Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mają pieniądze bo robią

I tak jest wszędzie, nie tylko na gospodarce. Na etacie żeby zarobić to też trzeba się urobić, gdzie patrzy się tylko weekendu. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Podniosą ceny na polisy i będą mieć na pracowników.

Podniosą ceny a klientów stracą i będzie tak jak pisałem wcześniej. 🤷‍♂️

1 minutę temu, MonteChristo napisał(a):

Albo on został pokarmem 😁

Mówisz że jakieś skośnookie smakosze psiny grasują?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

I tak jest wszędzie, nie tylko na gospodarce. Na etacie żeby zarobić to też trzeba się urobić, gdzie patrzy się tylko weekendu. 

Racja, tylko jedna mała różnica jest, przychodzi dzień wypłaty, wpływa przelew, nie musisz się martwić czy na giełdzie warzywa nie zdrożały, czy jutro nie przyjdzie przymrozek ... Wiesz że przychodzi ten 1 czy 10 dzień miesiąca i na konto wejdzie przelew o znanej Ci kwocie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 godzin temu, PRIMO napisał(a):

Podniosą ceny a klientów stracą i będzie tak jak pisałem wcześniej. 🤷‍♂️

Mówisz że jakieś skośnookie smakosze psiny grasują?

U mnie wilki grasują, a u niego to nie wiem 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Racja, tylko jedna mała różnica jest, przychodzi dzień wypłaty, wpływa przelew, nie musisz się martwić czy na giełdzie warzywa nie zdrożały, czy jutro nie przyjdzie przymrozek ...

A to też zależy gdzie pracujesz. Znajoma wraz z innymi pracownikami w październiku nie otrzymała wynagrodzenia za 3 miesiące pracy, a gościu się zmył. Takie przypadki też są. Jak trafisz na Janusza to potrafi Ci tak dzień obrzydzić, że fiu fiu :P. Robota u siebie to robota u siebie. Dlatego ludziom tak ciężko rzucić gospodarkę. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Za darmo nic nie ma

8 minut temu, PAN88 napisał(a):

Myśli jak większość że złoty strzał na truskawce czy na bobie trafi 🤣

@Buszmen11 40ha fizycznych 20 przeliczeniowych. To nie siuksy że pyry i kapusta 🤣 działki rozdrobnione u mnie także o studni można zapomnieć. Czy ja wiem czy źle zarządzane 🤔 w 93 nowy Super na podwórku w 2010 ciągnik z przodem. Wszystkie graty do gospodarstwa są 

Mam podobnie, ponad 50 fizycznych, połowa tego przeliczeniowych. Nowych maszyn praktycznie nie mam, po za tym co wziąłem na rmg, za to cała reszta kupiona za własne pieniądze.

• Like 2
Opublikowano

Wczoraj wieczorem byłem w markecie w Płocku. Ile tam ciapaków było to szok. Nigdzie tyłu nie widziałem w jednym miejscu. Siedzieli jedli lody i zagryzali bułkami 😳

Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Takie przypadki też są. Jak trafisz na Janusza to potrafi Ci tak dzień obrzydzić, że fiu fiu :P. Robota u siebie to robota u siebie. Dlatego ludziom tak ciężko rzucić gospodarkę. 

W okolicy był skup zbóż, ludzie po 2 lata czekali na pieniądze, takie przypadki są wszędzie ...

Teraz, 6465 napisał(a):

Wczoraj wieczorem byłem w markecie w Płocku. Ile tam ciapaków było to szok. Nigdzie tyłu nie widziałem w jednym miejscu. Siedzieli jedli lody i zagryzali bułkami 😳

Nasprowadzali tego tałatajstwa do Orlenu, całe osiedle baraków tam mają ...

Opublikowano

Panie i Panowie, kto w związku to życze wytrwalosci i oieknych chwil razem wybaczcie troche najeebany jestem ale swietuje 52 lecie malzenstwa dziadkow kurla kiedys to byla milosc nie to co teraz..,

Takze kto w pieknym zwiazku to szanujcie sie wajemnie bo to piekne chwile

Kurla kolejna 07 wlatuje, oj ciekawe wieczorne obowiazki przy bydlakach beda

• Like 2
  • Haha 4
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

W okolicy był skup zbóż, ludzie po 2 lata czekali na pieniądze, takie przypadki są wszędzie ...

Pewnie, że tak. Dlatego w obu przypadkach trzeba wiedzieć z kim współpracować. Czasem lepiej zarobić parę złotych mniej na dniówce, niż się szarpać o cokolwiek. Czasem lepiej zarobić 10zł mniej na tonie, niż wyglądać przelewu. 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nasprowadzali tego tałatajstwa do Orlenu, całe osiedle baraków tam mają ...

Kto nasprowadzał?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, WitekRolnik napisał(a):

Panie i Panowie, kto w związku to życze wytrwalosci i oieknych chwil razem wybaczcie troche najeebany jestem ale swietuje 52 lecie malzenstwa dziadkow kurla kiedys to byla milosc nie to co teraz..,

A co będziesz się zamartwiał na zaś. 

