Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, andrzej78 napisał:

Akurat to nie jest dobre porównanie ,bo pewne modele są drogie tylko dlatego że są mało awaryjne w swej prostej konstrukcji lub " odrobione " Można znaleźć MF 255 za 35 - 40 tys , C330 za 25  a nawet 50 tys ,czy Zetora 7211 za 50 tys . Z kolei pewne modele zapewniające pewien stopień komfortu ,mogą być tanie przez ryzyko drogiej naprawy ,ale to już rynek reguluje.  Ponadto ceny w ogłoszeniach często są wyśrubowane. Jak się szuka to się znajdzie.

Zetora kiedyś przez dosłownie chwilę miałem. Właśnie model 7211. Fajny ciągnik i nawet komfort nie najgorszy ale paliwożerny strasznie. Nie wiem czy wszystkie egzemplarze takie są czy tylko ten którego mieliśmy miał może coś z pompą nie tak ale to był smok. Sprzedaliśmy z tego względu, że prace które on wykonywał, na spokojnie był w stanie wykonać MF255. Może i komfort mniejszy ale spalanie to 1/3 tego co palił zetor. Ogólnie aktualnie mamy 2 ciągniki 3p, jeden to MF255, drugi to C360 3P i jednego MF'a jako główny, z perkinsem 6. I potrzebny jest jakiś ciągnik pośredni. Kiedyś ziemniaka kopało się C360 3p lub mfem i anką a w tym roku kupiliśmy większego grimme bo zwiększyliśmy areał i ze zbóż przerzucamy się powoli na warzywa i niestety żadem 3p tego kombajnu już nie pociągnie. Z kolei duży MF jest za duży i więcej nagniecie niż to warte. 

Edytowane przez dariusz86
  • Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, dariusz86 napisał:

i. I jak już też wspomniałem, przedni napęd nie jest mi niezbędny bo do lekkich prac, jakiś siew, bardzo lekka i płytka uprawa czy kombajn ziemniaczany, do tego mi napęd nie potrzebny. 

To ma być ten przedni napęd czy nie, a do siewu przedni napęd jest przedatny .

Opublikowano
Przed chwilą, robert1226 napisał:

To ma być ten przedni napęd czy nie, a do siewu przedni napęd jest przedatny .

Napisałem już w pierwszym poście, że nie pogardzę jakby był ale zdaję też sobie sprawę, że znalezienie takiego MF'a w budżecie 60, no może 65 - 67tys, z przednim napędem, w stanie nie wymagającym (większego wkładu finansowego, większego mam tu na myśli że nie będę potrzebował wpakowania powiedzmy 30tys w remont skrzyni a wiem że tyle to kosztuje bo kolega któremu robiłem silnik w 3060  a w zasadzie pomagałem mu bo uparł się aby robić sobie sam w celu cięcia kosztów, robił niedawno skrzynię, miał tą wersję AB i wywalił na remont coś koło 34tys), łatwe nie będzie. Dlatego też jestem w stanie sobie odpuścić ten napęd. Mamy MF'a 6180 z przednim napędem, jako ciągnik główny który ciąga pług obrotowy, talerzówkę i wykonuje ciężkie prace uprawowe. Szukam teraz ciągnika pośredniego między wspomnianym MF'em a MF'em 255 i C360 3p do prac takich jak wykopki marchwi i ziemniaka kombajnem Grimme, jakieś siewy zbóż aczkolwiek siejemy ich już coraz mniej i służą wyłącznie jako między plon żeby nie walić warzy po warzywach. Agregatu siewnego żadnego nie mamy więc siał by tym czym teraz sieją te małe ciągniki czyli 3 metrową amazonką D7. No i ponadto w planach jest zakup jeszcze jakiegoś większego pielnika do warzyw i docelowo też by z nim latał. Planujemy również wymianę sadzarki z dwurzędowej na czterorzędową i też on miałby ją docelowo ciągać. I w zasadzie to tyle. Gleby mam lekkie, nie podmokłe, zero gliny, wszystko równe dlatego ciągnik 4x2 w tych pracach spokojnie sobie poradzi. 

Opublikowano
49 minut temu, dariusz86 napisał:

Nie, ja nie mówię że jak coś lepszego od handlarza to nie. Ale patrzę też trochę realnie. Jeżeli handlarz sprzedaje 3050 za 42tys, oczywiście bez napędu i na tym zarabia no to na pewno nie jest to dobry ciągnik. Bo są na zachodzie egzemplarze po 7 - 8tys euro ale często jest napisane że coś tam jest w nich niesprawne albo mają grubo ponad 10tys mth. A w Polsce dziwnym trafem, wszystkie mają poniżej 8tys mth. Myślę że coś tam w miarę sensownego, z tego co śledzę właśnie ogłoszenia, powinno kosztować w przedziale 50 - 60tys. 

Ty się módl żeby on miał te grube ponad 10tys a nie 20-30tys, 7tys tak stary ciągnik to jak stan kolekcjonerski za kosmiczne pieniądze.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, JD1052 napisał:

Ty się módl żeby on miał te grube ponad 10tys a nie 20-30tys, 7tys tak stary ciągnik to jak stan kolekcjonerski za kosmiczne pieniądze.

No widzisz. A w Polsce, wszystkie które do tej pory oglądałem mają po 7 - 8tys mth. Jeden którego oglądałem w kwietniu miał nawet 6200mth a był tak zniszczony w środku, jakby miał minimum właśnie 20tys. Na fotelu to już nawet gąbki nie było tylko goły stelarz. A trochę z tymi MF'ami mam styczność i 10 - 12tys dla serii 3000, to taki przebieg gdzie powoli zaczyna sypać się skrzynia a jej remont kosztuje sporo.

