Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@slavik80 Jak masz status wniosku zakończony to klikasz moje sprawy, płatności obszarowe,  wybierasz wniosek 2024 klikasz na niego, I później zjeżdżasz na dół i tam  pod kopertą masz takie jakby V,  klikasz to i wyskakuje ci decyzja jeśli jest nadana

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, jarecki napisał(a):

Co to znaczy gospodarstwo towarowe ? a najwazniejsze żę zdecydowana wiekszosc ziem w polsce to4,5,6 klasa i tu bez dopłat bedzie ciężko przetrwać 

Akurat ja mam takie ziemie wiec nawet nie mysle aby sie z nich utrzymywac bo bym jadl chleb ze smalcem caly rok. Wiec dlatego czerpie nie z tego co na nich wyrosnie a z tego co za nie otrzymuje ( czytaj doplaty,programy itp). Pewnie z czasem pojdzie to pod farmy foto bo juz wiekszosc w kolo stoi ugorem ale poki sa sily i checi to sie w to bawie. 

Przyszlo jakies awizo w piatek, mozliwe ze decyzja papierowa( wysylam zadanie dostarczenia decyzji). Na pue nic nie ma jeszcze - w obsludze. 

• Like 3
Opublikowano
17 godzin temu, kibix napisał(a):

ale odklejenie od rzeczywistości. Nie znam rolnika, który by chciał żeby dopłaty zlikwidowali. Czy to mały czy duży każdy jest za dopłatami. 

Każdy kraj subsydiuje rolnictwo.

Gdzie się podpisać, aby zlikwidować dopłaty w całej ue? Od dawna jestem za likwidacją.

Opublikowano

Chłopy, jakby nie ta unia, to byście konnymi siewnikami siali jak to teraz popularne w małych gospodarstwach na ukrainie, a tak chociaż dopłatami spłacacie kredyty na maszyny z zachodniego kapitału i jest na co popatrzeć jadąc przez Polskę. Wszystko z powrotem wraca do kasy ue.

1 minutę temu, krzysiek277 napisał(a):

Wiadomo już co z dopłatą do kwalifikowanego materiału siewnego ? Ile musi być obsiane, minimum  25% gospodarstwa? Czy więcej 

Gdzieś na jakimś topagrar czy innym portalu, nie pamiętam, czytałem że ekoschemat materiał siewny musi się łączyć innym ekoschematem z biologiczną uprawą czy np międzyplon ozimy. Jak ja sobie policzyłem korzystniej z de minimis wyjdzie.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Mam na epuap status wniosku 

Zakończony.

Czyli powinna być tez i decyzja z rozpisaniem dopłat.

Gdzie mogę tą decyzje otworzyc?

Jak nie ma decyzji (tak jak u mnie ,a kasa jest ) to wchodzisz w finanse obszar płatności UE i tam wszystko jest .

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Chłopy, jakby nie ta unia, to byście konnymi siewnikami siali jak to teraz popularne w małych gospodarstwach na ukrainie, a tak chociaż dopłatami spłacacie kredyty na maszyny z zachodniego kapitału i jest na co popatrzeć jadąc przez Polskę. Wszystko z powrotem wraca do kasy ue.

Gdzieś na jakimś topagrar czy innym portalu, nie pamiętam, czytałem że ekoschemat materiał siewny musi się łączyć innym ekoschematem z biologiczną uprawą czy np międzyplon ozimy. Jak ja sobie policzyłem korzystniej z de minimis wyjdzie.

Jakoś żadnego MGR czy innych programów nie brałem i jakoś końmi nie obrabiam czy maszynami z epoki kamienia łupanego , do tego przed przystąpieniem do Uni wat w rolnictwie był 0% , a i maszyny duży skok cenowy nastąpił po wejściu do Uni , więc śmiem twierdzić że tak czy siak postęp by był 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Czyli można sobie wybrać czy zwrot z ekoschematu czy de minimis 

Myślałem że de minimis już nie będzie do nasion w tym roku

Ponoc w tym roku ma byc wybor- de minimis lub ekoschemat. 

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Jakoś żadnego MGR czy innych programów nie brałem i jakoś końmi nie obrabiam czy maszynami z epoki kamienia łupanego , do tego przed przystąpieniem do Uni wat w rolnictwie był 0% , a i maszyny duży skok cenowy nastąpił po wejściu do Uni , więc śmiem twierdzić że tak czy siak postęp by był 

W duźych gospodarstwach na pewno. Mówimy o dopłatach bezpośrednich. Co roku temat dopłat aż huczy, kto dostał, po jakim czasie, czy już wypłacają, czyli jest to widać ważne.

