Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, masa24 napisał(a):

na odpowiedz czekam i oczywiście nie podzielę sie bo wszyscy tutaj dysponujecie rozległa wiedza . 

po drugie myśląc logicznie jak można oczekiwać pozwolenia na budowę na obiekt nie związany trwale z gruntem ?😀

to jaka jestem firma nie jest twoim problemem. po drugie nie chcecie punktów to nie wnioskujcie , ja problemu nie widzę 

trzeba najpierw rozróżnić budowę , jakie cechy ma posiadać budowa żeby wogoke starać się o pozwolenie 

https://wartowiedziec.pl/zarzadzanie-przestrzenia/64367-z-wokandy-podziemny-zbiornik-na-wode-bez-pozwolenia-na-budowe

tu masz wyrok sadu na temat BUDOWY podziemnego zbiornika .

i tu jest pies pogrzebany bo wymagasz logicznego myślenia od urzędnika który zazwyczaj ma na wszystko wywalone i to co mi, Tobie czy komu innemu wydaje się logiczne i oczywiste dla niego takie nie jest. zresztą jeśli piszesz wnioski o dofinansowania to pewnie się o tym przekonałeś. 

24 minuty temu, Matey napisał(a):

Ja już sie cofam, nie dyskutuje. Jak sie BWI przypomni o PZnB to podeśle skriny fachowca z agrofoto i dodam jako załącznik. Niebywałe żeby fachman swoje opinie opierał na wyroku sądu, mam nadzieje że klientów też przeprowadzi przez ewentualną kilkuletnią batalie na wokandach  

z tym opieraniem się na wyroku sądu to chyba tak do końca nie działa. Bo z tego co pamiętam ze studiów ( a to już kawałek czasu temu było) to w Polsce nie mamy precedensów prawnych więc taką samą sprawę sąd w Zwoleniu może rozpatrzyć tak a w Radomiu inaczej.

• Like 1
Opublikowano

Potrzeba trochę czasu, jak pisałem wyjdzie wszystko na etapie rozpatrywania wniosków.  Ja nie fachmen, ale już trochę widziałem jak działają Nasze instytucje, a ARiMR to państwo w państwie, mówią to nawet pracownicy ODR . 

Opublikowano

Obstawiam, że na etapie poprawek do wniosku agencja napisze, że "jeżeli prawo budowlane wymaga uzyskania pozwolenia na budowę konieczne do realizacji inwestycji planowanej w przedmiotowym wniosku, to należy takowe dostarczyć przed podpisaniem umowy".

Opublikowano
24 minuty temu, d4rek napisał(a):

Panowie nie ma co sie spierać jak agencja nie bedzie wymagac papierow to przejdzie bez pozwolenia na budowe i tyle . Celownik a jak to sie ma ze wniosek przeszedł i nie zrealizujesz akurat jednego mniejsza ilość punktow  i odrzuca zatwierdzony? ktoś moze sie podzielic wiedza

Jak nie zrealizujesz celu ( chocby jednego ktory zaznaczyles) lezy caly wniosek, wiec lepiej juz na etapie pierwszych poprawek to wyszlo a nie na etapie wniosku o platnosc koncowa

22 minuty temu, thor1984 napisał(a):

z tym opieraniem się na wyroku sądu to chyba tak do końca nie działa. Bo z tego co pamiętam ze studiów ( a to już kawałek czasu temu było) to w Polsce nie mamy precedensów prawnych więc taką samą sprawę sąd w Zwoleniu może rozpatrzyć tak a w Radomiu inaczej.

Dlatego sad jest NIEZAWISLY bo moze wydawac wyroki inne niz inny sad wydal wczesniej w tej samej sprawie. Oczywiscie kazdy moze sie oprzec na poprzednim wyroku- taka sciaga dla niego. 

25 minut temu, thor1984 napisał(a):

i tu jest pies pogrzebany bo wymagasz logicznego myślenia od urzędnika który zazwyczaj ma na wszystko wywalone i to co mi, Tobie czy komu innemu wydaje się logiczne i oczywiste dla niego takie nie jest. zresztą jeśli piszesz wnioski o dofinansowania to pewnie się o tym przekonałeś. 

Urzednik mowi to co nakazuje prawo, zauwaz ze kazdy z nas kontaktował sie ze swoim starostwem i kazdy powtarza to samo jak zapamietany na pamiec wierszyk. 

