Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
54 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko to może przez to że tam gdzie mokro to roślina się dusiła i przez to nie rosła, a nie przez to że azot. Miałem jedna działkę pszenżyta, też na wiosnę było mokro, ale że to było 0.3ha tylko to ręcznie rozrzucilem azot, tylko co z tego, póki było mokro to i tak nie rosło, na innych działkach szło do przodu, było widać wegetację, a tam póki nie obeschlo to i tak w miejscu stało. Dobrze że później odrobiło, bo na innych działkach było już sucho a tam za to jeszcze trzymała się wilgoć.

Aż tak mokro nie było, pro prostu nie chciałem ryć kolein. W każdym bądź razie różnica była duża.

Opublikowano
13 minut temu, WojtekBuawski napisał(a):

Wczoraj kupione na lokalnym składzie 2t saletry anvistar po 1580 brutto i 2t saletrzaku canvil 1380 brutto 

To ja żyję w innym świecie. Odwiedziłem cztery składy w promieniu 15 km i najtaniej saletra 1660, a saletrzak 1450. Spotkałem nawet saletrę 1800.

• Confused 1
Opublikowano
44 minuty temu, slonju77 napisał(a):

Czy zauważyliście że saletrosan 30 w porównaniu do 26 bardziej jest pylisty?

Jeszcze nigdy nie miałem 30-stki, zawsze jak zamawiam to mówią że problem z dostępnością

Opublikowano
Godzinę temu, Młody1997 napisał(a):

To ja żyję w innym świecie. Odwiedziłem cztery składy w promieniu 15 km i najtaniej saletra 1660, a saletrzak 1450. Spotkałem nawet saletrę 1800.

Po prostu żyjesz w świecie z szybkim przepływem informacji. Podwyżki docierają z prędkością światłowodu🤣

12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jęczmień po tyle? Ciekawe 

Przecież pisał że kontrakt na browar. 

Ludzie mają już jary pozasiewany na browar. Ryzykują ale wiedzą za co.

Mogą go pogonić wczesną wiosną azotem, nie zrobić białka, ale zrobić plon.

Opublikowano

Na tą chwilę braki wody duże. Przy takich warunkach jak obecnie na opady nie ma szans, a wegetacja trwa , parowanie wody również.

Dla kogoś może wydać się śmieszne i głupie, ale podanie wolno działającego azotu w grudniu nie będzie zbrodnią, po za oczywistym sprzeciwem łuni kołchoźnianej.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Też jest plan na jęczmień dać mocznik z inhibitorem. 

Tydzień temu rozsiałem 40 N w moczniku z inhi na jęczmień. Poszło na 10/17,5 ha wiec będzie porównanie. 

Opublikowano
36 minut temu, Agrest napisał(a):

Po prostu żyjesz w świecie z szybkim przepływem informacji. Podwyżki docierają z prędkością światłowodu🤣

To jak pogonisz azotem to jak browar wyjdzie? Ozimy idzie na browar? Ja tam ładuje na wiosnę >120N na jęczmień. 

Opublikowano (edytowane)

Dojechało pierwsze auto 

Dap 2940

Saletrosan 26 1620

Saletrosan 30 1680

Sól 60 chyba 1680 

Przy niecałych 20t

Mam wątpliwości czy dobrze z tymi zakupami tak szybko 

Paliwa do sianokosów jest, jeszcze tylko nasiona qq 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
Godzinę temu, skywalker89 napisał(a):

Wrzucałem gdzies tu nawet wycinek z faktury niedowiarkom ale nie muszę nic nikomu na siłę tutaj udowadniać, ważne, że u mnie kasa się zgadza 

To wychodzi podobnie z pszenica 14 białka ten jęczmień, tylko ze malo kto złapał kontrakt na jęczmień taki. 

Za 14 białka 1200 minus koszta transportu na port, >30 gluten 1100 loco młyn 70km oddemnie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Mylisz się. Nie było podwyżek jeszcze. Obserwuję ceny cały czas od sierpnia, aby kupić we właściwym momencie. Sól potasowa teraz była tańsza niż pod oziminy w sierpniu. Albo jak czytam tu, że macie fosforan poniżej 3000, a u mnie od wiosny cały czas 3200-3300 import, to nerwa mnie bierze. Może ktoś wie, gdzie w sensownej odległości od Piotrkowa jest fosforan amonu tańszy?

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

To jak pogonisz azotem to jak browar wyjdzie? Ozimy idzie na browar? Ja tam ładuje na wiosnę >120N na jęczmień. 

W lutym dajesz azot na jary który wyszpilkowaĺ w grudniu czy styczniu.

Ma czas na powolne budowanie plonu bo ten sam azot dany w marcu pod jary który wyszpilkuje końcem marca działa dłużej.

Tak mi ktoś kiedyś mówił.

Ale tego u siebie nie zrobisz bo klimat nie pozwoli

22 minuty temu, Młody1997 napisał(a):

Mylisz się. Nie było podwyżek jeszcze. Obserwuję ceny cały czas od sierpnia, aby kupić we właściwym momencie. Sól potasowa teraz była tańsza niż pod oziminy w sierpniu.

Czyli przeciwnie, jeszcze obniżki nie dotarły. 😄  I ten krok zostanie już pominięty

Opublikowano
3 godziny temu, Młody1997 napisał(a):

Saletra za 1800 z nowych dostaw pewnie. 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Dojechało pierwsze auto 

Dap 2940

Saletrosan 26 1620

Saletrosan 30 1680

Sól 60 chyba 1680 

Przy niecałych 20t

Mam wątpliwości czy dobrze z tymi zakupami tak szybko 

Paliwa do sianokosów jest, jeszcze tylko nasiona qq 

Ty bambrze Ty 😂

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Na jary jesli siew wiosenny to po dobrym stanowisku np po buraku tylko azot przedsiewnie, dalem 150kg saletry to chyba nawet 10 białka nie łapał ale plon 6,8t

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Na tą chwilę braki wody duże. Przy takich warunkach jak obecnie na opady nie ma szans, a wegetacja trwa , parowanie wody również.

Dla kogoś może wydać się śmieszne i głupie, ale podanie wolno działającego azotu w grudniu nie będzie zbrodnią, po za oczywistym sprzeciwem łuni kołchoźnianej.

Na chwilę obecną wody nie braknie wilgoć jest .

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Na jary jesli siew wiosenny to po dobrym stanowisku np po buraku tylko azot przedsiewnie, dalem 150kg saletry to chyba nawet 10 białka nie łapał ale plon 6,8t

Jary to loteria, w tym roku zbierali u nas średnia 2t/ha.

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v