Opublikowano

Do mnie przyjeżdża zootechnik i twierdzi że zna paru rolników co nie biorą dopłat . W tym jeden co się trudni tylko warzywami on od razu zrezygnował z dopłat jak tylko weszły nowe zasady w dopłatach

Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 09:09, Celownik07 napisał(a):

Akurat ja mam takie ziemie wiec nawet nie mysle aby sie z nich utrzymywac bo bym jadl chleb ze smalcem caly rok. Wiec dlatego czerpie nie z tego co na nich wyrosnie a z tego co za nie otrzymuje ( czytaj doplaty,programy itp). Pewnie z czasem pojdzie to pod farmy foto bo juz wiekszosc w kolo stoi ugorem ale poki sa sily i checi to sie w to bawie. 

Przyszlo jakies awizo w piatek, mozliwe ze decyzja papierowa( wysylam zadanie dostarczenia decyzji). Na pue nic nie ma jeszcze - w obsludze. 

Na mojej gminie dominują gleby 4,5,6. Co najmniej 300 ha jest podpisane pod fotowoltaike. Tyle mają 2 duże firmy podpisane a są jeszcze mniejsze firmy. Jeszcze są do tego wiatraki co najmniej 6 sztuk. Na ile energetyka się zgodzi 1/4 z tego? 

Opublikowano

Dziś wpłynęła reszta dopłat, status wniosku na zakończony był na początku Lutego, 1,5 tyg decyzja pisemna pocztą przyszła. Ogólnie to praktycznie tyle samo co rok temu ale teraz było więcej ekoschematów.

• Like 2
Opublikowano

Mam pytanie jak wchodzicie w finanse (u mnie wszystko w obsłudze) i w kwotę tylko onw zaliczka mam jakieś wyszczególnione kwoty jakieś 8 pozycji i każda potrącenie? o co może chodzić

Opublikowano
W dniu 22.02.2025 o 22:35, slavik80 napisał(a):

Mam na epuap status wniosku 

Zakończony.

Czyli powinna być tez i decyzja z rozpisaniem dopłat.

Gdzie mogę tą decyzje otworzyc?

Dziś przyszedł SMS że jest nowa korespondencja na epuap, wszedłem i widzę decyzja w sprawie dopłat z rozpiską co i za co i ile . 

Gospodarstwo miało , było  kontrolowane 

Opublikowano
16 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Dziś przyszedł SMS że jest nowa korespondencja na epuap, wszedłem i widzę decyzja w sprawie dopłat z rozpiską co i za co i ile . 

Gospodarstwo miało , było  kontrolowane 

A mi dzisiaj listonosz przyniósł papierową decyzję.  Było kontrolowane ale nikt mnie o niczum nie informował.

Pamiętam, ze to bodajze w 2018czy 2019 to kontrolujący przyjechali po podpis protokołòw pokontrolnych, teraz tylko ,ze podczas kontroli stwierdzono brak 3 arów rzepaku na jednej działce (3 ,76ha,  )

I na drugiej 6 arów pszenicy  , całośc działki 2,58 ha i turaj są dzrzewa .

Nie wiem czy cień inaczej się ułożył i wyszło mniej, nawet w geodezji na mapie jest więcej , a tam w rzepaku grasowały bobry i wiem ,ze mi sporo zniszczyły ale one pod ochroną.. 

W sumie błąd mniejszy anizeli 3% czyli bez sankcji pomijajac ,ze gospodarstwo pomniejszyli o 9 arów, ale trzeba zaakceptowac,

Zwykle pieniądze wypłacali w marcu / kwietniu  to i teraz tez podobnie będzie. 

Z ciekawości zalogowałem sie i jest status zakonczono. Ale załącznikow/ decyzji nie ma

Opublikowano

Panowie, rolnosrodowiskowe - ochrona cennych siedlisk - derkacz. Pierwszy rok zobowiązania. Przy składaniu wniosku o dopłaty dodane dokumenty z planem oraz dokumentacją przyrodniczą. W pue dopłaty i onw status zakończone, natomiast rolnosrodowiskowe jeszcze w obsłudze i tu moje pytanie czy może muszę coś jeszcze np. dołączyć do wniosku o dopłaty sam nie wiem np. rejestr zabiegów czy nie ma żadnych zobowiązań więcej i po prostu cierpliwie czekać?

Opublikowano

mam takie pytanie przyślą mi decyzja i miałem kontroli i na 2 działkach nie zgadza im się powierzchnia ale nie dostałem żadnego protokołu z kontrolki muszę dostać taki protokół czy nie ?