Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dobrze, że tylko jedna zmiana u mnie....Na dwie jeszcze by uszło jakby musiało, jakiś czas tak robiłem.

na 2 dobra opcja też choć przy jednej organizm ma najregularniejszy tryb i jest sporo czasu na hobby po pracy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

samo to że piszesz tu z nami to już piękne 

trzeba doceniać każda rzecz, krótko jesteśmy na tym świecie

@Chłoporobotnik piszę na forum bo pewnie tak samo jak ja ma potrzebę czasem z kimś pogadać jak w domu nie ma za bardzo z kim 😔

Opublikowano
6 minut temu, mf362 napisał(a):

Kura to jednak mile stworzenie i czyste 

To co na zdjęciu lepsze. Będą pieniążki na sznurek do prasy i paliwo do kombajnu. Lada moment pępkowe.

4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Takie parapety to moi sąsiedzi w domu mają a ty w kurniku

Nie mam jako takiego kurnika. Unioniści by się za głowę złapali bo wszystko w jednym pomieszczeniu, jako i 50 lat temu.

20250202_162745.jpg

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Druga osoba 🤷

jak jesteś fizycznie i psychicznie zdrowy ,zaradny i ogarniety życiowo jak również względnie zadbany oraz znalazłeś kogoś komu pasuje to jaki jesteś , co robisz w życiu zawodowo i hobbystycznie to może i tak , dobrze że ci nikt nikt z rodziny  nie naciska i presji nie wywiera na formalizacę związku i możecie żyć jak chcecie tak jak i @pedro2 czy inni bo wychodze z założenia że nie sztuka narobić komuś przebiegu i się prędzej czy później rozstać bo zaczynanie relacji z kimś kto oczekiwałby czegoś innego lub więcej niż potrafię sobą zaoferować nie ma kompletnie najmniejszego sensu jeśli tym bardziej poświęcenie dla drugiej osoby pogorszy i tak już kiepskie samopoczucie a zwiększy frustracje z powodu dotychczasowych niepowodzeń w różnych dziedzinach

a ludzie z problemami nie są za bardzo odpowiednim partnerem do zawierania związków , może to czegoś uczy drugą stronę ale nie jest gwarantem powodzenia relacji i jej trwałości 

17 minut temu, malaczarna napisał(a):

Takie parapety to moi sąsiedzi w domu mają

nawet u mnie takich nie ma tylko szalowane /zalewane betonowe

• Like 2
Opublikowano

Teraz ciężko jest znaleźć drugą połówkę jak jest jakaś koło  30 to coś z nią nie tak tak jak z nami kawalerami 😔😣😞

W tym wieku 

Opublikowano
Godzinę temu, konteno napisał(a):

co odpuścił ? dostosował swoje życie do realiów i możliwości jakie daje mu dzisiejszy świat pozostając sobą poniekąd na siłę i na przekór innym , 

coś w tym jest ,w rodzinie po stronie męża siostry ciotecznej jest dziewczynka kilkunastoletnia z mózgowym porażeniem dziecięcym , pomimo przykucia do wózka wydaje się zawsze zadowolona i uśmiechnięta pomimo stanu zdrowia

ja z procentami to żartuję ale pospać muszę jak koło północy po popoludniowej zmianie sie walne to często dopiero kolo 9-10 pobudka , praca zmianowa ryje banię a na rękę idą tym co mają rodziny i małe dzieci , tacy robią na 2 zmiany albo 8-16

dokładnie , u mnie w robocie tak samo , ludzie nic nie mają żyją aby przeżyć ale że są POśmiewiskiem dla bogatszych to czyja wina ? u mnie też wszystko się zmarnowało  miałem dach robić , a blacha trapezowa ocynk za 7klocków się zmarnowała i odparzyła pomimo przekładek z paneli podłogowych i składowania pod dachem , majstrów nie mogę znaleźć bo z mojego poolejowanego drewna nikt nie chce robić 

znajomi odradzali inwestowanie w ładowacz czołowy ale kto się podorabiał to każdy sobie kupił tura czy ładowarke i nie ma czasu przyjechać coś porobić ani nie pożyczy komuś kto sie nie zna i nie umie tym jeździć ,więc nie mam czym powrzucać zbrojeń murłat czy krokwi 

wczoraj u znajomego ekran w telefonie pobiłem , skakałem z beli na poddaszu obory i wypadł z wewnętrznej kieszeni bezrękawnika zapiętej na rzep

Twoje problemy to nie są problemy, ale jak uważasz

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, konteno napisał(a):

Staram się aby zwierzaki miały jak najlepsze warunki - wtedy odpłacą się lepszym przyrostem, zdrowotnością, wyższą nieśnością. Finalnie i mi zostanie więcej w kieszeni. 

