Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grupy nie mogą wnioskować o budowlankę więc wszelkie zbiorniki na deszczówkę i pkt. za nie odpadają. 

N2000 też muszą mieć WSZYSCY członkowie grupy aby dostać 1vpkt.

• Thanks 1
Opublikowano

Tak jak ja to obserwuje to te osoby które składay na te wszystkie dupereli (zbiorniki na wode, chwastowniki itp) to mają więcej punktów od tych co chcą zrobić jakieś poważnie inwestycje 

Opublikowano

Standard na grupę to 24 punkty. 
+ 1 punkt jak wszyscy mają Naturę 2000
+od 0,67 do 2 punktów za warzywa - np. jak ma tylko jeden to 2pkt dzielimy na 3 jak ma dwóch warzywa to 4pkt/3

3 minuty temu, ENDURAK91 napisał(a):

Tak jak ja to obserwuje to te osoby które składay na te wszystkie dupereli (zbiorniki na wode, chwastowniki itp) to mają więcej punktów od tych co chcą zrobić jakieś poważnie inwestycje 

to nie prawda. Każdy chce zrobić poważna inwestycję tylko kwestia taka, że nie dało się zdobyć dużo punktów bez tych dupereli. A każdy wiedział, że zainteresowanie będzie ogromne. 
Więc jak ktoś na to nie złożył to po prostu mu nie zależało na tym dofinansowaniu. 

Ja swój wniosek składałem na grupę, z głupot to wziąłem tylko chwastownik - taki można do 10tyś spokojnie kupić. Więc finalnie wyjdzie max 2tyś z mojej kieszeni do kosztu wniosku - wniosek robię sam. To chyba można sobie pozwolić na na taką fanaberię? 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, ENDURAK91 napisał(a):

10pkt kosztuje mnie 10tys(zbiornik, pielnik, badziewny rozsiewacz i stacja meteorologiczna) przy zwrocie 200tyś to mało albo dużo, nie wiem.  Powiem to na koniec programu czy warto było brać te 10pkt czy nie bo albo wszyscy dostaną albo nie😁

Opublikowano
7 godzin temu, melon10641 napisał(a):

Standard na grupę to 24 punkty. 
+ 1 punkt jak wszyscy mają Naturę 2000
+od 0,67 do 2 punktów za warzywa - np. jak ma tylko jeden to 2pkt dzielimy na 3 jak ma dwóch warzywa to 4pkt/3

to nie prawda. Każdy chce zrobić poważna inwestycję tylko kwestia taka, że nie dało się zdobyć dużo punktów bez tych dupereli. A każdy wiedział, że zainteresowanie będzie ogromne. 
Więc jak ktoś na to nie złożył to po prostu mu nie zależało na tym dofinansowaniu. 

Ja swój wniosek składałem na grupę, z głupot to wziąłem tylko chwastownik - taki można do 10tyś spokojnie kupić. Więc finalnie wyjdzie max 2tyś z mojej kieszeni do kosztu wniosku - wniosek robię sam. To chyba można sobie pozwolić na na taką fanaberię? 

Ile % ma natura 2000 chyba niewielka , warzyw , tez większość nie sieje

Opublikowano
21 godzin temu, masa24 napisał(a):

Nie może mieć w grupie 1 tylko warzyw . Znaczy może ale żeby dostać punkty to każdy musi mieć uprawy ogrodnicze 

Mi naliczyli bo mam dodane te 0,67

Ręki nie dam sobie obciąć ale czytałem, że było gdzieś opisane że przy naturze naliczą jak ma każdy a co do warzyw to już tego nie było zapisu. 

Chyba, że mi błędnie naliczyli ale te 0,67 mniej to jeszcze jestem na "zielonej liście". 

Opublikowano
4 godziny temu, melon10641 napisał(a):

Ok to dzięki za info. Na szczęście te 0,67 mniej nie wywala mnie poza listę. 

Te 0,67 jest prawidłowo naliczone, punkty za warzywa są 2, a że jest was trzech w grupie i tylko Ty masz warzywa to te 2 punkty są podzielone na 3 co daje 0,67. Jak by dwóch miało warzywa a jeden nie to byście mieli 1,34 punkta...

Opublikowano

No pewnie.  A która inwestycja jest związana z produkcją ogrodniczą i jak w takim przypadku każdy z tych trzech wykorzystuje maszynę w uprawach ogrodniczych ? Ja wiem że fajnie się z czatem gpt uzasadnienia robi ale wypada chociaż wytyczne przeczytać 

Opublikowano
3 godziny temu, farcry90 napisał(a):

Te 0,67 jest prawidłowo naliczone, punkty za warzywa są 2, a że jest was trzech w grupie i tylko Ty masz warzywa to te 2 punkty są podzielone na 3 co daje 0,67. Jak by dwóch miało warzywa a jeden nie to byście mieli 1,34 punkta...

W przypadku operacji realizowanej przez grupę rolników punkty przyznaje się w wysokości średniej arytmetycznej z liczby punktów przysługujących indywidualnie tym osobom, z dokładnością do dwóch miejsc do przecinku, przy czym punkty są przyznawane jeśli każdy z członków grupy rolników ma powierzchnię upraw ogrodniczych większą niż 0,2 ha lub liczbę zwierząt w przeliczeniu na DJP większą niż 5. Gdy są niższe nie należy zaznaczać, że operacja ma związek z produkcją ogrodniczą lub odpowiednio, z produkcją zwierzęcą.

Punkty może i są przyznane, ale najpewniej będzie to jeszcze raz weryfikowane przy ocenie wniosku.

• Thanks 2
Opublikowano
46 minut temu, strzymek napisał(a):

mi prowadząca wywaliła zbiornik na deszczówkę i 4 punkty w p.....u zasilam szeregi 22 punktów i marne szanse na dotacje

Z jakiego powodu wywaliła zbiornik?

Opublikowano
33 minuty temu, strzymek napisał(a):

tu nie napiszę dlaczego ale inni z mojego powiatu w takiej samej sytuacji jak ja mają już podpisane umowy widać jednostka warmińsko mazurska ma swoje widzimisie

Uuu też mam na Warmii :/