Bo jakby nie zwiększać produkcji to zwykły robol za najniższą krajową by miał więcej. Co w nic nie musi inwestować tylko musi mieć 2 ręcę częstą lewe żadnego sprzętu swojego itp...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś to jakoś czekałem na te dopłaty i planowałem na co je wydam. A teraz to mam na nie wyjebane. Są to są. A jak nie będzie to dla mnie żaden problem.  Może gdy. My.ich miał jakoś bardzo dużo to bym inaczej myślał.

Edytowane przez 6465
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Michał18 napisał(a):

I z tego powodu kto ma małe gospodarstwo i nie ma szans  rozwinąć wybiera etat. Bo więcej z tego wyciągnie zysku. 

Wielu też ma etat i obrabia hektary. Obszarnikom i państwu to nie pasuje przez co cały czas kombinują z rolnikiem aktywnym czy inne tego typu machloje żeby zabrać im ziemie.

Edytowane przez Krzysztof81
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v