U mnie każdy patriota nastawial masztow flagowych na podworku a sie okazuje ze wg tego samego prawa maszty 3-7m sa na zgloszenie a powyzej pozwolenie. Watpie zeby ktorys zglaszal kawalek pręta :). 

Opublikowano

Panowie co to jest pkt 45. Zestaw testowy do pomiaru równomierności rozsiewu nawozów mineralnych? Ewentualnie co dobrać do kryterium II. Zastosowanie rozwiązań cyfrowych żeby nabić punkty? Maszyny jakie wybieram to siewnik do kuku, bezorkowiec, zbiornik na deszczówkę, chwastownik. 

Opublikowano (edytowane)

w tym arkuszu o informacji co wpisujecie w stanie wyjściowym i stanie docelowym? żadna data mi nie chce wejść 

edit dobra jestem głupi tam tylko rok ma być xdd już działa 

wykończy mnie psychicznie ten wniosek 

Edytowane przez szymon1105
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 24.10.2024 o 13:29, spwrp napisał(a):

@Celownik07Jeśli Twoja teoria jest prawdziwa i po 9 godzinach jest ponad 2,5tysiąca wniosków to faktycznie może być te 100tys wniosków🤣

Wychodzi ze ta numeracja to bujda na resorach i nie ma co sie sugerowac. Przez 3dni 840wnioskow zlozonych.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/doplaty-bezposrednie/200-tys-zl-na-maszyny-rolnicze-ilu-rolnikow-juz-zlozylo-wnioski-2521677

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

U mnie każdy patriota nastawial masztow flagowych na podworku a sie okazuje ze wg tego samego prawa maszty 3-7m sa na zgloszenie a powyzej pozwolenie. Watpie zeby ktorys zglaszal kawalek pręta :). 

Tu nie chodzi o to, że starostwo będzie Cię ścigać, jeśli tego nigdzie nie zgłosisz, tylko jak urzędnik ARiMR będzie wymagał, że masz mieć pozwolenie, to będziesz musiał je zdobyć. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, szymog28 napisał(a):

Orientował się ktoś co kryje się pod określenie systemy lub urządzenia do ponownego wykorzystywania, filtrowania lub uzdatniania wody? Mam studnie głębinową i mam zamiar kupić odżelaziacz wody i zastanawiam się czy może bym się dodatkowo na dofinansowanie załapał. Woda oczywiście do wykonywania oprysków 😄

Naj sam wpierw pewnie trzeba studnię zgłosić i licznik założyć.

Opublikowano

Panowie, czy ja dobrze rozumiem że udział w grupie rolników liczony jest procentowo w zależności od areału a zwrot jest dopiero od procentu udziału razy 80%? jeśli tak to w 3 rolników o różnych areałach nie ma możliwości uzyskać 600tyś zł zwrotu.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

zbiornik do retencji wody o pojemnosci 2000l umieszczony bedzie na pojeździe kołowym typu lekka przyczepka 1osiowa,

nie pisze tego złośliwie ale przyczepka lekka to ma 750kg dmc(ładowności ok 500kg) więc 2000l to przeładujesz 😜 

potrzeba przyczepy ciężarowej, będą kazać zarejestrować, BT, OC, echh szkoda zachodu 😜

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Ziel napisał(a):

Panowie, czy ja dobrze rozumiem że udział w grupie rolników liczony jest procentowo w zależności od areału a zwrot jest dopiero od procentu udziału razy 80%? jeśli tak to w 3 rolników o różnych areałach nie ma możliwości uzyskać 600tyś zł zwrotu.

Dobrze rozumiesz

Opublikowano
9 godzin temu, Ziel napisał(a):

Ten co ma najwięcej ha , dostanie 200 tyś, jak wszystko przejdzie

Opublikowano
11 godzin temu, lysonzi1 napisał(a):

Panowie co to jest pkt 45. Zestaw testowy do pomiaru równomierności rozsiewu nawozów mineralnych? Ewentualnie co dobrać do kryterium II. Zastosowanie rozwiązań cyfrowych żeby nabić punkty? Maszyny jakie wybieram to siewnik do kuku, bezorkowiec, zbiornik na deszczówkę, chwastownik. 

Łapie się siewnik do kukurydzy? Bo tez o tym mysle.

Opublikowano (edytowane)

@Goncarek to ty mi sie podpowiadasz na FB? 

