Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Krótka historia co kiedy wchodziło, ale są tacy co tu twierdzą że cuda wianki w 2004r już były i jaka to wiedzą wszechstronną była dla wszystkich dostępna  . 

Historia Internetu w Polsce – Wikipedia, wolna encyklopedia https://search.app/sxEuZQcYKxbLr1cA6

"Użytkownicy woleli korzystać z internetu po 22:00, kiedy impuls naliczał się co 6, a nie co 3 minuty jak w ciągu dnia (każdy impuls kosztował 29 groszy). Inni korzystali z dostępnych kafejek internetowych, które również powstały w 1996 r."

Pamietam te czasy jak znajomi z neostrada siedzieli po nocach na necie bo byly tansze impulsy. Rotten.com byl wtedy top1 ( dzisiejszy sadictc.pl)

Sam mam konto allegro jak jeszcze haslo rejestracyjne  przychodzilo listem poleconym. To chyba byl rok 2005. 

30 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

No tak i to leciało właśnie po kablu od telefonu stacjonarnego 

Dokladnie. Trzeba bylo miec telefon tp

31 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Ile tych kabli w ziemi jest, słupki tylko miejscami pozostały po TP.

U nas grzes w 1995r kazdy kopal kanal na dlugosci swojej posesji pod ten kabel. Pamietam w 1996 r z ojcem maluchem jechalem do deblina po pierwszy telefon - pomaranczowy na kółko. Ehh... 

• Like 1
Opublikowano

U mnie był czerwony, popsułem kółko pamiętam bo chciałem przyspieszyć jak wracało za wolno 🤭 pierwsze połączenia były przez centrale i pani się zgłaszała podawało się jej z jakim numerem chcemy rozmawiać i łączyła.  Ale czasy były 🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał(a):

no i co ci tu nie pasuje ? ogólniak kończyłem w 2005 r i miałem normalny dostęp do internetu . nie pamiętam od kiedy ale był

natomiast nie zgodzę się co do neostrady . neostrada swoją drogą . neostrada to była oddzielna usługa , mogłeś w tym samym czasie rozmawiać przez tel stacjonarny i korzystać z internetu . najpierw były modemy . laczyles sie z internetem to nikt sie do ciebie na stacjonarny nie dodzwonił . nie wierze ze nikt tego nie pamięta . 

Ja z Neostrady nie korzystałem bo nie było możliwości technicznych sieci, jedynie z sieci telefonu ale też zawrotnej prędkości nie było a tanio też nie było ale coś tam się oglądało.

Opublikowano
12 godzin temu, zetorr6441 napisał(a):

Kolejki były jak się nie mylę 2007-8r. Wtedy obowiązywała zasada kto pierwszy ten lepszy. w podlaskim lista kolejkowa była zrobiona kilka dni przed naborem i były ustalone dyżury 24h pod drzwiami agencji na których była uzupełniana lista. Po tych akcjach wymyślono punktację 

Ja to całkiem miło wspominam jedna noc zarwana na dyżurze i potem dzień podczas składania.

Dobre miejsce na liście i szybko rozpatrzony wniosek jak było z końcem listy to nie pamietam 

Te kolejki po części mają swoją dobrą stronę bo w takich kolejkach rozmawia się i poznaje się ludzi, oczywiście nie kolejki gdzie trzeba stać kilkanaście godzin a może i dni.

Dziś wnioski, poprawki i wiele innych papierków robimy przez internet.

Swego czasu człowiek miał jakąś więź z pracownikami odwiedzanych urzędów, dziś znamy się w sieci (imię nazwisko instytucja) na ulicy są już to obcy ludzie bo nie znamy ich wizerunku.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, masa24 napisał(a):

a komputera stacjonarnego pewnie na oczy wtedy nie widziałeś? 

trochę wam się chyba czasy mieszają ☺️w 2005 rok miałem 18 lat i pierwszy też komórkowy i to tylko dlatego że nie chciałem a telefony już większość podlotków miała z rok -2 wcześniej .

internet faktycznie żadnych neostrad na wsi nie było ale można było łączyć się przez tel stacjonarny chociaż było drogo ale były dostępne już internety z sieci komórkowych które już wychodziły przystępnie . internet z modemu to już był na wsi dostępny pewnie 2002 -2003 r 

Wtedy w 2006 był lapotop , póżniej stacjonarny mniej sie psuje, w razie co tańsza naprawa , był kupiony do rozliczania vatu , tak pewnie by był pożniej, do dziś internet po kablu dawna neostrada

13 godzin temu, raven18 napisał(a):

Hę? dzisiejsi 45+ latkowie mało który potrafi obsługiwać komputer, mało który ma, a co dopiero w 2004-2006, oczywiście piszę o wsi ale nawet w mieście pewnie jest podobnie. Szybciej telefon. IRZ itp obsługują dzieci. Chyba że takie zacofanie na wschodzie tylko ... 

Mylisz się 80 latkowie w necie siedza, mam sporo więcej jak piszesz i ogarniam , w telefonie nie mam netu dla większości ludzi 50 +, za mały ekran , chyba że ktoś zaczynał internet w necie , ale ja przyzwyczajony di kmpa i to z dużym ekranem

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 godzinę temu, sad95 napisał(a):

Czy w tym programie będzie można zmienić maszynę na inną ? 

Też chciałbym spróbować z jedną maszyną, oczywiście punkty nie spadną.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sad95 napisał(a):

No w polu do studni 

Jak tylko uda Ci się przekonać rozpatrującego do tej sytuacji z gospodarstwa i oczywiście będzie zachowany stosunek powierzchni dachu do pojemności zbiornika minimum 2000l według rozporządzenia. I jeszcze kwestia pozwolenia że starostwa odnośnie budowli na działce rolnej.

Edytowane przez full_divix
Opublikowano

Dzwoniłem do opolskiego gdzie jest mój wniosek. Pani powiedziała że sysytem robił losowanoie gdzie jaki ma wniosek trafić. Ten sam system ponoć zrobił listę przeliczając punkty i kwotę wnioskującą. Także lista już jest, teraz wnioski sprawdzają. Kto ma mało punktów 12 tak jak ja musi czekać. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, KarolTD90 napisał(a):

Jak na razie jest pieniędzy do 26 punktów. Jest nadzieja że coś dołożą i więcej się załapie 

Jak narazie to nie wypłacone za silosy i 4.0 także o 26 zapomni 😅

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Jak na razie nikt tego nie rozpatruje w połowie kwietnia za to się wezmą 

Opublikowano
5 godzin temu, KarolTD90 napisał(a):

Jak na razie jest pieniędzy do 26 punktów. Jest nadzieja że coś dołożą i więcej się załapie 

Ja narazie to nie masz pojęcia na ile wniosków jest a ile do kosza.

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Na tą chwilę podpisywane są umowy na "inwestycje zapobiegające ASF".

W dniu 21.02.2025 o 23:24, Celownik07 napisał(a):

Sam mam konto allegro jak jeszcze haslo rejestracyjne  przychodzilo listem poleconym. To chyba byl rok 2005. 

U nas grzes w 1995r kazdy kopal kanal na dlugosci swojej posesji pod ten kabel. Pamietam w 1996 r z ojcem maluchem jechalem do deblina po pierwszy telefon - pomaranczowy na kółko. Ehh... 

Gdzieś jeszcze mam ten list od Allegro 😉, u nas też w tych latach telefon tylko u nas była wynajęta koparka łańcuchowa do rowku tylko rozłożenie przewodu i zawalenie rowku w czynię społecznym.