Edytowane przez dariusz86
Opublikowano

Kup se mf serii 300 nawet jak będzie lekko dojechany to sobie go ogarniesz bo to traktor prosty jak licencyjny ursus. Nie pchaj się w wynalazki typu 3050 bo to jest tak samo wyjechane, odnowione z wierzchu a w naprawach trudniejsze. Nie pchaj się w wynalazki typu landini czy mc cromnick bo do tego części nie ma. Podobnie inne jakieś case itd.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Kup se mf serii 300 nawet jak będzie lekko dojechany to sobie go ogarniesz bo to traktor prosty jak licencyjny ursus. Nie pchaj się w wynalazki typu 3050 bo to jest tak samo wyjechane, odnowione z wierzchu a w naprawach trudniejsze. Nie pchaj się w wynalazki typu landini czy mc cromnick bo do tego części nie ma. Podobnie inne jakieś case itd.

Właśnie o serii 300 myślałem na początku. Z tego względu że jest 100% mechaniczne a ponadto wszedł by na wysokość do wszystkich budynków gospodarczych jakie mam bo jest dość niski. Seria 3000 już mi niestety nie wejdzie. Ale kurcze z dostępnością i to nie tylko w Polsce ale i na zachodzie, modeli takich 362, 365 czy 375 jest bardzo słabo bo nikt kto posiada ten ciągnik, nie chce się go pozbywać. Właśnie przez jego prostotę i taniość w eksploatacji. 

Opublikowano

Ja właśnie koniecznie nie chcę ciągnika z turem ani nic co z nim pracowało. Ja tura nie potrzebuję bo mam na gospodarstwie wózek widłowy oraz małą ładowarkę (btw też z silnikiem perkinsa :) ) i tur nie jest mi potrzebny a ciągniki z turem są zazwyczaj bardziej zajechane. 

Opublikowano
4 godziny temu, dariusz86 napisał:

No widzisz. A w Polsce, wszystkie które do tej pory oglądałem mają po 7 - 8tys mth. Jeden którego oglądałem w kwietniu miał nawet 6200mth a był tak zniszczony w środku, jakby miał minimum właśnie 20tys. Na fotelu to już nawet gąbki nie było tylko goły stelarz. A trochę z tymi MF'ami mam styczność i 10 - 12tys dla serii 3000, to taki przebieg gdzie powoli zaczyna sypać się skrzynia a jej remont kosztuje sporo.

Ale one chyba liczą do 10 tys więc możesz sobie przed wskazaniem z licznika wstawić dowolną cyferkę. A jeżeli brak gąbki na siedzeniu jest wyznacznikiem stanu technicznego to szukaj z dobrą gąbką.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mikad napisał:

Ale one chyba liczą do 10 tys więc możesz sobie przed wskazaniem z licznika wstawić dowolną cyferkę. A jeżeli brak gąbki na siedzeniu jest wyznacznikiem stanu technicznego to szukaj z dobrą gąbką.

Oczywiście że nie jest wyznacznikiem ale nie wydaje mi się żeby ciągnik który tak wygląda, który ma połamane plastiki w środku, z poprzerabianymi przełącznikami na EHR, miał taki przebieg. No chyba że ktoś totalnie o niego nie dbał. 

Opublikowano
20 godzin temu, dariusz86 napisał:

Napisałem już w pierwszym poście, że nie pogardzę jakby był ale zdaję też sobie sprawę, że znalezienie takiego MF'a w budżecie 60, no może 65 - 67tys, z przednim napędem, w stanie nie wymagającym (większego wkładu finansowego, większego mam tu na myśli że nie będę potrzebował wpakowania powiedzmy 30tys w remont skrzyni a wiem że tyle to kosztuje bo kolega któremu robiłem silnik w 3060  a w zasadzie pomagałem mu bo uparł się aby robić sobie sam w celu cięcia kosztów, robił niedawno skrzynię, miał tą wersję AB i wywalił na remont coś koło 34tys), łatwe nie będzie. Dlatego też jestem w stanie sobie odpuścić ten napęd. Mamy MF'a 6180 z przednim napędem, jako ciągnik główny który ciąga pług obrotowy, talerzówkę i wykonuje ciężkie prace uprawowe. Szukam teraz ciągnika pośredniego między wspomnianym MF'em a MF'em 255 i C360 3p do prac takich jak wykopki marchwi i ziemniaka kombajnem Grimme, jakieś siewy zbóż aczkolwiek siejemy ich już coraz mniej i służą wyłącznie jako między plon żeby nie walić warzy po warzywach. Agregatu siewnego żadnego nie mamy więc siał by tym czym teraz sieją te małe ciągniki czyli 3 metrową amazonką D7. No i ponadto w planach jest zakup jeszcze jakiegoś większego pielnika do warzyw i docelowo też by z nim latał. Planujemy również wymianę sadzarki z dwurzędowej na czterorzędową i też on miałby ją docelowo ciągać. I w zasadzie to tyle. Gleby mam lekkie, nie podmokłe, zero gliny, wszystko równe dlatego ciągnik 4x2 w tych pracach spokojnie sobie poradzi. 

Tylko 4x4, na 4x2 nawet nie patrz. To dobre na szosę, a nie w pole.