Dead_Pool

ścieżki technologiczne 17.5 m

Polecane posty

Dead_Pool    14

witam grupowiczów mam siewnik 2,5 metra i opryskiwacz 18 metrów chciałem go przerobic na 17,5 moje pytanie zdam to egzamin ma to sens bedzie to dzialac

akmaly    778
42 minuty temu, Dead_Pool napisał:

witam grupowiczów mam siewnik 2,5 metra i opryskiwacz 18 metrów chciałem go przerobic na 17,5 moje pytanie zdam to egzamin ma to sens bedzie to dzialac

A co tu przerabiać? Zamykasz jedna końcówkę i masz 17.5. Możesz założyć elektrozawór na skrajne końcówki a nawet wyłączyć na stałe po jednej skrajnej na 17 m gdzie i tak szerzej pryska, ewentualnie szerszy kąt rozpylacza 

Agrest    27525

Nic nie przerabiasz. Mam tak i nakładka nigdy krzywdy nie zrobiła.

Możesz też O 5 do 10cm zwiększyć odstęp pomiędzy kolejnymi przejazdami i masz 18m

• Like 1

mani51    380

Ale siewnik 2,5m ma 2,37m między skrajnymi rurkami więc żeby przy 7 przejazdach zasiać 17,5 to już trzeba się pilnować i robić te 10 - 15 cm przerwy.

Napisano (edytowany)

Bo tak trzeba siać ze siejesz te 237 + 12 cm odstępu i następny siewnik 237 ja tak sieje i prawie nie widać gdzie są łączenia siewnika , zmierz opryskiwacz ile ma od dyszy do dyszy skrajnej bo różnie mają ale najczęściej 17,5 m    

Tylko nie siej jak jeden u mnie we wsi ze sieje 3 metrowym siewnikiem i nakłada po 20 /30 cm i później jak pryska to sąsiadom do 1 m przy pryskuje uprawy i ma pretensje jak mu się upomnisz bo on ma ścieżki  

Edytowano przez przybyslawice5211

Dead_Pool    14

mam siewnik co sieje 2.5 metra a opryskiwacz mam już przerobiony na 17.5 metrów

siewnik Amazone d8

Ja też w tym roku przechodzę z opryskiwacza 12,5 m na 18 m i wole robić małe nakładki przy pryskaniu jak żeby zostawiać miejsca nie opryskane    

Desperado    4992

Dysze wszystkie są co 0,5m i żeby pryskał 12m na 13m, to trzeba dołożyć po jednej z każdej strony.

akmaly    778

Opryskiwacz 15 m w standardowym rozprawie, czyli co 50 cm, ma 30 rozpylaczy, więc 15m ma po skrajnych końcówkach które i tak rozpylają po 50 cm w każdą stronę przy wysokości belki 50-60 cm

mani51    380

12m ma 23 końcówki, między skrajnymi jest 11,5m.

• Like 1
  • Haha 1

Desperado    4992
Napisano (edytowany)
14 godzin temu, akmaly napisał:

Opryskiwacz 15 m w standardowym rozprawie, czyli co 50 cm, ma 30 rozpylaczy, więc 15m ma po skrajnych końcówkach które i tak rozpylają po 50 cm w każdą stronę przy wysokości belki 50-60 cm

Ludzie!!!! czy wy liczyć nie potraficie? owszem 15m ma 30 rozpylaczy, tak jak 12m ma 24 rozpylacze, ale od  skrajnej dyszy do skrajnej dyszy jest 14,5m i 11,5m+2x25cm zakładu dyszy = 15 i 12 metrów. I nie powielajcie bzdur, rolnik nie może być tak ciemny. Narysuj sobie 30 i 24 kreski na kartce jako dysze i przelicz odległości miedzy nimi po 50 cm. to zobaczysz czy wyjdzie ci 15 i 12m na skrajnych końcówkach.

48 minut temu, mani51 napisał:

12m ma 23 końcówki, między skrajnymi jest 11,5m.

ciebie to nawet nie skomentuje.

Edytowano przez Desperado

12Pafnucy    5337
1 minutę temu, Desperado napisał:

ciebie to nawet nie skomentuje.

