Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Ja wszystko mam. Dla jednego ha to nie ma co się bawić to się nie kalkuluje. Machnij z 10 chociaż. Plan jest na 5 lat. 

Nie opłaca mi się, no może na lucernikach bo tam tylko wapno i obornik idzie. Resztę mam raczej w intensywnej produkcji 

Opublikowano

Wiedz, że obornik musi być od ekologicznych krów, a wapno z certyfikatem🤣

Ironia losu.

Papier decyduje czy obornik jest ekologiczny.

No i nowe nasiona do siewu też z fakturką eko🤭🤭🤭

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Patrze tak ta instrukcje, robicie wy tą pierwszą strone do rejestru jak macie same ekoschematy? Jakoś jej nie kojarze wcześniej...

obraz.png

Ja mam wersję elektroniczną, to mam od początku, po lewej działania z programów rolno-środowiskowych, po prawej ekoschematy.

obraz.png

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

widocznie twojego gospo nie obejmuje monitoring sat. u mnie tak samo jest. tylko 2023 i same przekreślone kółka.

a z ciekawości- nie mowię że to ma coś wspolnego. wejdz na geoportal i zobacz czy  masz jakość taką jak po lewej stronie czy po prawej? ( u mnie jest granica niedaleko i ja mam jeszcze po lewej)

obraz.png

obraz.png

Geoportal nie ma nic wspólnego z tym monitoringiem satelitarnym....mam znajomego a agencji w Szczecinie co się tym zajmuje , oni to jakoś kontrolują inaczej ...każda roślina inaczej emituje światło czy coś w tym stylu i tak sprawdzają co mas, na polu......kiedyś jak zadałem mu pytanie jak z takiego zdjęcia rozpoznają czy w polu mam pszenzyto czy pszenicę to mi wyjaśnił.....jak masz zachwaszczona działkę to mogą mieć problemy i wtedy masz objazd pola ...

27 minut temu, jacor73 napisał(a):

Ja mam wersję elektroniczną, to mam od początku, po lewej działania z programów rolno-środowiskowych, po prawej ekoschematy.

obraz.png

Ja w tym roku miałem kontrolę nad miejscu i brakowało mi tej pierwszej strony ...I chcieli mi za to sankcje przywalić.....wypełniłem odręcznie na miejscu i przeszło,  ale to zależy na kogo trafisz na kontroli.

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Celownik07 napisał(a):

ta, też chyba przejde na wersje excel od przyszłego roku. widze ze wygodniej a i człowiek oduczył się pisać ręcznie długopisem :)

Od dłuższego czasu wszytko prowadzę w wersji elektronicznej, wszystkie ewidencje w jednym pliku, formuły, makra i formatowania warunkowe i 3/4 pisania wypada. A w razie kontroli łatwiej "ukryć" to co nie potrzebne, a pokazać co wymagają

obraz.png

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Wiedz, że obornik musi być od ekologicznych krów, a wapno z certyfikatem🤣

Ironia losu.

Papier decyduje czy obornik jest ekologiczny.

No i nowe nasiona do siewu też z fakturką eko🤭🤭🤭

Pies ich no...

Nie będę się dla pary złotych wydurnial 🤦

Opublikowano

Ja dopiero w weekend uzupełnienie to sobie, oni sprawdzają czy daty zabiegów agrotechnicznych zgadzają się? Bo już średnio pamiętam co kiedy robiłem tak z dokładnością do paru dni.

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

jak się wchodzi pierwszy raz to jest konwencja dwa lata a później 3 ekologia ale to zobowiązanie na 5 lat. I każdy kolejny na 5 lat.

Obecnie męczę 4 pięciolatkę w eko. 

Coś więcej na temat kontroli , czy co rok trzeba płacić za certyfikat eko ? Bydło może byc uwiązane w oborze ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, youn81 napisał(a):

Geoportal nie ma nic wspólnego z tym monitoringiem satelitarnym....mam znajomego a agencji w Szczecinie co się tym zajmuje , oni to jakoś kontrolują inaczej ...każda roślina inaczej emituje światło czy coś w tym stylu i tak sprawdzają co mas, na polu......kiedyś jak zadałem mu pytanie jak z takiego zdjęcia rozpoznają czy w polu mam pszenzyto czy pszenicę to mi wyjaśnił.....jak masz zachwaszczona działkę to mogą mieć problemy i wtedy masz objazd pola ...

Ja w tym roku miałem kontrolę nad miejscu i brakowało mi tej pierwszej strony ...I chcieli mi za to sankcje przywalić.....wypełniłem odręcznie na miejscu i przeszło,  ale to zależy na kogo trafisz na kontroli.

Miałem niedawno kontrolę krzyżową, drugi gość podał jakąś inną uprawę na tej działce i w agencji każą mi jakieś oświadczenia pisać itd., więc im mówię niech sobie sprawdza na tych słynnych zdjęciach satelitarnych i będą mieć pewność kto uprawia i co tam było. Gość z agencji tak patrzy na mnie z politowaniem i mówi ze jeszcze lata aż tak będzie to działało🤣

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

jak to przeciez w agrobiznesie muwiu ze patrzu na kazdy krok rolnika i wysrac sie strach, no nie ukryje, nie ukryje wiec biada wam oszukiwac łunie i rzunt XD .

jak to klasyk mówił: jest prawda, święta prawda i gówno prawda...jedno jest pewne rządy się zmieniają a w "agrobiznesie" ciągle gówno prawda😁

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Coś więcej na temat kontroli , czy co rok trzeba płacić za certyfikat eko ? Bydło może byc uwiązane w oborze ? 

