Skocz do zawartości

Usługa koszenia a wypadek na polu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 30.09.2024 o 14:59, wyrebski1 napisał:

A więc tak-jestem po rozmowie z prawnikiem z pewnego czasopisma rolniczego. Przedstawiłem mu całą sytuację to mnie wyśmiał, że w ogóle usługodawca miał czelność winę zwalić na mnie! To operator odpowiada za sprzęt i godząc się na usługę on musi przewidzieć wszystkie sytuacje na polu. Nie miałem obowiązku mu mówić co gdzie i chodzić przed nim z chorągiewką. A jak pójdzie do sądu(a na pewno się nie odważy) to najpierw wezmą się za 87-mio letniego operatora. Winowajcą w tym przypadku jest właściciel kombajnu, że w ogóle wpuścił takiego starszego operatora. Tak mi wyjaśnił prawnik z dzieciny rolniczej.

I tak za siedem tysięcy(połowa kosztów) zostaniesz chuyem do końca życia. 

• Like 2
Opublikowano

po pierwsze czy zażądał od ciebie pokrycia kosztów ?jeżeli tak to poproś żeby to sformułował na piśmie wraz z opisem okoliczności i wyceną  jak ci to zrobi na piśmie napisz to cię pokieruję dalej i nie daj się wkręcać w płacenie .i nie gadaj z nim tylko pisz sms 

Opublikowano

Jakim trzeba byc zawziętym Ujem zeby nie dać OC i załatwić sprawę  honorowo tyko roztrząsać temat na AF . Zresztą jak widać tutaj też nie wszyscy mądrzy . Jakby autor tematu urwał cos na polu sąsiada to by pewnie Jaworowicz wzywał a tak to szuka sobie uja do d*py

• Like 2
Opublikowano

Człowieku oc nic nie da pytałem oc to wyrządzenie szkody swoim działaniem a nie zaniechaniem tak to ocenili więc nie mądruj bo w pysku każdy cwany poczytaj sobie załącznik do oc wszystkie firmy mają podobne bo to obowiązkowe a co obejmuje jest opisane szczegółowo i niema to nic wspólnego z zawziętością tylko ze zdrowym rozsądkiem 

Opublikowano
7 minut temu, Andrz_ napisał:

No to w takim razie człowieku kasa na stół i po temacie

Chyba cie zdrowo pojebało ze on ma płacić za nie kompetencje kombajnisty. 

Dnia 2.10.2024 o 07:48, bezbarwny napisał:

I tak za siedem tysięcy(połowa kosztów) zostaniesz chuyem do końca życia. 

Lepiej być ch*jem niz zostać wychujanym za byle gówno. 

Opublikowano

czyli tak: mam przystawkę do remontu więc umówię się z rolnikiem ze przypierdolę w studzienkę i chapnę z ubezpieczenia remont ? paranoja drugi przykład mam przystawkę do remontu i poluję na usługobiorcę aby nie powiedział i przeszkodzie i przypierdolę i będę żądać pokrycia kosztów ?powtarzam jest ubezpieczenie AC maszyny na usłudze się płaci się ma .A nawet gdyby ubezpieczenie by obejmowało takie przypadki to zaczyna się zbieranie haków uprawnienia kombajnisty zatrudnienie kombajnisty umowa na wykonanie usługi i jeszcze kilka innych wymysłów .Amen 

• Like 2
Opublikowano

ac to powiedzmy moje ryzyko ale oc np zbioru upraw to już inna bajka -załóżmy że zapali się zboże i spłonie kilkadziesiąt ha co wtedy -a to marne 1400 zł na około 100 ha ubezpieczenia a konkretny usługobiorca wymaga tego ubezpieczenia 

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

czyli tak: mam przystawkę do remontu więc umówię się z rolnikiem ze przypierdolę w studzienkę i chapnę z ubezpieczenia remont ? paranoja drugi przykład mam przystawkę do remontu i poluję na usługobiorcę aby nie powiedział i przeszkodzie i przypierdolę i będę żądać pokrycia kosztów ?powtarzam jest ubezpieczenie AC maszyny na usłudze się płaci się ma .A nawet gdyby ubezpieczenie by obejmowało takie przypadki to zaczyna się zbieranie haków uprawnienia kombajnisty zatrudnienie kombajnisty umowa na wykonanie usługi i jeszcze kilka innych wymysłów .Amen 

Ile jest takich firm usługowych? większość to są mali rolnicy co niczego nie płaci i jedzie, bo sąsiad mu d*pę zawraca i lepiej żeby usługodawca mu powiedział o przeszkodach sam, bo następnym razem będzie młócił sobie cepem.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Desperado napisał:

Ile jest takich firm usługowych? większość to są mali rolnicy co niczego nie płaci i jedzie, bo sąsiad mu d*pę zawraca i lepiej żeby usługodawca mu powiedział o przeszkodach sam, bo następnym razem będzie młócił sobie cepem.