Do lej pełna. 🤭

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
2 minuty temu, WitekRolnik napisał(a):

ale swietuje 52 lecie malzenstwa dziadkow kurla kiedys to byla milosc nie to co teraz..,

to jeszcze 5 lat i bedzie tyle co u moich 

Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Czasem lepiej zarobić 10zł mniej na tonie, niż wyglądać przelewu. 

Dlatego truskawkę przemysłową oddaje tylko do jednego skupu, zdarza się że 10gr placą mniej za kilogram, to by się parę stówek w sezonie zebrało z tej różnicy, ale wiem że przelew pewny, pieniądze co do złotówki zapłacone, wystawiam im faktury z miesięcznym terminem a pieniądze za 3-4 dni na koncie, raz aby miałem sytuację że jedna fakturę trochę po ponad miesiącu opłacili, ale to się spytali czy mi to nie przeszkadza, bo jak trzeba to wezmą kredyt i mi zapłacą w terminie ...

1 minutę temu, MonteChristo napisał(a):

Kto nasprowadzał?

Obsrajtek ...

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał(a):

A co będziesz się zamawiał na zaś. 

Do lej pełna. 🤭

noo wiadomo albo grubo albo wcale, a jak zyc to nie jako widz, takze i za zdrowie wasze tez kolejka bedzie

ale tel chyba trzeba na bok odlozyc zeby glopoty do lba nie szli

• Thanks 3
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dlatego truskawkę przemysłową oddaje tylko do jednego skupu, zdarza się że 10gr placą mniej za kilogram, to by się parę stówek w sezonie zebrało z tej różnicy, ale wiem że przelew pewny, pieniądze co do złotówki zapłacone, wystawiam im faktury z miesięcznym terminem a pieniądze za 3-4 dni na koncie, raz aby miałem sytuację że jedna fakturę trochę po ponad miesiącu opłacili, ale to się spytali czy mi to nie przeszkadza, bo jak trzeba to wezmą kredyt i mi zapłacą w terminie ...

Ja sobie dorabiam dorywczo, czasem kilka godzin w tygodniu, czasem kilkadziesiąt- wszystko zależy jak z czasem stoję. Może nie są to kokosy- bo wiem, że w tym fachu można duuuużo więcej, może warunki nie są za najlepsze ale! Jak potrzebuje coś zrobić w domu- piszę wieczorem, że mnie nie ma i nikt pretensji o to mieć nie będzie. To wypracowałem sobie ciężkim tyraniem przed laty. Dobry znajomy potrzebuje ludzi na busy- zaproponował b. dobre pieniądze. Ale no nie pójdę na to, czemu nie może się nadziwić. Bo nie potrafi zrozumieć, że dla mnie ważniejsze od pieniędzy jest możliwość dostosowania grafika pod siebie. I dla mnie to jest bezcenne. Pójdzie jeden z drugim na etat i zobaczą jak przedsiębiorcy patrzą na potrzebę wolnego czasu, bo nie ukrywając u dwuetatowców nawet tych zbożowych są okresy w roku gdzie czasu nigdy nie jest za wiele. A i pogoda plata figle. Dalej stoję przy swoim, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. 

• Like 3
Opublikowano
29 minut temu, Popier96 napisał(a):

Pozatym, w ile osób zbieracie truskawkę? Ja mówię o gospodarstwach rodzinnych. Gdzie przy zbiorach pracuje rodzina. 

Jak zatrudnią paru Ukraińców to nie gospodarstwo rodzinne już? 

Opublikowano
Teraz, Leszy napisał(a):

Jak zatrudnią paru Ukraińców to nie gospodarstwo rodzinne już? 

Może trochę to przestrzeliłem. Sorki. Ale zamysł powinniście rozumieć. Znam mnóstwo gospodarstw, gdzie ukrainców nie ma. Bo przy fruktach pracuje się cały sezon letni. To są kolosalne koszty utrzymać takich pracowników. 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał(a):

oni są potrzebni do zbioru i chwastów wyrywania. Resztę prac to rodzina ogarnie sama. 

Tylko zbiór niektórych warzyw nie trwa 10 czy 15 dni. To są miesiące. A tam gdzie pojawiają się pracownicy sezonowi, to sorry ale bardziej przypomina to przedsiębiorstwo. Ot co. Dlatego tak to nazwałem. 

Opublikowano
51 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Warzywa, owoce, jakieś sadownictwo lub coś w tym stylu, abyś latem wstawał o 5 rano i szedł spać o 22 ... Na pewno nie siedzenie w ciagniczku ...

I może jeszcze sobie w pojedynkę poradzę ? 

Opublikowano
28 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

tylko nie wydoj krowy z antybiotykiem do zbiornika 😂

43 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Myśli jak większość że złoty strzał na truskawce czy na bobie trafi 🤣

@Buszmen11 40ha fizycznych 20 przeliczeniowych. To nie siuksy że pyry i kapusta 🤣 działki rozdrobnione u mnie także o studni można zapomnieć. Czy ja wiem czy źle zarządzane 🤔 w 93 nowy Super na podwórku w 2010 ciągnik z przodem. Wszystkie graty do gospodarstwa są 

syn bogdana?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

I może jeszcze sobie w pojedynkę poradzę ? 

To siej zboże, 20ha x 5 godzin na hektar, czyli jakieś 100 godzin pracy, nie oczekuj, że przeżyjesz za to cały rok ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1