Raz w roku certyfikacja i kontrol. Ja kiedyś pisałam o zgodę na trzymanie na uwięzi. Że mam oborę nie przystosowana do innego utrzymania i jestem kobietą i to niebezpieczne dla mnie (proszę się nie śmiać). Przeszło ale to było naście lat temu.

• Thanks 2
Opublikowano
16 godzin temu, jacor73 napisał(a):

W linku jest instrukcja a w tej instrukcji nr rozporządzeń, szukaj

https://www.gov.pl/web/arimr/2024-rejestr-zabiegow-agrotechnicznych-wpr-2023-2027

A gdzie jest napisane, że słoma musi zostać rozdrobniona? Słoma ma być wymieszana z glebą i to trzeba wpisać

obraz.png

Dwa tygodnie temu ONW, reszta cisza.

może to głupie pytanie ale to co wstawiłeś to czasem nie jest tylko dla tych co maja jakieś programy rolnośrodowiskowe bądź są w ekologii?

8 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Patrze tak ta instrukcje, robicie wy tą pierwszą strone do rejestru jak macie same ekoschematy? Jakoś jej nie kojarze wcześniej...

obraz.png

Ja mam coś takiego 

20241108_162817.jpg

Opublikowano
5 minut temu, thor1984 napisał(a):

może to głupie pytanie ale to co wstawiłeś to czasem nie jest tylko dla tych co maja jakieś programy rolnośrodowiskowe bądź są w ekologii?

Też, ale dotyczy wszystkiego, czyli rolno-środowiskowe, ekologia i ekoschematy.

obraz.png

Opublikowano
33 minuty temu, piotrp88 napisał(a):

Przecież możesz mieć ekologiczne pastwiska i wypasać tam nie ekologiczne krowy.

Nasiona do siewu mogą być nieekologiczne, o ile nie ma tej samej odmiany dostępnej ekologicznej.

A TO nie jest teraz że baz przezuwaczy czy djp dopłata do tuz nie pszysługuje ? 

Opublikowano
19 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

No właśnie znalazłem teraz artykuł, nie ma sensu. Jednostka certyfikująca, kontrole 🤦 ekoschemat biologiczna ochrona bym zrobił, ale trzeba kupić ten biologiczny środek, a ja tam żadnej chemii już kilka lat nie stosuje, więc i tego bym nie chciał 🤷

To to raczej jest ugór , bo jakoś łubinów nie widzę bez chemi , żyto to wiadomo jak się gęściej posieję , a są warunki do wschodów , to jest szansa że zagłuszy chwasty 

8 godzin temu, Roxer napisał(a):

U mnie zero zaliczki, szykować się na kontrolę? 😅

Też nie mam żadnych zaliczek na koncie 

Opublikowano
14 minut temu, jacor73 napisał(a):

Też, ale dotyczy wszystkiego, czyli rolno-środowiskowe, ekologia i ekoschematy.

obraz.png

powiem Ci, że coś mi tu się nie klei z tymi międzyplonami. Co prawda ich nie mam ale pytałem wczoraj w Brwinowie i niby nie trzeba prowadzić rejestru zabiegów ale z drugiej strony człowiek mówi, że nie zaszkodzi ale to coś związane ze zróżnicowaniem zasiewów. 

Tu znowu piszą, że nie trzeba, artykuł dość świeży https://www.agrofoto.pl/articles/doplaty-prow-i-vat/rejestr-zabiegow-agrotechnicznych-jak-prowadzic-2520171

Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

jak to przeciez w agrobiznesie muwiu ze patrzu na kazdy krok rolnika i wysrac sie strach, no nie ukryje, nie ukryje wiec biada wam oszukiwac łunie i rzunt XD .

Strach że cię podejrzą , czy strach że się potem będą czepiać że nie masz tego potem uwzględnione w planie azotowym ?

Opublikowano
4 minuty temu, thor1984 napisał(a):

powiem Ci, że coś mi tu się nie klei z tymi międzyplonami. Co prawda ich nie mam ale pytałem wczoraj w Brwinowie i niby nie trzeba prowadzić rejestru zabiegów ale z drugiej strony człowiek mówi, że nie zaszkodzi ale to coś związane ze zróżnicowaniem zasiewów. 

Tu znowu piszą, że nie trzeba, artykuł dość świeży https://www.agrofoto.pl/articles/doplaty-prow-i-vat/rejestr-zabiegow-agrotechnicznych-jak-prowadzic-2520171

Wszystko jest ze strony ARiMR, aktualna instrukcja. Też nie byłem świadom odnośnie konieczności prowadzenia rejestru zabiegów dotyczących E_MPW

obraz.png

Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał(a):

Strach że cię podejrzą , czy strach że się potem będą czepiać że nie masz tego potem uwzględnione w planie azotowym ?

Bardziej chyba strach o złe przechowywanie 😅