Opublikowano
22 minuty temu, konteno napisał(a):

jak jesteś fizycznie i psychicznie zdrowy ,zaradny i ogarniety życiowo jak również względnie zadbany oraz znalazłeś kogoś komu pasuje to jaki jesteś , co robisz w życiu zawodowo i hobbystycznie to może i tak , dobrze że ci nikt nikt z rodziny  nie naciska i presji nie wywiera na formalizacę związku i możecie żyć jak chcecie tak jak i @pedro2 czy inni bo wychodze z założenia że nie sztuka narobić komuś przebiegu i się prędzej czy później rozstać bo zaczynanie relacji z kimś kto oczekiwałby czegoś innego lub więcej niż potrafię sobą zaoferować nie ma kompletnie najmniejszego sensu jeśli tym bardziej poświęcenie dla drugiej osoby pogorszy i tak już kiepskie samopoczucie a zwiększy frustracje z powodu dotychczasowych niepowodzeń w różnych dziedzinach

Zaleciało mi to takim facetem, który był na zabój zakochany, ale z różnych przyczyn to nie wyszło, a to była dla niego ta jedyna, o której nie jest w stanie zapomnieć i nie dopuszcza do siebie myśli o innej. I tak se pitoli i biadoli, szukając usprawiedliwienia dla tego, co w głębi siebie czuje...

Piotrek nie rób takich ocen. Może, zamiast samemu z góry decydować o tym, czy związek ma jakieś szanse powodzenia, należałoby pogadać o tym z potencjalną drugą stroną. Skąd wiesz, co ona myśli. Niedobrze jest zakładać z góry tylko własne postrzeganie...

A jeśli podejmujesz decyzję sam, to weź ją na klatę i nie szukaj dziwnych usprawiedliwień...

• Like 2
Opublikowano

Wiecie może ile biorą teraz za 1m^2 dachu na gotowo? 

Opublikowano
48 minut temu, konteno napisał(a):

a ludzie z problemami nie są za bardzo odpowiednim partnerem do zawierania związków , może to czegoś uczy drugą stronę ale nie jest gwarantem powodzenia relacji i jej trwałości 

Tak ,jednym oddechem, bez kropki  ,prawie i przecinka , szacun👍;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Qwazi napisał(a):

Może, zamiast samemu z góry decydować o tym, czy związek ma jakieś szanse powodzenia, należałoby pogadać o tym z potencjalną drugą stroną. Skąd wiesz, co ona myśli. Niedobrze jest zakładać z góry tylko własne postrzeganie...

Rozmawialiśmy 2 lata temu i starczy, było mineło i raczej żadne z nas nie będzie do tego wracać.  

Z  litości nikt nie będzie raczej się z kimś męczył a jesteśmy przeciwieństwami które raczej niechętnie się podporządkują drugiej stronie i oczekiwaniom. Ona se radzi lepiej ode mnie , odłożyła na podróż do Paryża , podróżuje , zwiedza Polske i Europę a ja mam problem bez wypadków i kłopotów poruszać się własnym autem po okolicy , praca -dom po stałych znanych trasach i starczy.

jaki wniosek? po hvj mi to potrzebne?

pójde na zwolnienie na nerwicę się leczyć to może trochę odpocznę i sie ogarne w domu i obejściu 

Edytowane przez konteno
  • Like 2
Opublikowano
9 minut temu, konteno napisał(a):

jaki wniosek? po hvj mi to potrzebne?

Dokładnie. Miałem kiedyś podobną pogawędkę, jak byłem jeszcze pogodniej nastawiony. Odpuściłem temat, zająłem się tym co lubię i umiem robić. A to zostawiam tym co się na tym znają. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał(a):

Ooo, znowu poważne życiowe tematy na tapecie. 

@konteno korzystasz z jakiejś pomocy specjalisty? Ty masz ciężką depresje. To jest choroba i można leczyć jak każdą inną. 

byłem u lekarza u której leczył się ojciec, dała namiary na psychoterapeutów ale nie mam czasu na to bo trzeba pracować i odpocząć najlepiej robiąc to co się chce i lubi 

Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał(a):

byłem u lekarza u której leczył się ojciec, dała namiary na psychoterapeutów ale nie mam czasu na to bo trzeba pracować i odpocząć najlepiej robiąc to co się chce i lubi 

roboty teraz wszędzie pełno, jakiś magazyn 8h i spokój i można żyć 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v