Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Szczerze, jak patrzę na siostrę i szwagra jak żyją z etatów to coraz bardziej się zastanawiam czy nie pójść do roboty a ziemię obsiać jakimś zbożem żeby lasem i chwastami nie zarosło ...

krowiarzy nie ma obok żeby wzięli w dzierżawę po 3000?

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

krowiarzy nie ma obok żeby wzięli w dzierżawę po 3000?

Nie ma, u nas głównie stawka dzierżawy to dopłaty dla właściciela, przy dobrych działkach typu 3-4 ha 3-4 klasy w jednym kawałku ktoś dorzuci 500zl do ha. Sam mam trochę dzierżaw to obecnie place 1000zl od ha ale wszelkie dopłaty moje.

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z samego rolnictwa to już tylko nieliczni..

No dokładnie. Tylko tacy co mają hodowlę liczoną w tysiącach sztuk. 

Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dlatego nie mam nikogo. Nie będę w kogoś ładował pieniędzy bez pewności, że te władowane pieniądze przyniosą mi jakieś korzyści.

Nie mam żadnej rodziny. Chałupa z końcówki lat 50, której jakbym nie został nie miał kto przejąć. To w co mam inwestować? Drugą sobie budować jak jedną mam? 

Jaki miałeś poprzedni nick?

Mi się wydaje że jego wcześniejszy nik to Patrycja2 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No mnie to nie dziwi.

Bardziej dziwi że niektórzy dalej chcą wierzyć w to że da się utrzymać z kilku ha zbóż.

Gdybym miał same zboża to już dawno bym gdzieś pracował ...

Opublikowano
5 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Mi kota auto rozjechało, weź wytłumacz potem dzieciakom dlaczego kotka nie ma i dlaczego nie chce przyjść się pobawić...

Niefajnie, ale myśmy zrobili dzieciakom z tego pewną lekcję o śmierci. Nawet sami go zakopali. Nie tak, że specjalnie im truchło chciałem pokazać, ale same go znalazły..... 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, onRolnik napisał(a):

po co męczyć sie na siłę ,etat czeka za najniższą krajową wszedziej przyjmują 

Też pracuje. Tak samo jak pioter. Dorabiamy prywaciarzy z dobroci serca. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, onRolnik napisał(a):

po co męczyć sie na siłę ,etat czeka za najniższą krajową wszedziej przyjmują 

Ostatnio znajomemu fachura montował kominek, 4000 za 2 dni roboty po 8h.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, FarmerDyzio napisał(a):

To z jakiej uprawy utrzymam się na gospodarstwie 20 ha ? 

Warzywa, owoce, jakieś sadownictwo lub coś w tym stylu, abyś latem wstawał o 5 rano i szedł spać o 22 ... Na pewno nie siedzenie w ciagniczku ...

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Masz rację. Na krowach da się trochę zarobić,ale co z tego jak wszystko to można wydać na maszyny ,rozwój gospodarstwa itp. Teraz wielu woli etat poza rolnictwem i mają z głowy te rozwoje , inwestycje.

Kupisz maszyny, które zawsze możesz sprzedać. Zamykasz gospodarstwo i masz ładna sumę 🤷 

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Żeby takie pieniądze zarabiać to nie przychodzi ot tak :). Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Już znałem takich co myśleli, że w 6 miesięcy nauczą się zawodu i będą trzepać kokosy. Do czasu aż ustawiony inwestor nie zrobi w bambuko na kilkadziesiąt tysięcy w materiale, klienci będą wracać z reklamacjami o byle pierdołę... Pozycję firmy buduje się latami. Zresztą, jako dostawca truskawki doskonale powinieneś o tym wiedzieć. 

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał(a):

Niefajnie, ale myśmy zrobili dzieciakom z tego pewną lekcję o śmierci. Nawet sami go zakopali. Nie tak, że specjalnie im truchło chciałem pokazać, ale same go znalazły..... 

Małym dzieciom nie ma co takiego czegoś pokazywać 🙆 bo będą przeżywać 🥺

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

40000 chcieli za podłączenie pieca, montaż bufora bojlera rozdzielacza do podlogowki etc. 

Instalacja w pokojach już położona 

Inny 13 

Robi firma za 5 tys 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Warzywa, owoce, jakieś sadownictwo lub coś w tym stylu, abyś latem wstawał o 5 rano i szedł spać o 22 ... Na pewno nie siedzenie w ciagniczku ...

Gdzie przy fruktach wstawanie o 5 rano. O 5 rano to już się jedzie z towarem na giełdę. Znam takich co w sezonie na buraczka, pora i inne takie w pole wychodzą skoro świt... O 3 rano już pierwszy towar na płuczkę jedzie. 

Edytowane przez Popier96
Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Żeby takie pieniądze zarabiać to nie przychodzi ot tak :). Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Już znałem takich co myśleli, że w 6 miesięcy nauczą się zawodu i będą trzepać kokosy. Do czasu aż ustawiony inwestor nie zrobi w bambuko na kilkadziesiąt tysięcy w materiale, klienci będą wracać z reklamacjami o byle pierdołę... Pozycję firmy buduje się latami. Zresztą, jako dostawca truskawki doskonale powinieneś o tym wiedzieć. 

Ja to wiem, że to nie jest tak że od jutra będę montował kominki za 2000 dziennie. Pokazuje tylko że i na etacie można dobrze zarabiać a nie robić za minimalną, tylko dochodzimy do punktu że jest jak w gospodarstwie, ten co coś robi, dłubie, stara się to zarobi, a ten co olewa i się nie stara to będzie robił na etacie za minimalną ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v