Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zastanawiam się nad otwarciem warsztatu . Z jakiej opcji najlepiej skorzystać czy z dotacji czy poprostu z własnych funduszy . Wpadłem na ten pomysł ponieważ zajawkę do napraw mam od swojego ojca . Myślę nad rozbudowalą warsztatu i założeniem działalności.  Pracuje za granicą mam trochę oszczędności i teraz dylemat , rozbudowa z oszczędności czy z dotacji . Jak to ugryźć.  Mój ojciec naprawia traktory ,, po godzinach ,, ma też gospodarstwo . Wiedzę posiadam na temat naprawy traktów  lecz zawsze mogę liczyć na mojego ojca . W okolicy nie ma mechaników więc myślę, że cały ten pomysł mógł by wypalić. Nie było jescze okresu żeby w kolejce nie stał 1 lub 2 traktory . Ludzie w obrębie 60 km przyprowadzają traktory do nas ponieważ w okolicy nie ma dobrych mechaników . Jak najlepiej zacząć  . Był bym wdzięczny za wszelkie porady .

Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.04.2024 o 17:15, oscak11 napisał:

Mój ojciec naprawia traktory ,, po godzinach ,,

I ma dostęp do programów i wsparcia choćby Masseya?

Załap sie najpierw gdzieś do warsztatu ( nie wiem skąd jesteś) najlepiej dużego i zobacz o co kaman. Bo możesz się zdziwić po otwarciu swojego.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Jeśli otwierać warsztat to albo naprawiać starsze, już w miarę dobrze znane traktory, do których nie trzeba specjalistycznego sprzętu typu komputery diagnostyczne, tylko, ze takie maszyny mają między 25 a 50 lat, często są już po wielu naprawach, druciarskimi metodami i u osób które nie do końca ogarniają mechaniki na poziomie wyższym niż C330 i C360 a i to nie zawsze. Taki ciągnik trafi na naprawę jednego podzespołu, a finalnie wyjdzie, że trzeba poszerzyć zakres naprawy a co za tym idzie koszty dla klienta. Trudności w dostępności niektórych części. Trafią się do naprawy ciągniki z usterkami trudnymi do zdiagnozowania na których wielu „specjalistów” już poległo i diagnostyka takiego przypadku może zająć znacznie więcej czasu. Nowsze ciągniki wymagają i oprogramowania i dokumentacji do wykonania naprawy, inne rozwiązania wymagały by przy serwisowaniu wielu marek nieraz poświęcenia czasu na rozpracowanie rozwiązań technicznych i naprawę ryzyko trafnej diagnozy przy czujnikach, elektryce elektronice gdzie części kosztują nieraz po kilka tysięcy.

Prowadzenie działalności to koszty związane z Zus, biuro rachunkowe, spełnienie innych wymogów związanych z ochroną środowiska zbiórką i utylizacją przepracowanych płynów, części i filtrów. Na etacie np. w jakimś serwisie danej marki to na głowie masz zdecydowanie mniej zarobek miesięczny określony i pewny, można zdobyć doświadczenie a po godzinach jeszcze coś w inny sposób. Praca na własną rękę zajmie więcej niż 8h/5 dni oczywiście nie można wykluczyć tej opcji aczkolwiek jest ona bardzo wymagająca. Do tego dochodzą klienci często niewdzięczni, problemy z jakością części to że na usługę w wykonaną trzeba udzielić gwarancji dochodzą do tego poprawki.

Opublikowano

Spróbuję odpowiedzieć na kilka postów jednocześnie,  renoma naszych napraw w okolicy jest bardzo dobra . Opieramy się na naprawach maszyn rolniczych typowo mechanicznych,  lub tam gdzie jest tylko trochę elektromechaniki . Ponieważ w naszych okolicach nie ma aż tak nowoczesnych maszyn . Kolega napisał o woźnym warsztacie . Myślę że na początek był by to dobry pomysł. Na początek mam zamiar wrócić na stałe z za granicy . Pójść na KRUS i spróbuje z naprawami ,, po godzinach ,, sprawdzę czy ten pomysł wypali. Potem może zacznę od tego,,przewoźnego warsztatu,, Co do marek traktorów to nie nie naprawaiamy tylko 30 dziestek i 60 siatek 80 siatek  Lecz ich też sporo się przewija. Starsze MF , renault , deutz, John deere również. 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i porady . Jestem takiego zdania , kto nie ryzykuje nie pije szampana . W razie bie powodzenia mam dalej 2 opcje . Co do pracy 8 godzin 5 dni w tygodniu to żaden problem. Lubię po 12 godzin,  babrać się w smarach,, 

Opublikowano
W dniu 14.04.2024 o 09:24, przybyslawice5211 napisał(a):

Możesz tez zrobić jako warsztat obwoźny wtedy masz mniej papirologii , nie wiem jak u was ale u mnie w okolicy biuro rachunkowe bierze prawie 400 zł brutto na miesiąc    

A podpowiesz w czym taki "obwoźny'' jest lepszy na początek od stacjonarnego. Tylko ze wzgl. na mniej papierologii?? bo tak sobie to trochę nie wyobrażam żeby spakować na busa np wszystkie potrzebne sprzęty i jedziesz tym do rolnika do szopy i robisz remont kpl silnika albo rozpoławianie ciągnika hmm na "żabie" tym nie odjedziesz

W dniu 14.04.2024 o 21:14, oscak11 napisał(a):

Spróbuję odpowiedzieć na kilka postów jednocześnie,  renoma naszych napraw w okolicy jest bardzo dobra . Opieramy się na naprawach maszyn rolniczych typowo mechanicznych,  lub tam gdzie jest tylko trochę elektromechaniki . Ponieważ w naszych okolicach nie ma aż tak nowoczesnych maszyn . Kolega napisał o woźnym warsztacie . Myślę że na początek był by to dobry pomysł. Na początek mam zamiar wrócić na stałe z za granicy . Pójść na KRUS i spróbuje z naprawami ,, po godzinach ,, sprawdzę czy ten pomysł wypali. Potem może zacznę od tego,,przewoźnego warsztatu,, Co do marek traktorów to nie nie naprawaiamy tylko 30 dziestek i 60 siatek 80 siatek  Lecz ich też sporo się przewija. Starsze MF , renault , deutz, John deere również. 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i porady . Jestem takiego zdania , kto nie ryzykuje nie pije szampana . W razie bie powodzenia mam dalej 2 opcje . Co do pracy 8 godzin 5 dni w tygodniu to żaden problem. Lubię po 12 godzin,  babrać się w smarach,, 

kolego ale te starsze 25 letnie powoli się będą kończyć, a coraz więcej będzie usterek w tych nowych do których bez komputera nie podchodź to raz, a dwa że przydaję się naprawdę mieć wiedzę o usterkach typowych dla marki/modelu a do tego jeśli nie będziesz robi specjalizacji w marce tylko jechał za koleją co przyjedzie to jest tego całe tony. a nawet jak jesteś kumaty i bystry to i tak sporo czasu zejdzie zanim na własnych doświadczeniach się nauczysz a za ten czas nikt nie będzie chciał płacić.