Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Bolo3 napisał(a):

Łączy ktoś naviagcje z opryskiwaczem poprzez isobus ? Pod co to lepiej podłączyć? Redukcja znoszenia do 75% czy system przeciw nakładkom ?

Chba masz na myśli łączenie opryskiwacza z ciagnikiem przez isobus

Opublikowano

Orientuje się ktoś, czy jeśli nie wnioskuję o nic związanego z produkcją zwierzęcą, obornikiem, gnojowicą etc. to muszę w pliku Informacje o gospodarstwie wpisywać dane o zwierzętach (DJP poniżej 5) i wypisywać te wszystkie budynki w kolejnych zakładkach? 

Opublikowano

Chyba mnie wniosek pokona na ostatnim załączniku z info o gospodarstwie xd 

Wszystko robię jak z instrukcji mam odblokowany i te makry to samo i dalej ten komunikat żółty z obsługą makr, chyba coś nie chce arkusz współpracować z moim lewym exelem...

Opublikowano
23 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

5 lat od daty wypłaty pomocy

Utrzymać 85% UR deklarowanych w dopłatach. Muszą być te same działki przez 5 lat czy można zmieniać na inne? U mnie co roku rotacja miedzy mną a ojcem.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

starostwo ma 65dni na wydanie pozwolenia wiec niereale zeby to miec jak przyjda poprawki, trzeba wczesniej myslec .

To nie tak. Pozwolenie na budowę i całą ewentualną papierologię (zgody/uzgodnienia) będą chcieli na etapie złożenia wniosku o płatność (tak jak np. w kpo silosy).

Chyba, że mówisz o poprawkach wniosku o płatność - to tak, może być problem z czasem.

Edytowane przez Goncarek
Opublikowano
17 godzin temu, Matey napisał(a):

Dzwoniłem do BWI, w skrócie jeśli trzeba pozwolenia to trzeba dołączyć przy uzupełnieniach. Pytanie ile jest czasu na uzupełnienie i kto w tym czasie ogarnie pozwolenie. Gdzieś mi w necie mignelo że mieli się ustawa pozwalająca postawić zbiorniki do 15000l na zgłoszenie. Ale czy to wejdzie w życie zanim będą rozpatrywać wnioski nie wiadomo.

dobra szkoda zachodu na to, jestem po rozmowie ze starostwem i każą/sugerują czekac na nowy projekt ustawy, teraz ta papierologia to "skórka za wyprawkę", potrzeba m.in. projekt zagospodarowania przestrzennego sporządzony przez uprawnioną osobę, decyzje o warunkach zabudowy jak nie ma MPZP.. dalej nawet nie pytałem co jeszcze. Pa pa 4pkt (ja BWI sie upomni)

11 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mój wniosek obsługuje "Biuro Wsparcia Inwestycyjnego OR03 LL". To chyba Lubelski 

Czy ktoś z Was miał styczność? 

witaj w klubie.

11 godzin temu, szymon1105 napisał(a):

Chyba mnie wniosek pokona na ostatnim załączniku z info o gospodarstwie xd 

Wszystko robię jak z instrukcji mam odblokowany i te makry to samo i dalej ten komunikat żółty z obsługą makr, chyba coś nie chce arkusz współpracować z moim lewym exelem...

zrob tak:

obraz.png.6d2b32393ab954275ce2185ec7d2faed.png

obraz.png.d3f2dccd521ad46af7f12f798836242f.png

9 godzin temu, xxxlukaszxxx napisał(a):

Za gałęziowke też są punkty?

są XD

• Like 1
Opublikowano

Grupom  rolników agencja zabrała zbiorniki  , jak argumentowali  z powodów prawnych i widzę że chodziło o pozwolenie na budowę którego nie można wydać na trzech , czyli pozwolenie jest konieczne

5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

https://mpi.com.pl/ tu macie firme co deszczówkę ma w małym palcu i wam powiedzą jak zrobić że nie trzeba pozwolenia 

Będą lać wodę      !

Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

https://mpi.com.pl/ tu macie firme co deszczówkę ma w małym palcu i wam powiedzą jak zrobić że nie trzeba pozwolenia 

kontaktowales sie?

Ogólnie temat (ze wzgledu na program moja woda) jest mocno grzany i mozliwe ze w 2025 juz normalnie pojdzie na zgloszenie taki zbiornik, zanim BWI zaczna weryfikacje i wysylanie pierwszych poprawek moze okazac sie ze juz projekt wejdzie w zycie..trzeba maksymalnie przeciągać a jak sie nie uda podziekować

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
37 minut temu, Goncarek napisał(a):

To nie tak. Pozwolenie na budowę i całą ewentualną papierologię (zgody/uzgodnienia) będą chcieli na etapie złożenia wniosku o płatność (tak jak np. w kpo silosy).

Chyba, że mówisz o poprawkach wniosku o płatność - to tak, może być problem z czasem.

No nie, jeśli pozwolenie musi być, a wg prawa budowlanego musi, to agencja będzie tego wymagać przy wezwaniu do uzupełnień. Info 100% telefoniczne BWI

21 minut temu, Celownik07 napisał(a):

dobra szkoda zachodu na to, jestem po rozmowie ze starostwem i każą/sugerują czekac na nowy projekt ustawy, teraz ta papierologia to "skórka za wyprawkę", potrzeba m.in. projekt zagospodarowania przestrzennego sporządzony przez uprawnioną osobę, decyzje o warunkach zabudowy jak nie ma MPZP.. dalej nawet nie pytałem co jeszcze. Pa pa 4pkt (ja BWI sie upomni)

Nigdy nie latałem za pozwoleniem na budowę, więc nie wiem o jakich kosztach tu mówimy, żeby się nie okazało że papierologia z projektami i kierownikami wyjdzie 10k a największy zbiornik 12k netto. Skórka za wyprawke. Wyżej ktoś pisał że projekt rozporządzenia poległ w sejmie

9 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Tu trzeba legalnego kwita na podkładkę do agencji. Nikt rozsądny nie będzie się pakował w jakieś niepewne rzeczy bo się może potem zdziwić

• Like 1
Opublikowano

miałem brać  zbiornik 2k litrów dla punktów, ale olewam jaki by to nie był zbiornik i 22k to lepiej kupić i postawić byle gdzie niż ładować chajs w pozwolenia i cały ten proces.

Ps . biorąc oferte od Swimmera jest fajna promocja 22k + 15k na rsm za 17500 netto jak ktoś zainteresowany

Opublikowano
Godzinę temu, Matey napisał(a):

No nie, jeśli pozwolenie musi być, a wg prawa budowlanego musi, to agencja będzie tego wymagać przy wezwaniu do uzupełnień. Info 100% telefoniczne BWI

Nigdy nie latałem za pozwoleniem na budowę, więc nie wiem o jakich kosztach tu mówimy, żeby się nie okazało że papierologia z projektami i kierownikami wyjdzie 10k a największy zbiornik 12k netto. Skórka za wyprawke. Wyżej ktoś pisał że projekt rozporządzenia poległ w sejmie

Tu trzeba legalnego kwita na podkładkę do agencji. Nikt rozsądny nie będzie się pakował w jakieś niepewne rzeczy bo się może potem zdziwić

Faktycznie, nawet w Instrukcji wypełniania wniosku o przyznanie pomocy jest napisane coś w ten deseń. Mea culpa.

W takim razie tym bardziej rezygnuję ze zbiornika 😅

Opublikowano

albo trafiacie na jakis debili w starostwach albo złe przedstawicie temat albo nie wiem . 

czesc odpowiadających wam zapewne myśli ze chcecie taki zbiornik zakopać albo wylać betonowy 

kupujac pojemnik który dziś stoi pod jednym budynkiem jutro pod drugim , gdzie tu jest związanie z gruntem albo jakaś przesłanka żeby nazwać to budowa ,????