Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Młody żeś, to jeszcze ...ci się chce...🤔

Tylko co robić... Do 14 w robocie i co dalej? Fachu w ręku żadnego żeby dorabiać, zresztą...

14 minut temu, jacus napisał(a):

40 ??to mlode d*py sa ..w tym wieku maja najwieksze potrzeby seksualne.

Ty już stary dziad to dla ciebie może i młody ktoś kto ma 40 lat...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tylko co robić... Do 14 w robocie i co dalej? Fachu w ręku żadnego żeby dorabiać, zresztą...

A nie.

Źle mnie zrozumiałeś.

Jak najbardziej pochwalam taką samowystarczalność.

Jedynie myślę że z czasem będziesz łatwiejszych sposobow szukał.

Sam widzisz co się dzieje wokół..

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

już stary dziad to dla ciebie może i młody ktoś kto ma 40 lat...

No gdzie...się oglądają  za nim...😆

Opublikowano

sucha bulke mozna odmoczyc 😂

koniec swiata...

https://www.onet.pl/informacje/onetlodz/polskie-piwo-roku-wybrane-jest-duze-zaskoczenie/wjzy47y,79cfc278

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...a i u mnie coś kropi, ale tyle co nic...

Chyba się wyprowadzę tam nad waly ...Wisłowe...

Tam aby mieszkać, to prestiż rośnie...😆

twoja rodzina juz tam mieszka.. 

54 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Sąsiad swego czasu przywiózł 50 pisklaków z targu z Proszowic. Wszystkie koguty :P. Ale tutaj się nie martwię, z sprawdzonej wylęgarni i odmiany seksowane. Kogutka nie będzie ani jednego. 

Te nioski z wylęgarni. Za Chrzanowem odbierałem. A brojlera biorę z Wołowic. 

coraz mniej hodowcow..

47 minut temu, Azor07 napisał(a):

Nie pamiętam tak fajnej wiosny jest w sam raz ,wszędzie się wiedzie ,zboża nie stoją w wodzie ,owies praktycznie zawsze siałem koniec kwietnia ,dlatego cześć posiałem zimowego owsa bo miał być na mokrych kawałkach i jak by była wiosna jak zawsze to siał bym w maju .

fajnej ?? pewnie 99 % rolnikow ma inne zdanie 

37 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna... ciekawe czy...

@jacus ...pączkowałeś dziś?

oczywiscie az 4 zjadlem.

36 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W tym roku, jesienią minie 20 lat od ostatnich świniaków. 

Nie znam wyższych sfer. Ale słusznie kombinujesz. Jeśli ktoś bogatszy, coś sobą reprezentujący się nie decyduje to jak się ma ktoś znacznie biedniejszy zdecydować.

mnie zapach oparzonego kurczaka odstrasza, zabijam i patrosze, a skubie stara. 

35 minut temu, konteno napisał(a):

to nie hiszpan ale ktoś cyckami do tego odpowiednimi sie chwalił 

z resztą ja teoretyk , mam wiedzę i umiejętności ale bez doświadczenia i stażu w zawodzie

ja ma wszytko ..nawet i checi i mozliwosci sa.

31 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Całkiem zdrowo się odżywiasz ...jak na gościa któremu nie zależy na przyszłości...

przypomina mi jedna taka znajoma-odzywia sie bardzo zdrowo a do tego paczke dziennie wypala

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Sam widzisz co się dzieje wokół..

Staram się zapierać rękami i nogami. 

Byłem prasę niedawno oglądać. Ale kurna fachman orzekł, że stan raczej remontowy, więc na razie cierpliwości. Do żniw czasu sporo.

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

twoja rodzina juz tam mieszka.

No gdzież?

Nie mam rodziny pod, pod Krakowem , pod wałem.

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale kurna fachman orzekł, że stan raczej remontowy, więc na razie cierpliwości. Do żniw czasu sporo.

Oj żebyś się kłopotów nie nabawił..

Kostka żeby wiązała, to trochę ..wyczucia potrzebuje.

Byle mechanik będzie z Ciebie ciągnął i najlepiej wymianę stołu proponował ..

A z ciekawości..co za model, marka prasy co patrzyłeś?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tylko germańca biorę w zasadzie pod uwagę. Fortschritt.

Daruj sobie ten wynalazek, szybciej luzem zwieziesz, niż tym sprasujesz i zwieziesz ... Widziałem jak sąsiad tym prasował w latach 90-tych, był niedobór wtedy pras, nawet na kostkę się kilka dni nieraz czekało, ale jego na usługi nikt nie brał, a i swoje rzadko kiedy prasował...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

2mm za dzień 

Rano i w sobotę coś więcej ma być. Zobaczymy 

5mm i będę happy na azot i sól wystarczy. 

Tylko gorzej, że z każdym kursem coraz większe koleiny na polu. Jutro będzie rzeź 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Sipmę potrafią w okolicy naprawić

Jest sporo pras na prawie takim samym dzialaniu suplaczy jak sipma.

