Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siewy  w tym miesiącu, wnioski  za 2 tyg. a oni  debatują  ile  za co i jak  -,  żadnych  konkretów  ............  jaja  jak berety,   ale cóż  to Polska. 

• Sad 1
Opublikowano

To co będziesz siał raczej w 99 % i tak masz zaplanowane. A co do ekoschematow masz czas do momentu robienia wniosku. Czyli jeszcze sporo czasu. A to że nie podają ile do czego...no cóż , Mnie to już nie dziwi. Wszystko w rolnictwie staje się coraz mniej przewidywalne. Oni sami nie wiedzą jak to wszystko ugryźć...

Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 10:51, Celownik07 napisał(a):

małe gospodarstwa juz od dawna nie maja racji bytu, odcinając im dopłaty droga jest oczywista i wszystkim znana, choć wątpię że będą jakoś szczególnie płakać, bo juz dawno to nie jest ich jedyne źródło utrzymania a raczej dodatkowy bonus za posiadanie ziemi po ojcach. Człowiek znajdzie sobie inne zajęcie po etatowej pracy.

Sentyment i hobby mam nadzieję że się szybko wyleczę do tego. Ta biurokracja i kombinacje są już męczące przez 4 lata bycia rolnikiem wyprodukowałam więcej papierów niż moi rodzice przez 15

• Like 1
Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 10:51, Celownik07 napisał(a):

małe gospodarstwa juz od dawna nie maja racji bytu, odcinając im dopłaty droga jest oczywista i wszystkim znana, choć wątpię że będą jakoś szczególnie płakać, bo juz dawno to nie jest ich jedyne źródło utrzymania a raczej dodatkowy bonus za posiadanie ziemi po ojcach. Człowiek znajdzie sobie inne zajęcie po etatowej pracy.

to jest chyba robione żeby rzucić to i ludzie poszli do wojska bo tam pogrzeba i dobrze płacą+ większe szanse na żonę 

Opublikowano
47 minut temu, Szymi40 napisał(a):

Siewy  w tym miesiącu, wnioski  za 2 tyg. a oni  debatują  ile  za co i jak  -,  żadnych  konkretów  ............  jaja  jak berety,   ale cóż  to Polska. 

Składam wniosek  teraz w marcu jak tylko zacznie się nabór. Później w czerwcu dopieszcze ekoschematami.

Opublikowano
25 minut temu, malaczarna napisał(a):

Sentyment i hobby mam nadzieję że się szybko wyleczę do tego. Ta biurokracja i kombinacje są już męczące przez 4 lata bycia rolnikiem wyprodukowałam więcej papierów niż moi rodzice przez 15

Od tych trzech tysięcy do hektara również? Dziesięć ha, to 30 tyś. Chętnie ogarnę Ci tą,  nie do przebrnięcia, biurokrację, za taką stawkę. Ziemia zostanie Twoja. 

Opublikowano
44 minuty temu, bezbarwny napisał(a):

Od tych trzech tysięcy do hektara również? Dziesięć ha, to 30 tyś. Chętnie ogarnę Ci tą,  nie do przebrnięcia, biurokrację, za taką stawkę. Ziemia zostanie Twoja. 

Ja wolę w papierkach siedzieć niż w traktorze. Co mi zostanie? 

Opublikowano
47 minut temu, malaczarna napisał(a):

Ja wolę w papierkach siedzieć niż w traktorze. Co mi zostanie? 

Nie bądź małostkowa. O grunty mi chodzi. Choć jak oddasz te 30, to i całą planetę Ci obiecam. 
Czyli, w zasadzie, nie masz nic na przeciw tej biurokracji, byle te trzy tysiące do hektara, na konto wpływały. I nic w tym dziwnego. Tylko po co marudzić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał(a):

To tylko tak wygląda , dopłata do eko jest 1400 zł do upraw zbożowych to około 1,5-2 Tony zboża , i taka kwota była w ubiegłym roku na zachętę , koszty upraw i siewu trzeba ponieść a zbioru może nie byc

Opublikowano (edytowane)

@jarecki, nie do końca jest jak piszesz. Stawka w okresie konwersji, to ponad 1600 zł. Po tym okresie,  1500 z groszami. I zebrać coś trzeba, bo masz mieć dokument sprzedaży, na conajmniej 30% zebranego plonu, którego wielkość zadeklarowałeś. 
koszty u mnie, to około 930 zł na hektar. Z usługą koszenia. 

