Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Orka i zaraz po przy dobrej wilgotności ciężka brona 20 i jezdzić szybko jak się da i lux jak trzeba to wzdłuż i w poprzek kwestia nie powyrywać suchych brył czyli orać jak jest wilgoć

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jest kwestią praktyki w podejściu do uprawy posiadanej gleby. Jeżeli trzeba na świeżo jedzie się z  broną,lub płytko agregatem . A wtedy można sobie takim ( z fotki ) zestawem uprawowo siewnym siejbę zrobić.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Nie zawsze też wjazd ciężką broną zaraz po orce da zamierzony efekt. Kilka lat temu orałem borowine pod pszenice. Skończyłem późno i o 6 rano pojechałem z ciężką broną. Ostatecznie zasiałem jęczmień jary, nic nie szło tego doprawić, a zima zrobiła swoje

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal4610 napisał:

Nie zawsze też wjazd ciężką broną zaraz po orce da zamierzony efekt. Kilka lat temu orałem borowine pod pszenice. Skończyłem późno i o 6 rano pojechałem z ciężką broną. Ostatecznie zasiałem jęczmień jary, nic nie szło tego doprawić, a zima zrobiła swoje

Wszystko zależy od uwilgotnienia ziemi, i ile czasu do siewu, wszystko idzie uprawić,ale jak się orze i zaraz chce się siać, no to rezultat może być ujowy.

Opublikowano

Wilgoć byla akurat, takiej ziemi na mokro nie zaorzesz. Skoro na drugi dzień ciężka brona z wałkami tylko poodwracała bryły, to czym to doprawić? Do siewu miało być ok 2 tyg, zawsze staram sie tak orać pod siew

Opublikowano (edytowane)

Na takiej ziemi jak się wyorze tak będzie, tzn. jak w miarę ładnie to uprawiasz, jak bryły to trochę je porozbija ale dalej będą. Bardziej skupiałbym się na uprawie przed orką, jak zrobisz pługiem to później to odwrócisz, talerzówka co 60-tka uciągnie nic nie zrobi z gruberem będzie ciężko ze względu na moc. Agregat talerzowy i trochę wilgoci, chyba jedyny sposób na uprawę pożniwną. Warto też raz na kilka lat głęboszem. 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
2 godziny temu, rafal4610 napisał:

Wilgoć byla akurat, takiej ziemi na mokro nie zaorzesz. Skoro na drugi dzień ciężka brona z wałkami tylko poodwracała bryły, to czym to doprawić? Do siewu miało być ok 2 tyg, zawsze staram sie tak orać pod siew

Jeżeli jest za mokro to się nie orze, chyba normalne, to nie jest tak że naleje i ktoś paprze bo idzie orać.

Opublikowano (edytowane)

Gdzie napisalem, że było za mokro? Przeczytaj pierwsze moje słowa. Znam troche uprawe takiej ziemi i w życiu na mokro nie orałem tego. Problemem mogła być orka "na raz"

Edytowane przez rafal4610