Skocz do zawartości

czy to norma na ugorze że c360 gaśnie na szosowych,kopie się na polnych, 3 skiby ugór? sprzęgło? czy ogumienie nawaliło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy to normalne w przypadku tzw. cięzkiej orki c360 na płaskim ale ugór z wysokością około 30-50 cm zapychający klasyczny pług UNIA 3 skibowy... i nie daje ciągnąć na biegach szosowych, góra 1 czy 2 bieg..

ledwo daje na 3-4 polowym.. nawet jak nie jest zapchany ten pług

czy to możliwe?

moze sprzegło siada? lub wada ogumienia? why?

Opublikowano
17 minut temu, GABBER85 napisał:

morze oleju żepakowego nalałeś

morze zaósz mó ujnie 4skibową

Otpowiadam: u mnie idzie z piątką obrotową

to ugór, problem zapychania, nierówności

ciągle trzeba wrzucać na wsteczny i cofać nawet 20 metrów nie przejedzieszz

2 skibowy byłby lepszy.. obrotowy ale cóz

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

No i co w związku z tym, ma ktoś z forum ci przyjechać wyrównać pole czy uporządkować? bo nie wiem.

może to kwestia np sprzęgła i lepiej to zostawić aby nie zajechać na maksa

Opublikowano
2 godziny temu, JanKropka napisał:

to ugór, problem zapychania, nierówności

ciągle trzeba wrzucać na wsteczny i cofać nawet 20 metrów nie przejedzieszz

2 skibowy byłby lepszy.. obrotowy ale cóz

no to odkreć korpus jeden jak przedmówcy piszą 

jak z kopceniem? dymi jak schodzi z obrotów i przygasa i ja kz odmy daje ? obciążniki masz na tylnych kołach ? ile biężnika z tyłu ? i w jakiej kondycji lemiesze ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Dramat, ja chyba spał nie bede

On jes mocny fchuj u nas sie ora 1 skibą c360 na redzinie

Takie dociążenie i dopiero idzie bez blokady w 2 skibach 🤣

Jakieś 130 na koło

IMG_20240714_211031_866.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, JanKropka napisał:

ugór z wysokością około 30-50 cm zapychający klasyczny pług UNIA 3 skibowy

W sensie, że ugór zarośnięty na pół metra orzesz 60tka z ug3 na razówe i jesteś zdziwiony, że Ci się zapycha i słabo idzie?

3 godziny temu, JanKropka napisał:

moze sprzegło siada? lub wada ogumienia?

Ja bym stawiał na łącznik między siedzeniem a kierownica..

Sorry, wiem że chamskie, ale musiałem. 

A całkiem poważnie, to kiedyś orales coś ? Pytam serio. 

A już tak naprawdę poważnie - to że Ci się zapycha pług, to wina tego, że orzesz ugór na razowe - masz za dużo materiału.

Co to tego, że ciągnik słabo idzie, to tu już pierdylion rzeczy - za twardo, na 3skiby nie w każdej glebie Ci pójdzie (u nas 60 orala na 2), słabe opony, za głęboko próbujesz - ogólnie pług źle ustawiony

1 godzinę temu, maniekc360 napisał:

Jak gaśnie na I szosowej to może się zapowietrza, powinien iść jak burza. Może jakiś paproch wpadł do śruby oczkowej i blokuje przepływ. To jest bardzo częsta przyczyna "słabości"

To gasł by mu nie tylko na szosowych. Na moje to najpewniej pościł go za głęboko i nie daje rady uciągnąć 

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Zakładanie tak bzdetnego tematu czemu ma służyć,  chyba tylko dla pośmiewiska czy co .?

Na moje to jak temat jest na pierwszy rzuć oka "bzdetny", to posmieszkowac można, baa nawet trzeba, ale jak ktoś ma problem, czegoś nie ogarnia, to jednak wypadałoby pomoc - nawet jak problem wydaje się głupi. Po to min jest to forum, żeby szukać i znalezc pomoc. Tak przynajmniej myślę.

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Ja mam do likwidacji plantację po trawie nasiennej. Wysoką na 10 cm, potraktowaną glifosatem. Będę ją talerzował wzdłuż i w szerz. I zastanawiam się czy orać C-360 + UG 3, czy nie będzie za ciężko. A tu człowiek chce orać "asfalt" tym "super zestawem". 🤔

Te maszyny nie dadzą rady w takich warunkach.