Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Temat może i już może ogrzewany. Panowie. Zapiąłem pług do Zetora 5011 i sobie pojechałem zrobić orkę na swoich pagórkowatych polach i zobaczyłem że wskazówka temperatury jest na 100 stopni. Nie wyłączałem go i bardzo ostrożnie otworzyłem korek a tam nic. Wsadziłem palce no było gorące ale nie żeby się poparzyć rura u spodu była ciepła ale nie gorąca. Dałem mu chwilę i się ostudził do około 70. Zacząłem dalej orać i powoli dalej wzrosła pod sto. Czy to normalne czy to tak ma być. Czy jakaś usterka. A no jak jadę po drodze to już nie łapie takich temperatur.  

Opublikowano
3 minuty temu, Rafał2222 napisał:

Jutro wyciągnę termostat i będę podgrzewać w wodzie i czy będzie się otwierać. Jak by się zagotował to przy otwarciu korka powinna wywalic woda? Czy nic takiego nie będzie 

Woda i para.

Opublikowano

najpierw to zacznij od poważnego przesłuchania najpierw powietrzem a potem woda chłodnicy. Jak tego nie robiłeś to jest zapchana syfem i nie chłodzi jak należy , a nie że od razu jakiejś awarii szukasz.

• Like 1
Opublikowano

Przy zapchanej chłodnicy by się gotował. Ja,  podobnie jak @Desperado widzę dwie opcje. Albo zaciął się termostat i nie jest do końca otwarty duży obieg skutkiem czego na głowicy jest wyższa temperatura niż w chłodnicy i czujnik pokazuje tą temperaturę. Albo z układem jest wszystko w porządku, a czujnik lub wskaźnik szwankuje

• Like 1
Opublikowano

Jak palce były włożone do cieczy i nie poparzyło, to albo wskaźnik oszukuje, albo obiegu na chłodnicę nie ma ( pompa, termostat). Ewentualnie jak był problem z rozruchem, to dzieje się coś w stylu awarii uszczelki pod głowicą i tworzy się bombel gazu w silniku i zakłóca obieg.

Opublikowano

Nie nie ja się zapytałem tak informacyjnie o tym paleniu. On pali od strzała. Lepiej jak nie jedne auto.

Najciekawsze jest to że do 100 dojdzie ale dalej już wskazówka nie pójdzie. Czy jak by pompa była uszkodzona. To czy nie było problemu większej temperatury ponad 100 stopni. A on schładza tylko w stresuje sobie nie radzi. Bo po drodze już nawet 80 nie łapie. Ja też myślałem nad płynem ale mi odradzano że jak już cały czas jest na wodzie to najlepiej przejść na płyn jak już to po remoncie. Co w przyszłości napewno go czeka.

Opublikowano
6 godzin temu, nunu85 napisał:

najpierw to zacznij od poważnego przesłuchania najpierw powietrzem a potem woda chłodnicy. Jak tego nie robiłeś to jest zapchana syfem i nie chłodzi jak należy , a nie że od razu jakiejś awarii szukasz.

To też zrobię. Tylko bez ściągania chłodnicy a odkrece węże i wleje ocet i kwasek cytrynowy zaleje wodą i zostawię na noc i płukanie potem. 

Opublikowano

Jak masz źle ustawiony zapłon ( przyspieszony )to może lekko palić i bez obciążenia trzymać temperature ale jak go obciążysz to przy spadku mocy będzie się grzał.