Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie tyle cenne tylko jedyne słuszne , jakis rozsądny człowiek bo każdy inny który będzie się zapierał ze potrzebne jest pozwolenie na budowę w takim przypadku nie bardzo chyba ma coś wporzadku z glowa

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, agrarmrc napisał(a):

Jestem po rozmowie z moim Starostwem Powiatowym EPI (kierownikiem wydziału budownictwa) i mam wystąpić z pismem do nich że zbiornik będzie posadowiony bezpośrednio na gruncie bez wykonywania jakichkolwiek prac budowlanych i oni odpiszą mi że nie potrzeba żadnego zgłoszenia ani pozwolenia na budowę dla takiego typu inwestycji.

4 punkty uratowane

Jak rozmawiałem z pracownikiem to do końca nie wiedział co i jak bo dostali nowe wytyczne

Czyli jak chciałbym sobie zrobić wylewkę z betonu, kwadrat pod wymiar zbiornika to jednak interpretować będą to pod pozwolenie na budowę?

Opublikowano
1 godzinę temu, agrarmrc napisał(a):

Jestem po rozmowie z moim Starostwem Powiatowym EPI (kierownikiem wydziału budownictwa) i mam wystąpić z pismem do nich że zbiornik będzie posadowiony bezpośrednio na gruncie bez wykonywania jakichkolwiek prac budowlanych i oni odpiszą mi że nie potrzeba żadnego zgłoszenia ani pozwolenia na budowę dla takiego typu inwestycji.

4 punkty uratowane

Jak rozmawiałem z pracownikiem to do końca nie wiedział co i jak bo dostali nowe wytyczne

Wam się serio chce bawić w takie coś tylko po to żeby stał zbiornik na wodę ?

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, fogbuse70 napisał(a):

Dołożą kasy jak do 4.0 i chętni dostaną 

Też tak myślę. A może nawet nie będą musieli dokładać bo dla każdego starczy. Jakiegoś szału nie ma

42 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

Tylko po to zeby punkty sie zgadzaly . Xd. Nie wiem czy widzieliscie ankiete na fb ile punktow ludzie uzbierali, to wiekszosc zaznaczalo 22 i w gore. 

Agencja zacznie później wszystko sprawdzać to nie jeden zada sobie pytanie po co mi to było. A papier wszystko przyjmie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Też tak myślę. A może nawet nie będą musieli dokładać bo dla każdego starczy. Jakiegoś szału nie ma

Agencja zacznie później wszystko sprawdzać to nie jeden zada sobie pytanie po co mi to było. A papier wszystko przyjmie 

Zawsze można zrezygnować 

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z panią z wielkopolskiego ARiMR odnośnie zbiorników na deszczówkę na gruncie, nie będą wymagać żadnych pozwoleń, dodatkowo.

Dopytałem o maszyny do tuz (ja biorę platformę do bel) Pani powiedziała że wystarczy mieć tuzy, nieważne ile i maszyna przejeździe , byleby miała uzasadnienie co do wielkości całej produkcji roślinnej.

Teraz mam pytanie co wpisujecie w pliku ,,informacje o gospodarstwie,, w uzasadnieniu zakresu rzeczowego operacji?

Myślę żeby wpisać formułkę ,,zakup rozsiewacza do nawozów płynie na poprawę efektywności wykorzystania nawozów mineralnych,, 

Będzie okej?

Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Zawsze można zrezygnować 

Po podpisaniu umowy  można ale trzeba zwrócić z odsetkami. Przed podpisaniem możesz różne bajki w arimr opowiadać i mogą ci uwierzyć ale jak przyjadą na kontrolę przed wypłatą środków lub po wypłacie to już tak wesoło może nie być. Dalszy znajomy tak beczkę wziął 10 tys. A w papierach mógł tylko 8. To zrobili odpowiednią tabliczkę dla odpowiedniej maszyny. Jakie zdziwienie było jak zaczęli mierzyć tą beczkę 

• Confused 1
Opublikowano

Jak to jest z tymi maszynami będąc w 3 osobowej grupie? Mógłbym wziąść np siewnik do zboża/platformę jeżeli mam np kilka ha pola? Czy te maszyny które np.biore tyczą się mojej osoby czy te hektary z 3 osób się sumują?

Opublikowano
14 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Prawda to że rolnik na ryczałcie nie może składać wniosku? Bo tak znajomemu powiedzieli ewentualnie będą odrzucane automatycznie 

Nie, ale realnie dostanie 50% zwrotu zamiast 65, bo kwoty netto beda sie liczyly.

• Confused 1
Opublikowano
20 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Prawda to że rolnik na ryczałcie nie może składać wniosku? Bo tak znajomemu powiedzieli ewentualnie będą odrzucane automatycznie 

To chyba Ci ,,fachowcy" co Wicherek o nich wspominał 😄

W ODR takie teksty ?

18 minut temu, Bercik92 napisał(a):

Jak to jest z tymi maszynami będąc w 3 osobowej grupie? Mógłbym wziąść np siewnik do zboża/platformę jeżeli mam np kilka ha pola? Czy te maszyny które np.biore tyczą się mojej osoby czy te hektary z 3 osób się sumują?

Sumują się, ale ponoc ciągnik do maszyny każdy powinien mieć taki aby pasował mocą, jak ktoś ma za mały może być problem . 

Opublikowano
14 minut temu, asus921 napisał(a):

Nie, ale realnie dostanie 50% zwrotu zamiast 65, bo kwoty netto beda sie liczyly.

42% dokładnie zwrotu dostanie ryczałtowiec z całości inwestycji netto + vat

Opublikowano

Ryczałtowiec i vatowiec dostanie taki sam zwrot. Czyli max 65% ceny netto. Nie wiem co wy tam liczycie. Tyle że vatowiec odliczy sobie jeszcze VAT od dodanego VAT-u do kwoty 65 % Netto. Ryczałtowiec tego nie zrobi. Ot cała filozofia 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, fogbuse70 napisał(a):

42% dokładnie zwrotu dostanie ryczałtowiec z całości inwestycji netto + vat

Troche pokretna logika 42% + vat, krory nie jest kosztem. Tak jak napisalem ryczaltowiec dostanie realnie okolo 50% zwrotu, a dokladnie 52,8% kwoty, ktora rzeczywiscie zaplaci (brutto), ale generalnie na jedno wychodzi.

@krzychu121 Swoje pieniadze liczymy :)

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1