Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś coś więcej wie jak ma wyglądać: załącznik nr 16 (Plan rozmieszczenia na terenie gospodarstwa rolnego budynków i budowli) w przypadku zbiornika do retencji wody? Odręczny szkic budynku z którego będzie deszczówka + umiejscowienie zbiornika? Jakieś wymiary, coś?

Opublikowano
4 godziny temu, aki- napisał(a):

Zamiast normalnego dofinansowania na jakieś maszyny, które rolnicy faktycznie potrzebują do upraw, to znowu będzie kupowanie jakiegoś niepotrzebnego złomu żeby tylko punkty nałapać i by przeszła główna maszyna, którą jesteśmy zainteresowani. I teraz mamy jakieś gry logiczno- strategiczne by stwierdzić co MUSZĘ wziąć, żeby dostać to co chciałbym dostać w ramach dofinansowania.

Pomijając już fakt skonstruowania tego wniosku. Mam prawie skończony, a przyprawia o ból głowy na każdym kroku. Przecież oni wszystko mają w e-wniosku, po co znowu pisać wszystko to samo. Dobrze wiedzą co mam w gospodarstwie, co uprawiam, gdzie, ile. A jak są jakieś nieścisłości to wtedy pisać jakieś wnioski uzupełniające i tyle. A tu jakieś załączniki tworzone w excelu 2007 wyglądające jak z PRL'u czy inny potworek stworzony przez gimnazjalistę na lekcji informatyki. Czy opisywać cele operacji w ramach dofinansowania. No jak ktoś kupuje opryskiwacz to po to, żeby pryskać. Jak chce pług no to chyba żeby móc orać, a nie pranie na nim wieszać. Zbędna biurokracja i jakieś procesy weryfikacyjne jakbym chciał się dostać do pentagonu, a ja chce tylko po polu sobie jeździć.

100% racji. Dlatego jestem zdania, że takich dofinansowania nie powinno być wcale. Wymyślanie żeby punktów nałapać, np. Kazdy najlepiej jak bedzie miał Mauser pod rynną do zbierania deszczówki - paranoja. Do tego dealerzy już kombinują jak tu daną maszynę "wcisnąć" do tych wytycznych. Już się ogłaszają z przyczepami, które rzekomo wpływają na ochronę środowiska. 

Teraz jak ktoś chce kupić maszynę już na teraz, która możliwe że załapałaby się na program  to praktycznie nie ma po co iść do dealera, bo cena już nie spadnie, a prawdopodobnie od razu wzrost.

Opublikowano

Panowie mam pytanie.

Piszę sam biznesplan i przy opisie inwestycji jest tylko jedna zakładka do opisu inwestycji. Proszę podpowiedzieć w jaki sposób opisać kolejna inwestycje w której zakładce. Czy tam na dole gdzie są informacje dodatkowe.

Jeszcze raz proszę o podpowiedź.

Opublikowano

I tutaj też was popieram. Stawanie na uszach po to żeby nie załapać na próg punktowy. Na początku myślałem o tym programie poważnie i chciałem nawet na rozrzutnik składać ale teraz to chyba poszukam używanego. Bo nie dość że 2 lata będę czekał na realizację to przydziela mi zamiast tego co chce taczkę do gnoju i dobrego pierdoły kupię typu mauser albo plandekę do przykrycia obornika żeby zmieścić się w jakiejś głupiej tabelce. A ja marudziłem jak w modernizacji na samym początku składałem wnioski że latania i poprawiania do cholery ale kupowałem to co chciałem 

Opublikowano
4 godziny temu, RoH napisał(a):

Mam pytanie w maszynach i urządzeniach gdy wpisuje rok produkcji wyskakuje mi okno że rok jest z niedopuszczalnego zakresu. O co chodzi ?

Mowisz o tej zakladce w excelu informacje o gospodarstwie? To jaka ty tam maszyne wpisujesz? Ursus z 1974 normalnie wskoczyl do tabelki. 

3 godziny temu, Lokoloko napisał(a):

O jakich inwestycjach trwałych myślisz? Którego podpunktu to dotyczy?

Wszystkie inwestycje trwale zwiazane z gospodarstwem- plyta obornikowa i co tam jeszcze jest mozna zrobic/postawic w jednym gospodarstwie, w grupie to nie przejdzie. 

Godzinę temu, Goncarek napisał(a):

Ktoś coś więcej wie jak ma wyglądać: załącznik nr 16 (Plan rozmieszczenia na terenie gospodarstwa rolnego budynków i budowli) w przypadku zbiornika do retencji wody? Odręczny szkic budynku z którego będzie deszczówka + umiejscowienie zbiornika? Jakieś wymiary, coś?

To tyczy inwestycji trwalych ktore wymagaja pozwolenia na budowe. A nie zwyklego mauzera pod kurnikiem :). Chyba ze planujesz cos grubego. 

Opublikowano
11 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Mowisz o tej zakladce w excelu informacje o gospodarstwie? To jaka ty tam maszyne wpisujesz? Ursus z 1974 normalnie wskoczyl do tabelki. 

