Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam dwa miesiące kase na koncie , a załącznika brak

Opublikowano

w tamtym roku tez była mowa że w sierpniu będzie można zmieniać/dodać ekoschematy, zmianę złożyłem i nic z tego wyszło, bo się bruksela na to nie zgodziła.

odnośnie normy z ugorowaniem, pewne jest odstępstwo w postaci upraw wysokobiałkowych i poplonów, żeby nie wyszło tak, że na ostateczną rezygnację z ugorowania bruksela się nie zgodz. lepiej jest zadeklarować poplon (może być ekoschemat za który zapłacą) i ewentualnie go wycofać jeśli bruksela zgodzi się na rezygnację z ugorowania niż świadomie złożyć wniosek bez spełniania normy i za jakiś czas dopisywać poplon po telefonie z agencji, ale już bez ekoschematu

Opublikowano
10 godzin temu, yaro_1 napisał:

odnośnie normy z ugorowaniem, pewne jest odstępstwo w postaci upraw wysokobiałkowych i poplonów, żeby nie wyszło tak, że na ostateczną rezygnację z ugorowania bruksela się nie zgodz. lepiej jest zadeklarować poplon (może być ekoschemat za który zapłacą)....

no i to mnie zastanawia.
W uprawie pszenica i rzepak, brak możliwości znalezienia działki do ugorowania - siakiś piachów czy czegoś niewymiarowego gdzie talerzówką ciężko się zawraca. I jak tutaj posiać poplony? To tylko pożywka dla robactwa którego i tak jest dużo względem chemii która jest.

Wsiać poplon po rzepaku? I tak samosiewy rzepaku go zagłuszą (w razie kontroli nic poza rzepakiem nie znajdą) a nie chcę zbytnio opóźniać siewu pszenicy. Bezorkowo pszenicy siać nie będziemy.

Opublikowano

Znajomy chciał żebym mu doradził, ale ja sam złożyłem wniosek już i normy mam spełnione mimo że nie wszystkie obowiązują. Ale do rzeczy. Jest 31 hektary, sieje pszenice i rzepak. 15 ha pszenicy i 16 rzepaku z których 8 jest w dzierżawie. Czy jak złoży na te 31ha to będzie mieć jakieś większe pieniądze za normę gaec 7 czyli dywersyfikacje? Czy korzystniej złożyć na 15 pszenicy i 8 rzepaku?

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, miwigos napisał:

Ja mam dwa miesiące kase na koncie , a załącznika brak

mi się pojawiło wczoraj"" zakończone ""i nie było decyzji ...dziś wchodzę ,decyzję są już wszystkie łącznie z ekoschematami,wypas onw,zwierzęce  itp....ciekawostka ,decyzja z datą 18 maj ,czyli robią w soboty 😲 

nie jest źle wszystko weszło bez potrąceń i wyszło 1800zl do ha ....ale można było więcej wsadzić 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, cris10 napisał:

Znajomy chciał żebym mu doradził, ale ja sam złożyłem wniosek już i normy mam spełnione mimo że nie wszystkie obowiązują. Ale do rzeczy. Jest 31 hektary, sieje pszenice i rzepak. 15 ha pszenicy i 16 rzepaku z których 8 jest w dzierżawie. Czy jak złoży na te 31ha to będzie mieć jakieś większe pieniądze za normę gaec 7 czyli dywersyfikacje? Czy korzystniej złożyć na 15 pszenicy i 8 rzepaku?

Spełnienie normy to obowiązek, za dywersyfikację (przy 31 ha musisz mieć trzy uprawy) nie dostaniesz dodatkowej kasy. Jeśli jest jak piszesz, tylko rzepak i pszenica to przy 31ha nie spełniasz dywersyfikacji

Opublikowano
Dnia 20.05.2024 o 09:50, Bogdan_ja napisał:

ie jest źle wszystko weszło bez potrąceń i wyszło 1800zl do ha ....ale można było więcej wsadzić

Bogatemu się byk ocielił☹️

Dnia 19.05.2024 o 22:54, yaro_1 napisał:

żeby nie wyszło tak, że na ostateczną rezygnację z ugorowania bruksela się nie zgodzi. 