Edytowane przez bezbarwny
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
45 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Nie bądź małostkowa. O grunty mi chodzi. Choć jak oddasz te 30, to i całą planetę Ci obiecam. 
Czyli, w zasadzie, nie masz nic na przeciw tej biurokracji, byle te trzy tysiące do hektara, na konto wpływały. I nic w tym dziwnego. Tylko po co marudzić. 

Materialista. Ziemię ta obracam z sentymentu. Puki płacą żal nie brać.

18 minut temu, bezbarwny napisał(a):

@jarecki, nie do końca jest jak piszesz. Stawka w okresie konwersji, to ponad 1600 zł. Po tym okresie,  1500 z groszami. I zebrać coś trzeba, bo masz mieć dokument sprzedaży, na conajmniej 30% zebranego plonu, którego wielkość zadeklarowałeś. 

Jak to obliczyłes? 

Opublikowano
44 minuty temu, bezbarwny napisał(a):

SERIO TRZEBA COŚ SPRZEDAWAĆ ? . SĄ jakieś deklaracje o sprzedaży ? 

Opublikowano
47 minut temu, malaczarna napisał(a):

Materialista. Ziemię ta obracam z sentymentu. Puki płacą żal nie brać.

Jak to obliczyłes? 

To akurat prawda. Jeśli chodzi o to, co u Ciebie na wstępie, to w tej kwestii i Tobie niczego nie brakuje. 
Co do obliczeń; 

dwa razy talerzówka po 8l/ha.

siew u mnie, to 12 l/ha

paliwo do kombajnu 16 l/ha

transport i inne pomniejsze, 5l/ha

kombajn 350 zł/ha

materiał siewny 200-300, więc średnio 250zł/ha

jakaś amortyzacja 150/ha

koszt oleju napędowego, to 3,55zł/litr

@jarecki, w planie trzeba było zadeklarować szacowaną wydajność z hektara. Tą wydajność mnożysz przez ilość hektarów i 30% z tego, musisz sprzedać na papier. 

• Thanks 2
Opublikowano
8 minut temu, bezbarwny napisał(a):

To akurat prawda. Jeśli chodzi o to, co u Ciebie na wstępie, to w tej kwestii i Tobie niczego nie brakuje. 
Co do obliczeń; 

dwa razy talerzówka po 8l/ha.

siew u mnie, to 12 l/ha

paliwo do kombajnu 16 l/ha

transport i inne pomniejsze, 5l/ha

kombajn 350 zł/ha

materiał siewny 200-300, więc średnio 250zł/ha

jakaś amortyzacja 150/ha

koszt oleju napędowego, to 3,55zł/litr

@jarecki, w planie trzeba było zadeklarować szacowaną wydajność z hektara. Tą wydajność mnożysz przez ilość hektarów i 30% z tego, musisz sprzedać na papier. 

Muszę z czegoś kasę ciągnąć jak mam sam piach. Tu wydajność z ha to porazka jak teraz już z 4 rok sucho. Który rok masz już eko?

Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 09:51, mysza103 napisał(a):

Siał jeden u mnie ponad 10 lat temu (początki soi w Polsce) odmiana chyba jakaś Ukraińska bo innej nie było do tego z opryskami była bida bo nie było zarejestrowanego wówczas nic , i coś tam nakosił , ale raczej prawie nikt soi wówczas nie kupował w kraju  i też dał se spokój , ale jak popatrzyć na badania plonowania to w tych 10 latach to jest przepaść , bo o ile z 10 lat temu 2 tony wydajności to już był szczyt to teraz są odmiany że jak dobre gleby i pogoda odpowiednia to ludzie piszą że i pod 5 ton zbierają , więc zobaczy się czy te 3 tony jest realne u mnie , 

To my tak z ojcem zaczynaliśmy. Byliśmy na szkoleniu w Zamościu i zapamiętałem, że rok wcześniej w całej Polsce było ok 500ha obsianych. Jednego roku się udało a dwa kolejne to była lipa. Z odmian to pamiętam austryjacki Merlin i od ukrów Mavka i Anuszka. Ale ich plonowanie z prospektów to było 2,5tony a rzeczywistość dużo mniejsza. No i fakt, był problem ze zbytem. 

To podziel się po sezonie info jak Ci wyszło. Powodzenia :) 

• Like 1
Opublikowano

13 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

@malaczarna, rozumiem. U mnie również eko na kompleksie pszenno-buraczanym, klasy 5-6. 
W programie drugi rok. 

Nie lepiej zasiać 20% łubinu i zrobić strukturę? masz 800 zł dopłaty za sam łubin plus struktura 1000 zł/ha(przeliczając tylko na te ha z łubinem). 1800zł samej dopłaty dodatkowej na ha.