Rozrysuj sobie, to zrozumiesz co bredzisz😆🤭

Desperado    4992
Napisano (edytowany)

Następny mundry filozof ma 23 dysze w 12m.   xD Wstyd!!!!! to pewnie po zapiekankach cholesterol za duży.   🙆‍♂️

12Pafnucy    5337
Napisano (edytowany)

Ważne że się produkujesz😆

😆

Ale fakt...dobrze liczysz...

Edytowano przez 12Pafnucy

Desperado    4992
Napisano (edytowany)

Piszesz byle szukać zaczepki? bo dałeś plamę jakby co.   xD

12Pafnucy    5337
Napisano (edytowany)

Taki pewny siebie a ciągle edytuje...😆🤭

Ciepło, cza sie kajtnąć plamo...😆 

Edytowano przez 12Pafnucy

Desperado    4992
Napisano (edytowany)

Najlepiej do opryskiwacza pomierzyć i policzyć dysze.  :P

nunu85    546
po co robić ścieżki co 17.5, jak można skrajne redlice w siewniku poszerzyć lewą i prawą o jakieś 3.5 cm w bok i już wyjdą ścieżki ładnie na 18.

mani51    380
Desperado napisał:

Najlepiej do opryskiwacza pomierzyć i policzyć dysze.  :P

nosz kutwa 24 🤔 ale od skrajnej do skrajnej jest 11,5m. Przynajmniej w połowie miałem rację 😀

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Sobi1m
      Cześć 
      Zakupiłem taki oto opryskiwacz hardi (na tabliczce nazwa lxy800), niestety bez instrukcji obsługi 
      Próbowałem ogarnąć działanie rozwadniacza, ale po godzinie zabawy już totalnie nic nie wiem 
      W związku z tym, czy ktoś z Was wie jak obsługiwać rozwadniacz w takim opryskiwaczu ? Jak powinny być ustawione zawory

• Przez Vril
      Witam

Chciałbym Was poinformować że już zaczeli wypłacać dopłaty -ja wczoraj dostałem
      Kasa na koncie więc postanowiłem ją zainwestować w opryskiwacz i tu prośba do Was o poradę który wybrać .
      Założenie jest takie że opryskiwacz ma mieć zbiornik 1500-1600 l i belke 15m pracować na powierzchni 60 ha x średnio 4opryski na ha daje nam
      240 ha rocznie.

Znalazłem takie oferty:

Krukowiak -Apollo wesja standart ok. 33000 brutto

Pilmet wersja -1600 + pełna hydrałlika i elektryka zaworów ok.54000 brutto

Bury Pelikan FUll wypas (pełna hydrałlika i elektryka zaworów ) ok.44000 brutto

Dodam że jestem na vacie więc sobie go odlicze.

Proszę Was o porade bo mam mętlik w głowie i nie chcę kupić bubla

nikt nic nie poradzi ?
    • Przez grabaz
      Witam, Mam problem z opryskiwaczem Pilmet 1615 i komputerem bravo 180, a mianowicie kiedy pryskam wszystkimi 5 sekcjami wszystko jest dobrze, wypryskuje ustaloną dawkę i trzyma ciśnienie. Natomiast gdy chcę skończyć działkę jedną czy dwoma sekcjami to wtedy spada cisnienie i nie da się pryskać. Proszę o podpowiedź co zrobić.
    • Przez piotromega
      czesc wszystkim. chodzi mi o opryskiwacz 400l z 12 metrowa belką. A konkretnie z jakimi końcówkami go kupić, z pojedyńczymi czy z potrójnymi. Które są lepsze i trwalsze. Proszę o rady. Pozdrawiam agrofotowiczów.
    • Przez Michal984
      witam czy jest mozliwość zeby przepływomierz hardi przekłamywał litry np raz pokazuje 20-30l mniej a raz wiecej przez co na automatycznej dawce 200l zmniejsza mi lub wieksza samoczynnie ciśnienie, stąd moje pytanie czy jest mozliwosc zeby oszukiwał czy raczej jak się psuje to psuje się tak ze pokazuje 0l?
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj