Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Podziwiam tych którzy pchają się w grupę z obcymi ludźmi. Na dzień składania wniosku jest wszystko cacy a później gdy przychodzi czas zbiorów a pogoda nie jest sprzyjająca to się zaczną zgrzyty. Że ten chce pierwszy bo później to ma wyjazd albo nie ma czasu itd. W rodzinie nieraz nie mogą się dogadać gdy do głosu dochodzą bratowe, synowe czy zięciowie a co mowa o obcych osobach i wspólnym sprzęcie. 

Przecież to jest fikcyjna grupa, bierzesz na grupę ale każdy płaci za swoją maszyne i pracuje swoją.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Podziwiam tych którzy pchają się w grupę z obcymi ludźmi. Na dzień składania wniosku jest wszystko cacy a później gdy przychodzi czas zbiorów a pogoda nie jest sprzyjająca to się zaczną zgrzyty. Że ten chce pierwszy bo później to ma wyjazd albo nie ma czasu itd. W rodzinie nieraz nie mogą się dogadać gdy do głosu dochodzą bratowe, synowe czy zięciowie a co mowa o obcych osobach i wspólnym sprzęcie. 

przecież jak ktoś bierze na grupe to typowo 3 osoby 3 maszyny i każdy sobie

• Like 1
Opublikowano

Trzeba we wniosku wpisywać nr ksiąg wieczystych nawet dzierzaw? Składam na nie o dopłaty ale nie mamy umowy a nie mam na szybko zvkad wziąć nr ksiąg bo właściciele będą w Polsce dopiero na święta

Opublikowano (edytowane)

Na swoje to wpisz nr KW,a na dzierżawę nie pisz. Jak będą chcieli to w poprawkach załączysz.

Co do wspólnego użytkowania to najlepiej znajsc "slupa" z hektarami i Umowę spisać u notariusza tak jak spisuje się umowę spółki cywilnej lub z o.o. ( wiem, umowa wystarczy że na piśmie ale od notariusza nikt nie podwazy).

Zakres obowiązków, jakieś zabezpieczenie finansowe w razie niepowodzenia, i rozwiązanie takiej spółki i co z tymi maszynami po np: 7 latach.

Jak takiego dokumentu nie bedzie, moim zdaniem szkoda wchodzić w taka spolke. Maszyny po 7 lat też mają wartość, a nowe wtedy będą jeszcze droższe. Jak tu się dogadać jak ktoś nie chce pieniędzy a chce sprzet zachować? Szczególnie jak maszyna nie bedzie mocno używana... 

Edytowane przez Marl
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, vat napisał(a):

@MarlMarlma rację, zapoznaj się z odp. Na pytanie 125

Ale jest to bez sensu np. grupa 3 osób kupuje prasoowijarkę, zgrabiarkę, lawetę do balotów.

I teoretycznie każdy powinien mieć odpowiedni ciągnik do każdej maszyny (albo użyczyć go  ale od kogoś spoza grupy). Do prasoowijarki też - taki min. 100KM

Chociaż logicznym jest, że gdy taka grupa 3 osób jedzie zbierać trawę to jeden jedzie z prasoowijarka, drugi ze zgrabiarka, a trzeci z lawetą 

Chyba Ci o @Wicherek chodziło. I faktycznie, doczytałem i okazuje się, że ów @Wicherek, wyjątkowo, głupot nie pisze. Przepraszam Wicher. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ziel napisał(a):

Przecież to jest fikcyjna grupa, bierzesz na grupę ale każdy płaci za swoją maszyne i pracuje swoją.

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież jak ktoś bierze na grupe to typowo 3 osoby 3 maszyny i każdy sobie

To tym bardziej bym się w to nie pchał jak kazdy bierze maszynę tylko dla siebie. Co w przypadku gdy już trzeba będzie finalizować wszystko a jedna z osób powie że się wycofuje z interesu? Jak to wtedy wygląda ze strony agencji? Różne są przypadki w życiu. Może być coś ze zdrowiem i trzeba będzie kończyć gospodarzemie a można przeinwestować i komornik to skończy. I taka sama sytuacja już po pdopisaniu umowy i zwrocie kosztów. A ktoś po 3 latach musi skończyć. I jak to wtedy z tą grupą wygląda? Skoro maszyny są ,,teoretycznie " ma wszystkich to wszyscy muszą odpowiedzieć za nie dotrzymanie terminu. Jak dla mnie to bardzo ryzykowna gra. A czy w grupie czy samemu i tak przysługuje max 200 tys ma osobę. Więc wolałbym wziąć jakieś niepotrzebne rzeczy żeby punktów nabić niż pchać się w grupę 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
5 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

Co Ty za głupoty piszesz. Zapoznaj się z pytaniem 119 i odpowiedzią na ów. 

A to się zapoznaj  ma rację.

2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

kwiatki wyjda przy rozliczaniu programu. chyba ze wszyscy z grupy kumaci i wiedza w co wchodza. chociazby te harmonogramy uzytkowania maszyn XDD

Ta kumaci...poczytaj pytania na fb. Pod reklamą papfu  lub innymi🙆‍♂️ ludzie nic nie czytają o zasadach, jak widzą program to zielono w mózgu i składam bo dajo, a firmy takich lubią😑

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

każdy bawi się jak chce. juz pisałem kiedyś  że spółki niejednych sąsiadów i rodziny skłóciły na lata.

