Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chyba wieś przy mieście , jak by miał zapłacić za robote , to by mu koszty sie podwiły , bo teraz robocizna droższa od materiału

35 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To ile macie na tych lokatach że tak wszyscy o nich piszecie? 300, 400 czy 500 tys ? 

U nas w okolicy wielu ma więcej , czakają aż ktoś będzie chciał sprzedać ziemie, 500 tysi to nie są wielkie pieniądze , to tylko max 5 ha ziemi, a raczej bliżej 4

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

No dobra nakupicie parę hektarow ziemi za setki tysięcy,  a nie przyszlo wam do głowy, że jednak rolnictwo w UE się zwija tak samo jak przemysl ? Poza samymi rolnikami tak naprawdę nikt rolnictwa tu niechce i będą robić wszystko aby je zlikwidować. 

Opublikowano
1 minutę temu, Dastan napisał(a):

No dobra nakupicie parę hektarow ziemi za setki tysięcy,  a nie przyszlo wam do głowy, że jednak rolnictwo w UE się zwija tak samo jak przemysl ? Poza samymi rolnikami tak naprawdę nikt rolnictwa tu niechce i będą robić wszystko aby je zlikwidować. 

słyszę to od 30 lat a w tym czasie widzę jak rozwinęły się gospodarstwa i na jakim poziomie ludzie na wsi żyją 

• Like 2
Opublikowano

Owszem, bo była utopijna bańka mydlana zwana UE , dotowana i chroniona cłami,  a to się właśnie kończy i te gospodarstwa,  które płacą teraz setki tys za ha będę musiały konkurować na dużo gorszych warunkach z potentatami z ukr i amer południowej gdzie ziemia kosztuje ułamek tej sumy. A to tylko jeden z czynników- eldorado jakie było przez 30 lat się kończy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, poosa21 napisał(a):

Widzę że nie masz pojęcia o k

Rok temu kupowałem ziemię i były kredyty 2% do 200tys. Miałem w tym czasie kasę na obligacjach pierwszy rok 7%, drugi 11,5% teraz będzie około 5%, zobacz ile zarobiłem biorąc kredyt niż płacąc gotówką.

Apropo lokat to ostatnio zakładałem w BS na 5,1%.

Minus podatek belki , ale nic lepszego nie ma .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Ja wolę stabilnie ale do przodu , choć obecnie i tak strata względem inflacji , ale ostatni rok nie mam nadwyżki , poprzednie lata miałem obligacje wiele lat , kasę wydałem przed wzrostem inflacji , znajomy ponoć w latach 90 na giełdzie stracił wartość połowy kombajnu bizon

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
15 godzin temu, gałgan napisał(a):

Musisz nad nauczyć gospodarowac

Do mnie to piszesz .

Powiedz to do tych co płaczą na blokadach co zbierają po 2 tony na piachach .

Do tych to powiadaj niech się uczą a nie tylko demonstracje .

Cios w rolników. Jest apel o wspólny protest. "Wykrwawicie się"

Samoobrona i „Solidarność” RI apelują do polskich rolników o wspólny protest przeciwko umowie UE-Mercosur. Alarmują, że porozumienie może być podpisane już w następnym tygodniu

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/cios-w-rolnikow-jest-apel-o-wspolny-protest-wykrwawicie-sie-2523526

Opublikowano
14 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Mam już dwie maszyny agromasza i jedną euromasz, euromasz musi jeszcze poprawić parę szczegółów 

Były i pola co na kombajn tylko  starczyło a słoma była 

Żyto może daje dużo słomy faktycznie. Ale pamiętam tylko jeden sezon aby słoma dobrze płaciła.  2023r to był.  

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Żyto może daje dużo słomy faktycznie. Ale pamiętam tylko jeden sezon aby słoma dobrze płaciła.  2023r to był.  

aktualnie do mojego powiatu dowożą słomę po 130zl za 120cm 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

W tym roku w okolicy po żniwach była około 250 zł tona, ale przez 2 lata do tyłu była droższa 

Opublikowano (edytowane)

Dojechał mocznik i kornkali na kukurydzę oraz npk na łąki i siarczan magnezu... została kreda na wiosnę może nie zdrożeje 🤔🤭

6 minut temu, galan99 napisał(a):

Bankach co maja do oddania to wzywają na protesty blokować krzyczą .