Następnym razem to niech idzie do skarbówki powie ze trzepie usługi na nielegalu 🤣

Gdzie mieszkasz ze masz problem z młocenia cepem, gdzieś koło murzynów w Afryce? U mnie od cholery i jeszcze trochę usługodawców różnego kalibru, jak nie jeden to drugi przyjedzie bez ŁASKI. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Ja usług żadnych nie robię, bo nie mam zamiaru robić, coś rozwalić u kogoś i użerać się może później właśnie z takim szantażystami.

Skoro nie robisz to się nie wypowiadaj. 

Opublikowano (edytowane)

A ty robisz? a o podatkach to pewnie o sobie pisałeś.  :P

11 minut temu, Tomek90 napisał:

Gdzie mieszkasz ze masz problem z młocenia cepem, gdzieś koło murzynów w Afryce? U mnie od cholery i jeszcze trochę usługodawców różnego kalibru, jak nie jeden to drugi przyjedzie bez ŁASKI. 

Taaa, głupiemu powiedz że płacą podatki.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
21 minut temu, Desperado napisał:

Ja usług żadnych nie robię, bo nie mam zamiaru robić, coś rozwalić u kogoś i użerać się może później właśnie z takim szantażystami.

A na koniec i tak się znajdzie kilku co nie wypłaci kasy bo przecież lepiej lecieć do Grecji a ten bogaty ujj niech czeka bo go o stać

12 minut temu, Desperado napisał:

I powiedz uczciwie czy zapłaciłeś do US choć złotówkę?

Ta zapłacił , może jeszcze składke do ZUS byś chciał 🤣

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, v11 napisał:

Człowieku oc nic nie da pytałem oc to wyrządzenie szkody swoim działaniem a nie zaniechaniem tak to ocenili więc nie mądruj bo w pysku każdy cwany poczytaj sobie załącznik do oc wszystkie firmy mają podobne bo to obowiązkowe a co obejmuje jest opisane szczegółowo i niema to nic wspólnego z zawziętością tylko ze zdrowym rozsądkiem 

a co przystawka powie że zajeba... w studzienkę ? raczej nie , ale jej właściciel może powiedzieć że to on zajeba.. pustym łbem  hahha 

Opublikowano
55 minut temu, Desperado napisał:

czy duży czy mały nie ma większego znaczenia i jeden i drugi może byle co sfajczyć różnica taka że jeden na zapłacenie ubezpieczenia robi 1,5 godziny a inny 6 godzin .Mnie zmusili do ubezpieczenia kiedyś i nie żałuję płacę co roku dla spokoju i jestem sporo na +

Opublikowano
11 godzin temu, Desperado napisał:

I powiedz uczciwie czy zapłaciłeś do US choć złotówkę?

Płace regularnie w kwietniu coś koło 250 i w sierpniu 500 pazdzierniku 300 ot takie ciekawe opodatkowanie bez względu na dochód czy przychód za taki podatek nawet nie warto się zastanawiać jak go pomniejszyć 

Opublikowano
Dnia 8.10.2024 o 00:26, v11 napisał:

Zaniechaniem - wiedział nie powiedział - zaniechał działania mającego na celu poinformowanie kombajnisty o przedmiocie mu wiadomym w stałym miejscu znajdującym się na jego działce a w qq mogącym być nie widocznym. Masz tu wskazanego winnego tej sytuacji. Ten kogo pytałeś wskazał ci winnego.

• Like 1
Opublikowano

Niech się sądzą , przecie adwokaty czy sądy też chcą żyć , a takie sprawy to dla nich miód na serce .

13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Następnym razem to niech idzie do skarbówki powie ze trzepie usługi na nielegalu 🤣

Chyba nie jesteś w temacie ? Gościu wyrażnie pisze że usługodawca ma normalnie firmę usługową zarejestrowaną 

Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał:

Zaniechaniem - wiedział nie powiedział - zaniechał działania mającego na celu poinformowanie kombajnisty o przedmiocie mu wiadomym w stałym miejscu znajdującym się na jego działce a w qq mogącym być nie widocznym. Masz tu wskazanego winnego tej sytuacji. Ten kogo pytałeś wskazał ci winnego.

zaprawdę powiadam ci zrobisz karierę prawniczą tylko szukaj jelenia który na to pójdzie .czyli jak kombajnista przypierdoli nieschowaną rurą w słup o którym mu właściciel nie powiedział to też jest zaniechanie ? błagam trochę rozsądku -ty byś jako ubezpieczyciel wypłacił ?