Czasami te 15% większej refundacji jest niewarte tych problemów. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś ofertę, na rozsiewacz pod pozycje 39? Jakiej firmy wybieracie i wyposażenie i jakie ceny orientacyjne?

I mulczery, jakie polecicie  2m szerokie pod ten program .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Jak potencjalny kaziu płaci 5 000 za wniosek a potem procentowo musi odpalić z jałmużny  kilka % jak się załapie  i na dodatek tenże kaziu kupuje to co mu daje punkty , a nie koniecznie potrzebne , a w tym czasie sprzęt spełniający warunki programu drożeje  to ja się pytam  ministra CZESŁAWA  i premiera DONALDA  komu ten program ma służyć ???????? Żeby była jasność sam za chwile złoże wniosek hahah ale nie po to żeby mi cokolwiek dołożyli tylko po to żeby mi odpisali że mi ...................uja dadzą haha . Ogłosić nabór wniosków i tak go zagmatwać że 90 % rolników nie jest w stanie wypełnić wniosku porównywalne jest do rozdawania    chleba biednym  w miejscu  do którego jest dostęp spinając się po  40 metrowej linie po której nikt nie wyjdzie  . Różnica jest taka że biedny jak się nie wdrapie to  odpuści i na chleb pójdzie zarobić  a kaziu jak się nie załapie to linę zgryzie  i poczeka na kolejny nabór   

• Like 2
Opublikowano

Program jest potrzebny do zwiększenia sprzedaży maszyn z Niemiec, Francji czy Włoch. Nawet pośrednio jesli kupuje ktos polskie to komponenty są częściowo z zagranicy np: opryskiwacz -ARAG,MULLER, brony talerzowe - OFAS,SKF,INA .

Biedny rolnik nie dostanie bo rok bazowy to 2024 i będzie za mała produkcja. 

• Like 1
Opublikowano

Wracając do tematu użyczenia maszyn w obrębie grupy,       użyczenie  jest wykluczone  i w związku z tym czy grupa może kupić system jazdy równoległej i automatycznego prowadzenia skoro to urządzenie generalnie jest zamontowane na jednym ciągniku  ? czy ktoś to już konsultował z doradcą   ? 

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał(a):

nie moze

Masa jak jest z tym zaswiadczeniem z wojewódzkiego inspektoratu ochrony srodowiska? Agencja podlaska twierdzi ze kazdy kto składa na maszyny do hodowli bedzie musiał taki dokument przedstawic

Opublikowano
7 minut temu, adamn999 napisał(a):

Kiedy najwcześniej można zakupić maszynę po złożeniu wniosku czy po podpisaniu umowy? 

Ewentualne ryzyko tym że dofinansowania nie dostaną biore na siebie

taki kryzys wszyscy narzekaja a tu musi kupować już. tak to my dealerów nie udusimy

Opublikowano
12 minut temu, masa24 napisał(a):

nie moze

Dzięki za odpowiedź , będziemy musieli inaczej  konfigurować ,a komputer pokładowy do sterowania hydraulicznym rozsiewaczem RCW jako osobna pozycja przejdzie  ? 

Opublikowano
23 minuty temu, adamn999 napisał(a):

Kiedy najwcześniej można zakupić maszynę po złożeniu wniosku czy po podpisaniu umowy? 

Ewentualne ryzyko tym że dofinansowania nie dostaną biore na siebie

Jak złożysz wniosek to możesz na swoją odpowiedzialność kupować 

Opublikowano
32 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Dzięki za odpowiedź , będziemy musieli inaczej  konfigurować ,a komputer pokładowy do sterowania hydraulicznym rozsiewaczem RCW jako osobna pozycja przejdzie  ? 

jak rozsiewacz kupowany w ramach inwestycji to przejdzie 

43 minuty temu, pawelol111 napisał(a):

Masa jak jest z tym zaswiadczeniem z wojewódzkiego inspektoratu ochrony srodowiska? Agencja podlaska twierdzi ze kazdy kto składa na maszyny do hodowli bedzie musiał taki dokument przedstawic

ja nie wiem nie znam się i drogo biorę 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

taki kryzys wszyscy narzekaja a tu musi kupować już. tak to my dealerów nie udusimy

Może maszyna na którą składa, o zgrozo, jest mu potrzebna 😁 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Wicherek napisał(a):

Wracając do tematu użyczenia maszyn w obrębie grupy,       użyczenie  jest wykluczone  i w związku z tym czy grupa może kupić system jazdy równoległej i automatycznego prowadzenia skoro to urządzenie generalnie jest zamontowane na jednym ciągniku  ? czy ktoś to już konsultował z doradcą   ? 

Każdy członek naszej grupy, jest w posiadaniu ciągnika tej samej marki, fabrycznie przygotowanych do montażu i obsługi gps. Tzn, instalacja elektryczna, hydrauliczna, monitor, uchwyt na antenę. Potrzebne są antena i modem. Podobno przeniesienie tego z ciągnika na ciągnik, trwa 20-40 minut. Będziemy próbować kupić przez grupę, system prowadzenia, do współpracy i obsługi siewnika do siewu w mulcz. 

Edytowane przez bezbarwny