Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 9.10.2024 o 21:58, Bartek933 napisał:

U nas w kotłowni na program zawitał piec na pellet z dodatkowymi drzwiczkami i można palić drewnem, węglem. Zboże nie wypala się dokładnie na podajniku czysto pelletowym

Jaki model tego pieca? Każdy z kim rozmawiałem twierdzi,  że te hybrydy to... generalnie jak coś jest do wszystkiego to taj naprawdę jest do niczego 

Opublikowano
Dnia 11.10.2024 o 20:54, 12Pafnucy napisał:

bo mam wrażenie że uzedniki robią co chcą, gdzie chcą...

bo tak jest 

Dnia 10.10.2024 o 13:56, GRZES1545 napisał:

W tych czasach myślisz że to możliwe 🤔

jak na glikolu instalacja to powinien wytrzymać , u mnie wkład CO w kaflach tyle wytrzymał ale układ otwarty z obiegiem grawitacyjnym 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

A co do 30-40 kW to trzeba by myśleć o buforach 2000l....  ale to w domach wielorodzinnych czy małych blokach 2-3 kondygnacje bez CWU , a nie domkach jednorodzinnych

znajomy ma 40kW piec i 2k bufor a chata nie duża , niby z poddaszem użytkowym mieszkalnym a 150 metrów nie ma 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Napisz na priv, tu i tak za dużo jest napisane

No napisz tu o tym kopciuchu 5 klasy😂 Masz normalny legalny kocioł dwupaliwowy. Zobacz w ogniwo bio też palisz drewnem, czy pelletem- wszystko legalnie

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano

Ten instalator, który był u mnie, uzasadniał taki duży piec (40kW I 4k bufor) tym,  że załaduje  dużo drewna (duży zasobnik), odpalę, wydajny piec szybko nagrzeje duże bufory i spokój - mam czas na inne zajęcia

• Haha 3
Opublikowano

Tak  przez ścianę jest puste pomieszczenie

7 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Niby logicznie, ale lepiej i taniej wyjdzie kocioł na pellet. Też załadujesz i masz spokój i nie cza bufora

Niby tak, ale co zrobię z lasem? Najlepiej gdyby ktoś kupował drewno (suszki, złamy) I za te pieniądze mógłbym kupić pellet. Mam czas i chęci - robię drewno I sprzedaję, nie mam czasu i ochoty - nie tnę  a i tak mam ciepło w domu.

Tylko czy ktoś to kupi i zapłaci jakieś pieniądze? Przez ostatnie dwa lata szukałem chętnego, który posprzàtałby złamy i suszki za DARMO w 30letnim lesie sosnowym  i nie było chętnego...

Opublikowano

Ja bym posprzątał z pocałowaniem ręki. Popatrz na ogniwo bio, albo inne podobne. Ogniwo jest sprzedawane z podajnikiem lub bez. Jeśli chcesz palić drewnem to wymontujesz podajnik i masz normalny dolniak zgazowujący. Wszystko legalnie. Nawet na program możesz wziąć

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, vat napisał:

Jaki model tego pieca? Każdy z kim rozmawiałem twierdzi,  że te hybrydy to... generalnie jak coś jest do wszystkiego to taj naprawdę jest do niczego 

Serio i mieli już styczność z nimi i pewnie kilka lat użytkowali ? Warto samemu zobaczyć i porównać chociaż dwa modele, zobaczyć budowę ich i sam wyrobisz zdanie .

2 godziny temu, konteno napisał:

znajomy ma 40kW piec i 2k bufor a chata nie duża , niby z poddaszem użytkowym mieszkalnym a 150 metrów nie ma 

Co to za piec 40 KW na taki mały dom ? 🙆‍♂️ i co zadowolony z tego zestawu? Ile go to kosztowało, jak często rozpala piec ? 

3 godziny temu, Andpol napisał:

A co myślicie o podłączenie gazu czy to się opłaci? Obecnie mam kopciucha i rocznie spalam około 4,5 t węgla zależy jaka zima jest.

Gaz jest całkiem spoko, kotłownia czysta, komina nie trzeba...piec niewielki, rozpala się sam .  Jak nie będą cena manipulować to jest dobre rozwiązanie. Ale z cenami węgla czy prądu  też różnie może być...

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
4 godziny temu, vat napisał:

Wczoraj był instalator z firmy obejrzeć dom, kotłownię itp. I trochę namieszał...

Dom jest duży piętrowy, 200m2 powierzchni, gruntowny remont 15latvtemu: ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe 2szybowe, strop ocieplony. Teraz jest piec na drewno 32kW i na sezon idzie ok 5 przyczep d47 drewna opału. Woda latem grzana solarami.

