Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie do posiadaczy ciągników c360. Otóż chodzi mi po głowie zakup agregatu uprawowo-siewnego znalezionego na olx. W ogłoszeniu pisze że jest bardzo lekki ale mam obawy czy c360 da radę go unieść. Siewnik z jakim by współpracował to unia poznaniak 2.5 m 330 o wadze około 510 kg plus materiał siewny to razem gdzieś około 710 kg. Razem z agregatem pewnie będzie ważył w granicach 900 kg i boję się aby mi plecak nie strzeli albo coś innego. Czy ktoś z was ma może taki zestaw i powiem jak sprawa wygląda. Z góry dziękuję za odpowiedzi 

• Haha 1
Opublikowano

Mam opryskiwacz 600 litr,zalany do pełna to około 660 litr plus waga opryskiwacza to myślę że pod 900 kg , podnosi bez problemu ,wzmocniona pompa ale myślę że agregat tej wagi będzie za ciężki bo będzie wychylony do tyłu,szukałbym coś 2 metry

Opublikowano

W 3p (fabryczne obciążniki) jak na starego zasypanego poznaniaka 2.7m położy się jeszcze 3 worki po  50kg, to jadąc przez bruzdę, czy po dziurach to podnosi przód i ciągnik gwiazdy ogląda.   

Opublikowano

W C-360 maksymalny udźwig podnośnika na końcówkach ramion wynosi 1200kg. Rzeczywisty udźwig podnośnika mierzy się w odległości 610mm od końcówek ramion i wynosi on około 2/3 maksymalnego udźwigu, czyli w tym przypadku 800kg. Zestaw uprawo-siewny jest znacznie dłuższy niż 610mm, więc nawet tych 800kg C-360 nieudźwignie.

Jedyne wyjście, to zakup lekkiego siewnika 2m. 

3 godziny temu, raven18 napisał:

Na 2m siewnik to ciężko, może jakiś stary meprozet 

Rolmasz, Nodet, Hassia, Isaria.

Opublikowano

Ja wiem że muszę jakoś odciążyć przód ale najbardziej chodzi mi oto czy po dłuższym czy nawet krótszym czasie mi plecak nie strzeli albo coś innego 

Opublikowano
2 godziny temu, Jeffer napisał:

Ja wiem że muszę jakoś odciążyć przód ale najbardziej chodzi mi oto czy po dłuższym czy nawet krótszym czasie mi plecak nie strzeli albo coś innego 

Lepiej ten przód dociążyć. 

Daruj se chłopie bo to ci nie będzie grało raz to brak siły i masy do podnoszenia to i siły do ciagniecia nie ma.

Opublikowano

chcesz zestaw siewny to tylko półzawieszany/ciągany pod ten ciągnik, choć wątpię czy te 2.5m to uciągnie, nie wspomnę już że cena będzie co najmniej 2x wyższa niż wartość tego ciągnika

• Like 1
Opublikowano

Się chłop na oglądał jak siątkami 4 skiby ciągają ,to czemu  agregatu  ma nie pociągniąć. 

Chłopie to tylko 50 koni, w dodatku bez 4x4 ze znikomym udźwigiem podnośnika.  Do siewnika założyć spulchniacze za kołami i ewentualnie jąkać bronka z tyłu i to już będzie max do mocarnej siątki. 

• Like 1
Opublikowano

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Widzę że niektórzy się trochę za bardzo zaangażowali ale mniejsza z tym. Pytałem o to bo w ogłoszeniu i na zdjęciu jest c360 i napisane że to głównie pod mniejsze ciągniki. 

Opublikowano
11 godzin temu, Jeffer napisał:

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Widzę że niektórzy się trochę za bardzo zaangażowali ale mniejsza z tym. Pytałem o to bo w ogłoszeniu i na zdjęciu jest c360 i napisane że to głównie pod mniejsze ciągniki. 

Na zdjęciu to wszystko można co innego w polu .

Mam taki agregat 2,7 i poznaniaka kędyś zapiolem do szejsety by do garażu wstawić to na pusto trzeba było delikatnie sprzeglem operować ,farmtraca z pełnym podrywało jak tura nie miał.