IMG_20241026_084300.jpg

odpowiedz AI na zadany problem:

Pytanie: Jak uzasadnić brak pozwolenia na budowe w przypadku zbiornika do retencji wody deszczowej o pojemności 2000 litrów
Odpowiedź: Zbiornik do retencji wody deszczowej o pojemności 2000 litrów może być zwolniony z pozwolenia na budowę z kilku powodów:

1. **Niewielka skala**: Zbiornik o takiej pojemności jest stosunkowo mały w porównaniu do dużych zbiorników, co może wskazywać na minimalny wpływ na otoczenie.

2. **Zgodność z lokalnymi przepisami**: Wiele przepisów prawa budowlanego przewiduje zwolnienia dla obiektów małej architektury, które nie wymagają skomplikowanej infrastruktury.

3. **Funkcje ekologiczne**: Zbiornik wspiera zarządzanie wodami opadowymi, co przyczynia się do ochrony przed powodziami i poprawy jakości wód, co jest zgodne z polityką zrównoważonego rozwoju.

4. **Brak negatywnego wpływu**: Zbiornik nie powinien powodować negatywnych skutków dla otoczenia, takich jak hałas czy zanieczyszczenie, co czyni go bezpiecznym rozwiązaniem.

5. **Łatwość w montażu**: Wiele systemów retencji można zainstalować bez większych prac budowlanych, co również podkreśla argument za brakiem potrzeby pozwolenia.

Podsumowując, zbiornik o pojemności 2000 litrów można uzasadnić jako obiekt, który nie wymaga formalnych zezwoleń, biorąc pod uwagę jego niewielki wpływ na środowisko i lokalne regulacje.

Można zeskanować pismo z poprawkami a AI samo ułozy odpowiedzi. Nie mówie że przejdzie, ale zawsze można się wspomóc fachową wiedzą :)
Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano

W tym naborze jest tak jak w poprzednich? Czyli jak złożę wniosek to mogę kupować maszyny na swoją odpowiedzialność? A później jak się agencja zgodzi na nie to bez problemu rozliczyć? Czy trzeba czekac aż się dostanie zgodę z agencji ? 

Opublikowano
10 godzin temu, Ziel napisał(a):

Jest możliwość tylko największy musi wyjść poza limit i do całości nie dostanie 80% zwrotu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

@Goncarek to ty mi sie podpowiadasz na FB? 

IMG_20241026_084300.jpg

odpowiedz AI na zadany problem:

Pytanie: Jak uzasadnić brak pozwolenia na budowe w przypadku zbiornika do retencji wody deszczowej o pojemności 2000 litrów
Odpowiedź: Zbiornik do retencji wody deszczowej o pojemności 2000 litrów może być zwolniony z pozwolenia na budowę z kilku powodów:

1. **Niewielka skala**: Zbiornik o takiej pojemności jest stosunkowo mały w porównaniu do dużych zbiorników, co może wskazywać na minimalny wpływ na otoczenie.

2. **Zgodność z lokalnymi przepisami**: Wiele przepisów prawa budowlanego przewiduje zwolnienia dla obiektów małej architektury, które nie wymagają skomplikowanej infrastruktury.

3. **Funkcje ekologiczne**: Zbiornik wspiera zarządzanie wodami opadowymi, co przyczynia się do ochrony przed powodziami i poprawy jakości wód, co jest zgodne z polityką zrównoważonego rozwoju.

4. **Brak negatywnego wpływu**: Zbiornik nie powinien powodować negatywnych skutków dla otoczenia, takich jak hałas czy zanieczyszczenie, co czyni go bezpiecznym rozwiązaniem.

5. **Łatwość w montażu**: Wiele systemów retencji można zainstalować bez większych prac budowlanych, co również podkreśla argument za brakiem potrzeby pozwolenia.

Podsumowując, zbiornik o pojemności 2000 litrów można uzasadnić jako obiekt, który nie wymaga formalnych zezwoleń, biorąc pod uwagę jego niewielki wpływ na środowisko i lokalne regulacje.

Można zeskanować pismo z poprawkami a AI samo ułozy odpowiedzi. Nie mówie że przejdzie, ale zawsze można się wspomóc fachową wiedzą :)

Czasem się zastanawiam, po co sobie komplikować życie złożeniem wniosku na zbiornik na deszczówkę o pojemności 2m3 🤔. To jest 2 mauzery po 1000l.

O wartości max 300zł.

• Like 1