Śmiem twierdzić że jesteś chory na zazdrość 🤣🤣🤣🤣🤦 gslan niema co jspy jarzyć bo muchę złapiesz 😁

Edytowane przez slawek74
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Dojechał mocznik i kornkali na kukurydzę oraz npk na łąki i siarczan magnezu... została kreda na wiosnę może nie zdrożeje 🤔🤭

Śmiem twierdzić że jesteś chory na zazdrość 🤣🤣🤣🤣🤦

Czego mam zazdrościć długu że ktoś ma .

Krzyczy na proteście że nie ma za co spłacać .

Powagi trochę .

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To powiedz w co zainwestować ,żeby nie stracić , tylko nie mów że mieszkanie

W glebe...  zrobić analizy i zaplanować nawożenie, inwestycja zwróci się po paru latach.

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Śmiem twierdzić że jesteś chory na zazdrość 🤣🤣🤣🤣🤦 gslan niema co jspy jarzyć bo muchę złapiesz 😁

Po ile ? Tu się podaje ceny 

Opublikowano
31 minut temu, galan99 napisał(a):

Do mnie to piszesz .

Powiedz to do tych co płaczą na blokadach co zbierają po 2 tony na piachach .

Do tych to powiadaj niech się uczą a nie tylko demonstracje .

Cios w rolników. Jest apel o wspólny protest. "Wykrwawicie się"

Samoobrona i „Solidarność” RI apelują do polskich rolników o wspólny protest przeciwko umowie UE-Mercosur. Alarmują, że porozumienie może być podpisane już w następnym tygodniu

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/cios-w-rolnikow-jest-apel-o-wspolny-protest-wykrwawicie-sie-2523526

Jak zbiera 2 tony to albo brak wiedzy albo gleba nie nadająca sie pod uprawy a las... jest też nawadnianie o warzywnictwo a wtedy piach nawet lepszy niż glina.

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał(a):

Czego mam zazdrościć długu że ktoś ma .

Krzyczy na proteście że nie ma za co spłacać .

Powagi trochę .

Rozumu 🤣🤣🤣🤣🤭

5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Po ile ? Tu się podaje ceny 

Nie mam jeszcze faktury 😁npk 2650 i mocznik 2000 co pamiętam...

Zresztą wczoraj już podawałem 🙋‍♂️😁

Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał(a):

Bankach co maja do oddania to wzywają na protesty blokować krzyczą .

Dużo wody w Wiśle upłynęło a galan i jemu podobno nadal nie zmądrzeli. Czy ty myślisz że te strajki organizowały osoby które przeinstalowały? Ty ( jak i kolega Tomasz ) wiesz o co chociaż w tych strajkach chodziło ? Wkolo klepiecie te swoje wywody o strajkujących, że to tylko kredyciarze i chodzi im tylko o to aby zapomogi dać. Czytać się tego już nie chce 

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Chyba wieś przy mieście , jak by miał zapłacić za robote , to by mu koszty sie podwiły , bo teraz robocizna droższa od materiału

U nas w okolicy wielu ma więcej , czakają aż ktoś będzie chciał sprzedać ziemie, 500 tysi to nie są wielkie pieniądze , to tylko max 5 ha ziemi, a raczej bliżej 4

Tak ci każdy mówi ile to on ma na lokacie ? 
Tak samo może maja jak i ci co się tutaj chwalą a jak się zapyta o konkrety to cisza. 

31 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Na tym forum to same oligarchy w banku mają naskladane albo w skarpecie trzymają, człowiek kompleksów dostanie bo w sumie to zawsze w banku jest ale do oddania 🤣

Widzę że podobne spostrzeżenia mamy. Akcje , obligacje , lokaty, złoto, srebro  wszystko mają wykupione. I kasę liczą. :) 

A w rzeczywistości to nie jeden coś tam słyszał na ten temat. Inny ma zainwestowane 10 czy 15 tys a liczy miliony :) 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v