Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zasiał ktoś z was populacyjne? czy jeszcze czekacie?

Siałem w ubiegły poniedziałek i w czwartek,z poniedziałku już powschodziło

Opublikowano (edytowane)

Ja 12.09 zasiałem 7 ha KWS Livado.Czy ktoś z was uprawiał już tą odmianę. Jeśli tak to podzielcie się jaki dała plon.

Edytowane przez mieszko-123
Opublikowano

U mnie jeśli pogoda jutro dopisze, będę siać Dańkowskiego Granata, bo do tej pory co dziennie padało albo popaprało troche,

Stosujecie jakieś opryski po siewie? na zielsko,pow schodowe?

Opublikowano

Gatano kws Siew 11.09.2017 jeden wypuszczony liść widać już zalążek 2 pogoda na takie rośliny nawet idealna gdyby tak mocno nie wiało a tak sporo deszczu po nocach a w dzień słońce i ok 20 stopni w tamtym sezonie jeszcze nie oralem pod żyto ... Jednostka wazyla 33.3 kg

post-212997-0-19686200-1505850140_thumb.jpg

Opublikowano

koledzy mam pytanko odmiany żyta na słabsze ph gleby.po przeczytaniu tematu i po przeczytaniu opisu różnych odmian to teraz mam mętlik w głowie i nie wiem co zasiać

Każde żyto toleruje nieuregulowany odczyn bynajmniej ja tak twierdzę bo nienwidzialem różnicy w plonie miedzy wyższym a niższym pH. .. Żyto od zawsze sieje się na słabych glebach ...

Opublikowano

Zobacz jakie odmiany są zalecane w twoim regionie i wybierz spośród nich tą, która najwyżej plonuje. W wyborze odmian żyta hybrydowego raczej nie ma dużej filozofii, jak na moje każda podobna.

Opublikowano

Witam, dostałem w dzierżawe 3ha ugoru przez 10 lat nic tam nie rosło. Jaka odmiane polecacie na 6kl ziemi, typowy piach. Teraz rośnie tam gorczyca, która bd zaorana dopiero koncem wrzesnia wiec siew bd troche opóźniony bo okolo 1-5 pazdziernika. Lepiej zasiać hybryde czy populacyjny na takiej ziemi ?

Opublikowano

Populacje zasiej i zobacz jak będzie plonować, czy pole ma potencjał na żyto,  hybrydę na pierwszy raz bym odradził 

Dziś zasiane 3 h żyta populacyjnego Granat, nigdy nie było siane takżę sie okażę na następne żniwa jak wypadnie

Opublikowano

Witam, dostałem w dzierżawe 3ha ugoru przez 10 lat nic tam nie rosło. Jaka odmiane polecacie na 6kl ziemi, typowy piach. Teraz rośnie tam gorczyca, która bd zaorana dopiero koncem wrzesnia wiec siew bd troche opóźniony bo okolo 1-5 pazdziernika. Lepiej zasiać hybryde czy populacyjny na takiej ziemi ?

W październiku już nie ma sensu siać żyta, to zboże wymaga wczesnych siewów aby sensownie plonowało. Nie myślałeś aby zaorać na zimę i zasiać owies?

Opublikowano

W październiku już nie ma sensu siać żyta, to zboże wymaga wczesnych siewów aby sensownie plonowało. Nie myślałeś aby zaorać na zimę i zasiać owies?

Dokadnie a jak nie owies to jakis lubin czy cos ŁD

Opublikowano

Patrząc za okno to i ja będę hybryde siał w październiku albo i wcale Szkoda tylko ze nasiana pojda do wyrzucenia. Od 5 dni leje dzień w dzień a tak to średnio co 3 dni. Nawet jakby zasiał wcześniej to by szpilki zalalo i wygnilo.

Opublikowano

Chyba jedyny atutu piasków. U mnie hybrydy już na wierzchu, pięknie się zielenią, a pada co drugi dzień, co nie przeszkadza w oraniu czy sianiu na lekkich piaszczystych glebach. Populacja też już zasiana, od jutra pszenżyto w akcjii.

Opublikowano

Patrząc za okno to i ja będę hybryde siał w październiku albo i wcale Szkoda tylko ze nasiana pojda do wyrzucenia. Od 5 dni leje dzień w dzień a tak to średnio co 3 dni. Nawet jakby zasiał wcześniej to by szpilki zalalo i wygnilo.

Czemu do wyżucenia ? poczekają na przyszły rok najwyżej. 

Zasiałem 13-stego i własnie nic nie wzeszło ogólnie zimno i woda płynie po polu ciągle leje...

Opublikowano

Czemu do wyżucenia ? poczekają na przyszły rok najwyżej.

Zasiałem 13-stego i własnie nic nie wzeszło ogólnie zimno i woda płynie po polu ciągle leje...

y

Też siałem 13stego, juz wychodzi ale strasznje powoli :/