Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

od 15lat rozliczam VAT na zasadach ogólnych tj. biuro rachunkowe, płacę teraz 100zł/miesiąc. Też mam małe gospodarstwo, jak nic grubszego nie kupuje to jestem na zero. Masz łeb na karku to u ciebie bilans będzie na pewno lepszy😉

Opublikowano (edytowane)

kurła mialem byc doplatowcem a nie przechodzic na vat w gospodarstwie na ktorym jestem tylko w weekendy  by dla rozrywki poprzerzucać ziemię :P . Jeszcze coś sie trafi korzystniejszego w koncu kasa z KPO płynie strumieniami (prawda?) XD. Na razie mam do rozliczenia stare RMG i dachy (moze trafi się nabór w przyszłym roku).

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

poczytalem warunki dla grup to tez niekorzystne za bardzo, duzo osob zrezygnuje bo sa ograniczenia. i jest tez furtka zeby ich przebic punktami- oni nie moga wykonywac jako grupa inwestycji trwałych (sa punkty) + nie moga wybrac kategorii Poprawa gospodarowania wodą (4punkty).

Ps. ktos chyba tu pytał o ładowacz czołowy - jego nie mozna wziać ale już osprzet do ładowacza owszem - krokodyl itd.  Poczytajcie sobie ta instrukcje, jakby ja na poczatku wrzucili a nie dopiero wczoraj to człowiek by mial szerszy obraz tego programu wczesniej

obraz.png

obraz.png

obraz.png

Instrukcja__do_WoPP_I104_0910.pdf

• Thanks 3
Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał:

kurła mialem byc doplatowcem a nie przechodzic na vat w gospodarstwie na ktorym jestem tylko w weekendy  i dla rozrywki poprzerzucać ziemię :P . Jeszcze coś sie trafi korzystniejszego w koncu kasa z KPO płynie strumieniami (prawda?) XD. Na razie mam do rozliczenia stare RMG i dachy (moze trafi się nabór w przyszłym roku).

Ale rozliczanie vat-u najkorzystniejsze jest właśnie dla "dopłatwców": mała sprzedaż wiec niewiele płacisz, pracujesz, wiec masz dochód na "dokładnie do rolnictwa" i zawsze jesteś na plus. Deklaracje miesięczne, kwartalne są proste wiec sam sobie zrobisz i zaoszczędzisz 1200rocznie, ja korzystam z biura z lenistwa i przyzwyczajenia. A era prostych programów skończyła się na starym RMG wiec nie rób sobie nadziei😁 

• Like 1
Opublikowano

Dlatego stary RMG pomagałem innym a teraz jak zrobię to tylko sobie ... a o inwestycjach budowlanych to już na 1000% nie dla innych ...
Jak się doczyta wszystko to może nie będzie tak strasznie ale jakoś nie mam siły się użerać z innymi wnioskami.
Będę chciał max 30tys. netto ze swoich wcisnąć w ten program, zobaczymy co wyjdzie.

Na 10ha dadzą 2,5m bronę talerzową (trzeba będzie jakąś umowę na obornik zrobić).
Trzeba będzie zgłaszać ekoschemat wymieszania obornika z glebą przymusowo? Dla brony talerzowej.

Opublikowano
masa24 napisał:

a tak się przejął ze doradcy chcą po 7 tys za wniosek ze najważniejsza rzecz oninal

Ty siedzisz w tym temacie myślisz że jest sens składać samemu ? bo ja uważam że ta pula co jest to starczy tylko dla tych co składają po 3osoby

• Like 1
Opublikowano
masa24 napisał:

a tak się przejął ze doradcy chcą po 7 tys za wniosek ze najważniejsza rzecz oninal

To zaświadczenie z weterynarii to do wniosku dołączyć czy na etapie poprawek? może lepiej do wniosku aby punkty za djp naliczyli, co sądzisz?

Opublikowano
58 minut temu, wojtal24 napisał:

Ty siedzisz w tym temacie myślisz że jest sens składać samemu ? bo ja uważam że ta pula co jest to starczy tylko dla tych co składają po 3osoby

grupa tylko teoretycznie ma 6 pkt przewagi 

52 minuty temu, DanielFarmer napisał:

To zaświadczenie z weterynarii to do wniosku dołączyć czy na etapie poprawek? może lepiej do wniosku aby punkty za djp naliczyli, co sądzisz?

nalicza niezależnie czy będzie zaświadczenie teras czy później , ważne żeby operacja była związana s produkcja zwierzęca 

Opublikowano
20 godzin temu, migacz napisał:

Czy zbiorniki na paliwo też się tam gdzieś łapią? Nie analizowałem aż tak dokładnie tej listy i przez to pytam

Ja nie widziałem. Tylko zbiornik na np. wodę z deszczu. Chyba że taki do wody wziąć dwupłaszczowy 

• Haha 1
Opublikowano
Cytat

54. Rozrzutniki obornika lub kompostu z adapterem pionowym lub tarczowym (uniwersalnym) wyposażone w deflektory kierunku rozrzutu.

Cześć, ten adapter tarczowy (uniwersalny) to według was zwykły poziomy czy dodatkowo chodzi o te talerze jak do wapna?

BTW: Gdzie zadajecie te pytania o program do arimr tak by nie czekać na odpowiedz miesiac?

Opublikowano
3 godziny temu, agrarmrc napisał:

Ja nie widziałem. Tylko zbiornik na np. wodę z deszczu. Chyba że taki do wody wziąć dwupłaszczowy 

W zasadzie to jakby firma wypisała fakturę to święte. "Wodę" tankuje do traktora😄

Opublikowano

1. W mojej grupie będzie Młody Rolnik  - właśnie podpisał umowę. Czy jego wkład na maszynę będzie liczony jako wydatki, które musi udokumentować przy Premi?

2. Chcemy kupić prasoowijarkę - niestety jedyny TUZ jaki mam(dostałem dopłaty obszarowe) to dzierżawa na "gebę". Przejdzie?