Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

nie mam nic do powiedzenia, chcialbym wszsytkich pozdrowic i  wlaczyc powiadomienia odnosnie tego tematu:)

na górze strony po prawej stronie masz funkcję " obserwuj " 
dzieki i również pozdrawiam :) 

2 godziny temu, mich18 napisał:

A pszenica 750-850 zł i weź tu chłopie żyj z upraw roślinnych 

wschód nawet 660 netto , a ceny nawozów takie jak w reszcie kraju ....

Opublikowano
2 godziny temu, panczo1922 napisał:

Dobrze jest!

Na jutubach już można oglądać o planowanych nowych nabytkach....

U "vatowców" to racjonalne działanie. Spierdalają przed skarbówką.

Opublikowano
21 minut temu, boogie7 napisał:

U "vatowców" to racjonalne działanie. Spierdalają przed skarbówką.

ale ile można sp***dalać?!

Ucieka dla 50tys vatu kupując coś za 300tys.

I tak w kółko.

Wynika z tego że koniec końców vatowiec jest niewolnikiem urzędu skarbowego....

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, jaco512 napisał:

Chodzi o zwrot vatu, musisz mieć zakupy żeby nie zwracać vatu do skarbowego

I tak i tak się zwraca. Tylko jak nic nie kupisz to wypełniasz blankiecic i zwracasz a jak coś kupisz to księgowy rozlicza. Teoretycznie sobie zwracasz a tak naprawdę oddajesz ten VAT przy zakupionej rzeczy. Tylko wtedy ci się bilansuje sprzedaż z kupnem i teoretycznie nie musisz zwracać 

Opublikowano

Wszystko zależy w jakim stanie się weszło na VAT. Ja akurat miałem dość sporo kasy przed przejściem na vat i robiłem sporo inwestycji.  Około ćwierć melona zwrotu wpadło, a nie liczę tych drobnych zwrotów i za rok wychodzę :) najgorzej jak ktoś wchodzi ze tak powiem z zerowym stanem konta i myśli że na vacie zarobi. 

Opublikowano (edytowane)

Saletra ceny od 1700 do 2000 zł mocznik od 1750 do 2000 Korn kali 1500 do 1600 sól potasowa od 1800 do 2100 ceny netto 

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano
2 minuty temu, Alpacino napisał:

Saletra ceny od 1700 do 2000 zł mocznik od 1750 do 2000 Korn kali 1500 do 1600 sól potasowa od 1800 do 2100

Brutto netto ? I gdzie ?

5 minut temu, KarolaKarotka napisał:

już poczyniłeś wszystkie inwestycje do końca życia?

Powiedzmy. Park maszynowy mam nowy. W przyszłych naborach się nie zapowiada żeby można było jakoś sensownie skorzystać a jak mam kupować np.rozne gpsy i rozsiewacze po 50-80 tys to dziękuję za takie modernizacje. Obora też jest w miarę nowa. Powiększać czy stawiać nowej nie mam zamiaru. Starczy tyle co jest. A jak mam odliczać tylko drobne kwoty żeby bilansować VAT że sprzedaży to lepiej przejść na ryczałt i dostać 8 % więcej wypłaty za mleko i nie mieć US na karku. 

Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

Brutto netto ? I gdzie ?

Powiedzmy. Park maszynowy mam nowy. W przyszłych naborach się nie zapowiada żeby można było jakoś sensownie skorzystać a jak mam kupować np.rozne gpsy i rozsiewacze po 50-80 tys to dziękuję za takie modernizacje. Obora też jest w miarę nowa. Powiększać czy stawiać nowej nie mam zamiaru. Starczy tyle co jest. A jak mam odliczać tylko drobne kwoty żeby bilansować VAT że sprzedaży to lepiej przejść na ryczałt i dostać 8 % więcej wypłaty za mleko i nie mieć US na karku. 

Ceny netto dopisałem u dużych przedstawicieli bo to z kilku firm wyceny 

Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

Brutto netto ? I gdzie ?

7  % więcej nie 8 %

Opublikowano
13 minut temu, krzychu121 napisał:

Brutto netto ? I gdzie ?

Mowisz 50-80 tyś .  to żaden duży rozsiewacz , a co w tym dziwne że ludzie kupuja GPS , świat idzie do przodu , wiesz jaka to wygoda, jak byś raz tak pojeździł to byś zmienił zdanie

Opublikowano
10 minut temu, Stach123 napisał:

7  % więcej nie 8 %

Racja. Nie zauważyłem że zamiast 7 wcisnęło mi się 8 

3 minuty temu, miwigos napisał:

Mowisz 50-80 tyś .  to żaden duży rozsiewacz , a co w tym dziwne że ludzie kupuja GPS , świat idzie do przodu , wiesz jaka to wygoda, jak byś raz tak pojeździł to byś zmienił zdanie

Jakbym miał zboża to tak. Ale na łąki to mój stary lely wystarczy. Rośnie po nim nie gorzej a kosztował 3 tys 

3 minuty temu, miwigos napisał:

Jakbym miał zboża to tak. Ale na łąki to mój stary lely wystarczy. Rośnie po nim nie gorzej a kosztował 3 tys 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@miwigos

Rozsiewacz z GPS fajna sprawa, ale na 20-30ha nigdy Ci się pewnie nie zwróci, jak jeszcze jeden system od siewnika, rozsiewacza i opryskiwacza to może...

Tu masz racje ,na 100 nie wróci sie  , ale jaka fajna robota, kombajn też sie nigdy nie wróci , taniej by było na usłudze , ale kosze kiedy chce

Opublikowano

No mówiłem resztę nawozu. I tak jestem stratny bo sporo saletry zostało z zeszłego roku więc teraz dokupię mocznik i kizeryt i spokój. Mocznik 2 120 brutto a kizeryt 1660 chyba. Saletra poniżej 1950 nie schodzi nigdzie a saletrzak poniżej 1700 trudno znaleźć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v