Jak się nie zgodzi jak jakaś baba z Koalicji Oszustów mówiła wczoraj że TO TUSK załatwił rolnikom rezygnację z ugorowania i inne dobrodziejstwa🤣

Opublikowano
yaro_1 napisał:

6 godzin temu, cris10 napisał:

Spełnienie normy to obowiązek, za dywersyfikację (przy 31 ha musisz mieć trzy uprawy) nie dostaniesz dodatkowej kasy. Jeśli jest jak piszesz, tylko rzepak i pszenica to przy 31ha nie spełniasz dywersyfikacji

Dzięki za odpowiedź, pytał też gdzieś w ODR to mu już wszystko wytłumaczyli.

Opublikowano

Panowie taka sytuacja:

Robiłem wniosek znajomemu i wyslalem do arimr w dniu 07 maj 2024, we wniosku tym mam zaznaczone Wsparcie dochodów związane z produkcją do krów i z IRZ pobrało nr zwierzęcia, teraz patrze na IRZ a znajomy pozbył się tej krowy dnia 15 maj 2024 czyli równo tydzień po złożonym wniosku. Rozumiem że musze tą krowe usunąć z wniosku bo już do niej nie przysługuje płatność? @Bogdan_ja ty wiem ze duzo wiesz o dobrostanie . Olać czy edytować wniosek?

https://www.gov.pl/web/arimr/platnosc-do-krow-2024

obraz.png

Opublikowano

Może ktoś pomorze mam dwa nurtujące mnie pytania odnośnie uprawy uproszczonej. 

1. Mam na działce zasiane pszenżyto oz w następnym roku tj. 2025 chce zasiać owies czy mogę w tym roku zadeklarować ekoschemat uproszczonej uprawy jak technicznie w tym roku tj 2024 nic siał nie będę?

2. Mam zasianę żyto ozime po którym chce zasiać żyto, deklaruje ekoschemat uproszczony system uprawy, co w przypadku jak z jakichś względów zmienią mi się plany i nic na jesieni nie będę siał a dopiero na wiosnę w 2025r ?

Opublikowano

Panowie, w końcu zabrałem się za wniosek na dopłaty. Mam dwa pytania:
- teren gdzie macie pryzmy z kiszonkami, stogi i baloty jak oznaczacie? zgłaszacie do dopłat czy nie?

- interesują mnie dwa eko schematy, (które po prostu spełniam i tak) : bydło na ściółce oraz  zróżnicowana struktura upraw - o ile przy bydle haczyk jest bo te szkolenie o antybiotykach, to w strukturze upraw jest jakiś haczyk?

Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś chciał odbyć szkolenie z antybiotyków online, to pod tym adresem po wybraniu swego województwa, założeniu konta i przeczytaniu prezentacji można dość szybko ten temat ogarnąć.

https://szkoleniadlarolnika.pl/

Po wygenerowaniu certyfikatu, zaświadczenie dodajemy do wniosku obszarowego jako załącznik niemerytoryczny wyszukując w spisie odnośnik "Z0314".

Edytowane przez WitekRolnik
  • Thanks 2
Opublikowano
26 minut temu, michal1993 napisał:

Panowie, w końcu zabrałem się za wniosek na dopłaty. Mam dwa pytania:
- teren gdzie macie pryzmy z kiszonkami, stogi i baloty jak oznaczacie? zgłaszacie do dopłat czy nie?

- interesują mnie dwa eko schematy, (które po prostu spełniam i tak) : bydło na ściółce oraz  zróżnicowana struktura upraw - o ile przy bydle haczyk jest bo te szkolenie o antybiotykach, to w strukturze upraw jest jakiś haczyk?

Tam gdzie się ma kiszonki to nie zgłasza się tego do dopłat . Trzeba odciąć . A o żadnym szkoleniu nic nie wiem czy to konieczne 🤔.