Skocz do zawartości

Tur łc 1650 słabo podnosi mimo zmiany pompy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, makra75 napisał(a):

Witam i proszę o pomoc.W belarusie 920.3 wymieniłem pompę hydrauliczną i tur nadal słabo podnosi  narzędzia na podnośniku śmigają .

Nie mam pojęcia jest na ciągniku od nowości (kiedyś działal szybciej i podnosił trzy bagi nawozu )

Opublikowano

Jak oblsugujesz tura? Odpalasz i już działa czy musisz załączyć jakaś sekcje hydrauliczna ciągnika i dopiero działa tur .

Obstawiam zawór przelewowy ewentualnie olej ucieka na podnośnik (nie wiem jak w tym Belarusie jest to rozwiązane) 

Miałem w Pronarze taki problem ze podnośnik dzialał a ciśnienia na gniazdach hydraulicznych nie było . Co się okazało lekkie luzy na dźwigni obsługi podnośnika powodowały że całe ciśnienie z pompy szło na rozdzielacz podnośnika , by następnie wrócić przelewem do zbiornika. 

Opublikowano
8 minut temu, atrol123 napisał(a):

Jak oblsugujesz tura? Odpalasz i już działa czy musisz załączyć jakaś sekcje hydrauliczna ciągnika i dopiero działa tur .

Obstawiam zawór przelewowy ewentualnie olej ucieka na podnośnik (nie wiem jak w tym Belarusie jest to rozwiązane) 

Miałem w Pronarze taki problem ze podnośnik dzialał a ciśnienia na gniazdach hydraulicznych nie było . Co się okazało lekkie luzy na dźwigni obsługi podnośnika powodowały że całe ciśnienie z pompy szło na rozdzielacz podnośnika , by następnie wrócić przelewem do zbiornika. 

Jedna sekcja tego rozdzielacza co obsługuje zewnątrz muszę mieć zapiętą

Opublikowano

Nie wiem co oznacza że słabo podnosi ale za udźwig odpowiada ciśnienie a za dynamikę działania wydatek. Jeżeli nie ma siły podnosić to trzeba mierzyć ciśnienie i szukać spadku. 

Opublikowano
2 godziny temu, makra75 napisał(a):

Jedna sekcja tego rozdzielacza co obsługuje zewnątrz muszę mieć zapiętą

Być może że coś nie halo z tym głównym rozdzielaczem bo kiedyś jak miałem włączonego tura to nie podnosił podnośnik a wczoraj zauważyłem że jedną wajchą od podnośnika (są dwie pozycyjna i siłowa) idzie ruszyć podnośnik.

Opublikowano
2 godziny temu, pawel86lhr napisał(a):

Zawór przelewowy do sprawdzenia. Ewentualnie przeżucić pod inne gniazdo i sprawdzić jak szybko działa.

Przepraszam za głupie pytanie ale gdzie umiejscowiony jest ten zawór przelewowy? A z przeżyciem na inne gniazdo to trochę utrudniona sprawa bo to podciągnięte wężami gdzieś pod ten główny rozdzielacz z 3 dźwigniami .

Opublikowano

Aktualizacja coś jeszcze zauważyłem jak tą dźwignię co załącza tura pchnę dalej to tur działa szybciej przy czasie muszę sprawdzić jak z udźwigiem może jest luz na rozdzielaczu tak jak ktoś wyżej pisał 

Opublikowano
W dniu 7.11.2024 o 20:15, pawel86lhr napisał(a):

Zajrzyj pod kierownicę tam ten rozdzielacz się znajduje 

Gdzie jest rozdzielacz to ja wiem pisałem że wymieniałem pompę hydrauliczną,ale jak wygląda ten zawór To nie wiem acha dziś sprawdzałem udźwig i jest lipa .

Opublikowano

Tutaj zaznaczony masz ten zaworek. W tych rozdzielaczach one lubią się zacinać nie wiem jak w tych nowych mtz czy belarusach. Po drugie warto sprawdzić ciśnienie w układzie jak masz czym to zmierz. I ewentualnie podreguluj ciśnienie tym zaworkiem.

Screenshot_20241109_123746_Chrome.jpg