Potrafi z sipma mechanik to i inna ustawi.

Reszta to aby części dostać w razie awarii.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Daruj sobie ten wynalazek, szybciej luzem zwieziesz, niż tym sprasujesz i zwieziesz ...

No też bym dał spokój z takim sprzętem..

Piotrze...

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No też bym dał spokój z takim sprzętem..

Piotrze...

Znajomy miał Claasa Markanta. To było jeszcze gorsze. Sznurek jak najgrubszy żeby choć związało. Najgorsze to, że nie ma teraz za bardzo kto przyjechać na usługę. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Znajomy miał Claasa Markanta. To było jeszcze gorsze.

Kwestia ustawienia..

Class ma inny system wiązania, ale też do opanowania.

Jak byś spotkał zadbaną, to nie patrz że komuś innemu nie wiązała.

Moja stara sipma tysiącami dziennie, a znajomy z nówka miał problemy...

Kwestia ustawienia.

Opublikowano
konteno napisał:

25 minut temu, 6465 napisał(a):

i skąd ty to możesz wiedzieć 🤔

sie naoglądał człowiek tego i owego , na doświadczenie trzeba poczekać bo takiego jak ja to żadna nie potrzebuje 

niech lepsi korzystają , ja i tak mam problemy przez pretensje jakie mają do mnie rodzina i znajomi 

człowiek tylko nerwicy sie dorobił patrząc na innych nie pilnując swego , cały czas tylko bolą plecy nogi i głowa 

wczoraj całe popołudnie i noc przespałem

21 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

...Trzeba cieszyć się tym co mamy, a nie tylko marudzić jak niektóre forumowe marudy.

jeśli to do mnie ja nie marudze , chce tylko dać do zrozumienia że nie ma potrzeby za wszelką cene wchodzić w związki relacje itp kiedy ci co mają prostsze lżejsze ,dostatniejsze i łatwiejsze życie takich celów sie nie podejmują

a że ktoś oczekiwał że ja za swoje skromne pieniądze będę w stanie podejmować sie tych samych zobowiązań co inni niech sie puknie i tak nie mam tyle kasy z etatu do zainwestowania w jakość i poziom swojego życie niż inni to po co mi koszowniejsze wyzwania? 

dziś matka rozpalała w piecu to tylko buchneło jej w ogniem twarz spod fajerek i co mam sie martwić ? szkoda ale muszę 

nikt za nią tego robić nie bedzie a na lepsze życie nie stac, a dziewczyna żadna takiego zycia nie potrzebuje raczej 

jakie pretensje może mieć do Ciebie rodzina ? dlaczego Ty ciągle patrzysz na ludzi pod pryzmat pieniędzy skąd wiesz ile kto zarabia i ile kto ma na kacie? nasluchasz się jak siw kilku cwaniaków chwali przy piwku ile mają kasy i łapiesz dola przez to. przestan patrzeć na innych i żyj po swojemu

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

jakie pretensje może mieć do Ciebie rodzina ? dlaczego Ty ciągle patrzysz na ludzi pod pryzmat pieniędzy skąd wiesz ile kto zarabia i ile kto ma na kacie? nasluchasz się jak siw kilku cwaniaków chwali przy piwku ile mają kasy i łapiesz dola przez to. przestan patrzeć na innych i żyj po swojemu

Dokładnie. Ilu ludzi żyje na pokaz, pozapożyczanie wszędzie gdzie się da albo zarabia najniższą krajową a chwali się wszędzie że ma 6 tys na ręke i nic nie robi 🤣🤣🤣

Opublikowano

🕯️____✝️ _____🕯️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

P0zostałym

Screenshot_20250224_071014_com.facebook.katana_edit_63867727742857.jpg

• Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...qurcza...a Pan @Qwazi to gdzie?

Żem jest...wczoraj wieczorem i dzisiaj od rana musiałem się w politykę bawić😱...aż nie było kiedy zajrzeć 🤷...

A wiadomo jak ja to lubię...a najbardziej tłumaczenie rzeczy oczywistych🤦...

Opublikowano

leje ostro..9 mm

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No gdzież?

Nie mam rodziny pod, pod Krakowem , pod wałem.

Oj żebyś się kłopotów nie nabawił..

Kostka żeby wiązała, to trochę ..wyczucia potrzebuje.

Byle mechanik będzie z Ciebie ciągnął i najlepiej wymianę stołu proponował ..

A z ciekawości..co za model, marka prasy co patrzyłeś?

w warszawie nie ma wisly ?? wiem ze nie bywasz ale na mapie widac 😂

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

leje ostro..9 mm

w warszawie nie ma wisly ?? wiem ze nie bywasz ale na mapie widac 😂

Dyc nawet most wstawiałem warszawski...no ale nie każdy mieszka na terenie zalewowym...

Warszawa spora jest...🤭

Ale ci powiem że chole a mię bierze po miastach większych jeździć...

Dziś trochę po Lublinie jeździłem, to kurna trudniej to niż po Kocku....😆