Wszystkie inwestycje trwale zwiazane z gospodarstwem- plyta obornikowa i co tam jeszcze jest mozna zrobic/postawic w jednym gospodarstwie, w grupie to nie przejdzie. 

To tyczy inwestycji trwalych ktore wymagaja pozwolenia na budowe. A nie zwyklego mauzera pod kurnikiem :). Chyba ze planujesz cos grubego. 

przeczytaj dobrze instrukcje do wniosku kiedy szkic potrzebny

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Dokument należy załączyć w szczególności dla następujących rodzajów inwestycji:

(...)

- Zamknięte naziemne zbiorniki do retencji wody

- Podziemne zbiorniki do retencji wody

Dodatkowo do podziemnych pewnie będą chcieli zgłoszenie i brak sprzeciwu ze starostwa.

Edytowane przez Goncarek
Opublikowano
6 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Ja tam nawet sie w to nie bede bawil przy moich zbiornikach max.2m3. Najwyzej wezwa do uzupelnien. 

Screenshot_2024-10-20-20-25-17-976_cn.wps.moffice_eng-edit.jpg

Z tego nie wynika, że nie trzeba. Ale masz rację, szkoda czasu - wypiszą przy poprawkach.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, agrarmrc napisał(a):

Rodzaje inwestycji poz. 31

Jakieś pomysły na tani program który mógłby się kwalifikować (2 punkty) przy ewentualnie możliwym małym koszcie 

2. W przypadku rozwiązań cyfrowych wymienionych w poz. 29–37 Załącznika nr 7 do Regulaminu, punkty są przyznawane, gdy te rozwiązania są elementem kompleksowej operacji i są niezbędne do prawidłowej obsługi zakupionych w ramach operacji maszyn lub urządzeń.

Nie takie hop-siup 😉

Dodatkowo wynika z tego, że sama nawigacja też nie przejdzie dla 2 punktów.

Edytowane przez pablo15
Opublikowano
14 minut temu, Goncarek napisał(a):

Z tego nie wynika, że nie trzeba. Ale masz rację, szkoda czasu - wypiszą przy poprawkach.

9 minut temu, masa24 napisał(a):

no i masz jak byk przy jakich inwestycjach trzeba 

Watpie ze doczepia sie do takiej pierdoly jak szkic gdzie postawie mauzera czy inny zbiornik 2m3. W opisie budynkow dalem w charakterystyce, ze stodola wyposazona w orynnowanie bedzie dostarczac wode deszczowa do zbiornika usytuowanego pod rura spustowa.  Gdzie znajduje sie stodola maja na geoportalu. Ale jak zwykle trzeba im wszystko palcem pokazac. 

11 minut temu, pablo15 napisał(a):

2. W przypadku rozwiązań cyfrowych wymienionych w poz. 29–37 Załącznika nr 7 do Regulaminu, punkty są przyznawane, gdy te rozwiązania są elementem kompleksowej operacji i są niezbędne do prawidłowej obsługi zakupionych w ramach operacji maszyn lub urządzeń.

Nie takie hop-siup 😉

Dodatkowo wynika z tego, że sama nawigacja też nie przejdzie

Poczekajcie na rolnictwo 4.0 . Moze lepsze warunki dadza. Ostatnio z tego co pamietam byl zwrot 80% dla mlodego rolnika ( pewnie do 40r.ż)

Opublikowano
9 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Watpie ze doczepia sie do takiej pierdoly jak szkic gdzie postawie mauzera czy inny zbiornik 2m3. W opisie budynkow dalem w charakterystyce, ze stodola wyposazona w orynnowanie bedzie dostarczac wode deszczowa do zbiornika usytuowanego pod rura spustowa.  Gdzie znajduje sie stodola maja na geoportalu. Ale jak zwykle trzeba im wszystko palcem pokazac. 

Poczekajcie na rolnictwo 4.0 . Moze lepsze warunki dadza. Ostatnio z tego co pamietam byl zwrot 80% dla mlodego rolnika ( pewnie do 40r.ż)

Te ostatnio to do dzisiaj trwa bo jeszcze wnioski nie rozpatrzone w większości 

Opublikowano
10 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Ja tam nawet sie w to nie bede bawil przy moich zbiornikach max.2m3. Najwyzej wezwa do uzupelnien. 

Screenshot_2024-10-20-20-25-17-976_cn.wps.moffice_eng-edit.jpg

Podobna sytuacja jak w pierwszym RMG, trzeba się przygotować że w trakcie programu będą zmiany i nowe wymagania.  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Piotrass napisał(a):

Maszyny i urządzenia do pielęgnacji zakrzewień to podciągnie się pod to wykaszarke zwykłego Stihl żeby złapać 4pkt?

obraz.png

18 godzin temu, porcelanowy83 napisał(a):

Gdzie te odpowiedzi agencji?

https://www.gov.pl/web/arimr/interwencja-i104-inwestycje-przyczyniajace-sie-do-ochrony-srodowiska-i-klimatu

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1