Ten instalator mówił, że aby nowa instalacja z piecem zgazowującym hulała (i abym nie musiał siedzieć w kotłowni i palić "non stop" tylko raz na 2dni) powinienem kupić piec ATMOS 40kW i bufor 4tyś. ;) a to będzie koszt ponad. 70k - wliczając wstawienie kwasowki w komin

A gdybym zdecydował się na piec na pelet - piec TEKLA DRACO DE BIO 40kW i bufor 1tys. Wtedy koszt 40tyś. Zostaje wieć 30tyś na pelet, nie muszę przygotowywać drewna i później podkładać 

Co sądzicie o takim podejściu- gość niby twierdzi  że mu nie zależy co będzie montował - może i to i to, ale radzi aby przejść na pelet i głowa spokojna,  a za różnicę w kosztach mam pelet na kilka lat

Z drugiej strony mam 4ha lasu, ale z roku na rok nie robię się coraz młodszy...

i te koszty pieca zgazowującego i wielkość bufora nie jest przesadzona?

On wogole jest zwolennikiem buforow- u siebie ma piec na pelet i bufor 1tyś. I mówi, że zamontowanie pieca bez buforów to blupota - piec odpala się często -  grzałka 3kW nabija rachunki na energię elek. I przepala się średnio co 2lata. No i niby wtedy (bez bufora) idzie więcej opału

Kolego gość nie glupio radzi. Ale daruj se te zgazowujace piece. To co sprzedają te piece zgazowujace, to nie są holtzgazy z prawdziewego zdarzenia. No może ten co Ci proponował już jest za grubą kasę. Masz las, ja też mam i też myslalem o zgazowujacym. Tylko że pomijając to że drewno musi być wysezonowane i odpowiedniej wilgotności to  raczej iglaste nie wchodzi w grę. 

Nagrzać bufor 4 tysiące to musiał byś pół dnia podawać do pieca na taśmociągu to drewno. Tak trochę żartobliwie piszę, ale by mieć 2 dni spokoju to tego opału trzeba wpierdzielic w ten piec tyle co przez dwa dni palenia i trzeba mieć tego świadomość.

Mówisz spalasz 5 przyczep drewna. Póki bedziesz miał siłę pojedziesz do lasu naszykujesz i sprzedasz to drewno za ok 5 tyś i bedziesz miał na pellet. Wiem co mówię bo mam już zaladowana drugą przyczepę d47 do sprzedania za 1100zl. A mam jeszcze dwie już zamówione. I tak zarabiam na prąd do pompy😉

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

i co zadowolony z tego zestawu? Ile go to kosztowało, jak często rozpala piec ? 

zadowolony z tego co sam wybierze , nie pytałem o cenę czy marke ale widziałem tylko że wentylator na wyciągu spalin 

nie wygasza tylko do żaru dokłada 

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Ale strata z bufora też jest mimo że izolowany ,..x4 . Po drugie strata rozgrzanie pieca, bo  duży piec bedzie rozgrzany i  co z tym? u mnie idzie to na dom

Dokładnie...z moich obserwacji instalacji które montowaliśmy,  widzę że najprostrze instalacje są najefektywniejsze, i powiedzmy piec na ekogroszek czy pelet rozpalić, ustawić dom na temp. jaką chcemy i nie wygaszać. I podstawa dobrze ocieplić podłogę ściany strop.

• Like 2
Opublikowano

U mnie u rodziców piec kamen na drewno montowany chyba 2018 rok gdzie jeszcze było można bez żadnych sterowników tylko termostat z łańcuszkiem bez żadnych nadmuchów zawór czterodrożny i jest super. Do tego wpięty boiler i super. Ustawione wszystko na piecu i temp w domu trzyma idealnie.

Opublikowano
Przed chwilą, Lewy410 napisał:

Co sądzicie o wymianie pieca z eko groszku na kotłownie gazową ile wynosi dofinansowanie

Na dofinansowanie ma wpływ wasz dochód, idz do gminy weź ulotkę i zaświadczenie o dochodzie , podstaw dotabeli w ulotce.

Opublikowano
1 godzinę temu, Lewy410 napisał:

Co sądzicie o wymianie pieca z eko groszku na kotłownie gazową ile wynosi dofinansowanie

Jesli chodzi o "Czyste powietrze" to nie ma dofinansowania na piec gazowy.

Opublikowano (edytowane)

Kopalne ale nie odnawialne. No i musimy go sprowadzać. Wungiel chyba wielu niczego nie nauczył.

Z tym atomem którym się tak zachłysnęliśmy kilka lat temu i entuzjazm trwa to tez trochę kicha. Bo nawet USA sprowadza 25 % swego zapotrzebowania od Ruskich.

Unia czasami ma może i nie głupie idee tylko polityków głupich tu i tam.  Wytwarzanie opału ze surowców które w danym kraju są tak by być jak najbardziej nie zależnym od innych krajów nie jest głupie.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, vat napisał:

nie mam czasu i ochoty - nie tnę 

nawet suszki i wiatrołomy sie zmarnują 

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

I podstawa dobrze ocieplić podłogę ściany strop.

na ściany u mnie za późno , chciałbym strych ogarnąć ale jednyne co warto i mógłbym tanio zrobić to wymiana trocin na granulat styropianowy