Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Pacjent Dominator 76,na perkinsie.Silniczek bierze olej,około litr na ponad dzień pracy,najgorzej jest podczas pracy w upałach,w wysokiej temperaturze,gdy temperatura jest niższa,około 20 stopni,wtedy pobór jest dużo mniejszy.Słyszałem,że te silniki od urodzenia lubieją pić olej,ale czy aż tyle?Po za tym silniczek nie ma żadnych innych objawów,ma moc,nie kopci,po zimie odpala "na strzał".Do tej pory chodził na oleju 15W40,lecz ostatnio jeden znajomy podpowiedział mi,żeby zalać 15W50.Olej o większej lepkości w wysokich temperaturach,a akurat w komabajnie warunki pracy są ekstremalne,więc myśle,że by to pomogło.Co o tym myślicie?

Opublikowano

Naczytałeś lub nasłuchałeś się bajek o tym  "te silniki od urodzenia lubieją pić olej"

Silnik w dobrej kondycji spala śladowe ilości oleju, 1 l oleju dziennie tragedii nie robi ale to zdecydowanie za dużo.

Zmiana oleju czasami może coś pomóc, nawet w tej samej klasie lepkości. 15w50 nie uszczelni silnika, sprawdź parametry konkretnego oleju aby nie okazało się że nie różni się od tego co masz.

Opublikowano (edytowane)

W czasie produkcji tych maszyn zalecanym olejem do silnika był 20w50 o ile nie pracował w kukurydzy. Z olejem jest różnie, ja używałem do maszyn Mobila delvaca 15w40 i w czasie sezonu czy to do ciągnika czy kombajnu dolewalo się 1-2 litry na sezon , zmieniłem na Shella rimule też 15w40 i nic nie trzeba dolewać, do kombajnu śmiało można lac 15w50, sam będę przechodził na taki.

Edytowane przez JD1052
Opublikowano

U mnie różnie z olejami, Mobil, Shell, Orlen, wcześniej Lotos ( Turdus ) i jedynie z tym ostatnim miałem przygody ale to po jakiś ewidentnej zmianie w produkcji. Dwa kanistry kupione w odstępie roku i oba oleje o różnej konsystencji, na początku myślałem że trafiłem na podróbkę ale kolejny zakup z innego miejsca i to samo.

Opublikowano

Znajomy jak kupił dostawczaka to musiał co jakiś czas dolewać olej bo ubywało. Jednego razu mechanik mu powiedział czemu taki szajs leje, a lał go bo porzedni właściciel taki lał. Po zmianie oleju na lepszy ogromna poprawa, a myślał, że silnik się do remontu nadaje. Teraz śmiga nim oleju prawie nie ubywa. Także jakoś oleju ma kolosalne znaczenie.

Opublikowano (edytowane)

Czyli śmiało lać 15W50,czy może nawet 20W50?

Kombajn pracuje tylko przy zbiorze zbóż,kukurydzy widział nie będzie,

Edytowane przez Gerard123
Opublikowano
56 minut temu, Gerard123 napisał:

Czyli śmiało lać 15W50,czy może nawet 20W50?

Kombajn pracuje tylko przy zbiorze zbóż,kukurydzy widział nie będzie,

Zmieniać możesz ale czy to coś pomoże to wątpię, chyba że teraz masz jakiś syf zalany to zmiana na każdy inny ( lepszy) może poprawić sytuację. 

Opublikowano

Tragedii nie ma , ale jak masz słaby olej zalany to spróbuj olej  fusch ,  u  mnie zrobił różnicę i ja jeszcze bym dodał ceramizera z dwie dawki a nawet  trzy , wiem że niektórzy nie wierzą w te dodatki ale ja mam to sprawdzone i to działa 

Opublikowano

Co takiego ma być w tym oleju żeby miał zanieczyścić silnik?

Za dużo przeżywasz z tym olejem, najpierw napisz jaki masz zalany to może coś Ci podpowiem. 

Opublikowano
akmaly napisał:

Występują

Tez mi się tak wydaje. Kiedyś zamawiałem komplet uszczelnień i były tam uszczelniacze na zawory ale u siebie nie sprawdzałem/zmieniałem. Autor problemu niech w tym kierunku pójdzie i wymieni. Poprawa powinna być.

Opublikowano

Znajomemu jak bral olej 66 to miał wymienić same pierścienie. Ale ostatecznie poszedł zestaw naprawczy nowy . Bo tłoki były lekko przebarwione tak jakby w przeszłości przegrzany . 

Opublikowano

Bardziej mi chodzi,o to czy 20w50 /15w50 nie będzie zamulał silnika od środka nagarem.To że on tam bierze ten niecały litr to niech se bierze,tylko tak trochę poczytałem popytałem i teoretycznie wydaje mi się że na tym oleju powinien mieć lepszy film smarny na wysokich obrotach podczas wysokich temperatur 

Dobrze dumam czy może się mylę?

Opublikowano

Olej taki czy inny silnika Ci nie uzdrowi.

Może bedzie mniejsze zużycie.Może.

Możesz lać 15w50 i nic sie nie stanie możesz i 20w50 z tym że jak używasz jesienią czy wypadnie w zimie uruchomić będzie ciężej obrócić.

Ja bym nie szukał szczęścia i lał 15w40 i dolewał a jak Ci to przeszkadza no to trzeba robić silnik.