Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Michal2399 napisał:

Jestem tego samego zdania trzeba coś kolwiek posypać ,ale bez przesady. Nie ma ruchu na skupach cena stoi w miejscu. Wątpię by w najbliższym czasie się coś zmieniło.

No to jak na skupie stoi w miejscu, to nie jest jeszcze tak źle, bo ostatnio, to tylko w dół

Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

Coś mi się zdaje że ten kryzys zostanie z nami na lata

A gdzie ten kryzys? gratów i pomników przybywa non stop, ziemi żeby się zrzekali i oddawali w dzierżawę nie widać też. 

• Like 2
Opublikowano
52 minuty temu, krilan06 napisał:

Skutecznie wybijali produkcję zwierząt i stajemy się krajem trzeciego świata tworzącym cwiercprodukty. 

Przecież sporo lat było ze zwierzęcej tylko gnój zostawał, a ziarkowiec miesiąc roboty w roku i ten sam pieniądz. 

Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał:

A gdzie ten kryzys? gratów i pomników przybywa non stop, ziemi żeby się zrzekali i oddawali w dzierżawę nie widać też. 

Firmy chyba mają nie za wesoło place pełne maszyn i nie widać żeby ubywało, wręcz odwrotnie .... 

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, HF86 napisał:

Skutecznie wybijali produkcję zwierząt i stajemy się krajem trzeciego świata tworzącym cwiercprodukty. 

Przecież sporo lat było ze zwierzęcej tylko gnój zostawał, a ziarkowiec miesiąc roboty w roku i ten sam pieniądz. 

Tak sobie myslalem ostatnio, jak mamy komune i chcielibyśmy żeby kiedyś było lepiej to powinni wprowadzić przymus jakiejkolwiek produkcji zwierzęcej w każdym gosp żeby pokrywać zapotrzebowania nawozowe na poziomie 20-30% i dopiero wtedy móglbys kupowac nawozy. Problem nadprodukcji by zniknął, ceny nawozów by spadły i po części może problem fikcyjny ch gosp. Ale polak pomyslowy i pewnie kupowalby bez faktur? Wiec musialyby być przydzialy jakies 🤪 ot fajno fajno

Opublikowano
21 minut temu, Cezar81 napisał:

Firmy chyba mają nie za wesoło place pełne maszyn i nie widać żeby ubywało, wręcz odwrotnie .... 

Bo nikt poważny z placu nie bierze tylko konfiguruje maszynę pod siebie. Nigdy nie zwracałem uwagi czy sa maszyny na placu czy nie, ale widać ze ludzie kupują nowe czy używane - to jak to tak w dobie kryzysu? 

Opublikowano

Jakąś dziwną filozofie wyznajesz. Często jest tez tak że z placu jest maszyna sporo tańsza niż na zamówienie. A jeszcze jak maszyna odpowiada to czemu nie? Zamawianie pod siebie było fajne.. 10lat temu. 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Porty od żniw stoją, zboże stoi nic nie wyjezdza. 

lipiec - sierpień w ubiegłym roku - export pszenicy z polski poza ue - 930tys. ton

rok bieżący - 245tys. ton

ciekawe, co na to miałby do powiedzenia minister kołodziejczak :D 

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

lipiec - sierpień w ubiegłym roku - export pszenicy z polski poza ue - 930tys. ton

Standardowo. Jak nie był przy władzy to kwik że rząd nic nie robi itd itd. A jak teraz jest przy władzy to ani widu ani slychu 

Opublikowano
19 minut temu, skywalker89 napisał:

Tak sobie myslalem ostatnio, jak mamy komune i chcielibyśmy żeby kiedyś było lepiej to powinni wprowadzić przymus jakiejkolwiek produkcji zwierzęcej w każdym gosp żeby pokrywać zapotrzebowania nawozowe na poziomie 20-30% i dopiero wtedy móglbys kupowac nawozy. Problem nadprodukcji by zniknął, ceny nawozów by spadły i po części może problem fikcyjny ch gosp. Ale polak pomyslowy i pewnie kupowalby bez faktur? Wiec musialyby być przydzialy jakies 🤪 ot fajno fajno

gdybyś pracował w brukseli dostałbyś za ten pomysł nagrodę :D idealny do zielonego ładu

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, turtojs napisał:

noo po 1680 netto jest w opolskim

W łódzkim obszedłem 4 składy wszędzie 2000-2100 brutto. Nie było wyjścia.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano
Przed chwilą, Młody1997 napisał:

W łódzkim obszedłem 4 składy wszędzie 2000-2100. Nie było wyjścia.

Zadzwoń do amopl merol ja u nich brałem całe auto po 1640 netto a mniejsze ilości mówi 1700 i w górę zależy od transportu 

Opublikowano
42 minuty temu, skywalker89 napisał:

Jakąś dziwną filozofie wyznajesz. Często jest tez tak że z placu jest maszyna sporo tańsza niż na zamówienie. A jeszcze jak maszyna odpowiada to czemu nie? Zamawianie pod siebie było fajne.. 10lat temu. 

Nigdy nie pasuje z placu i wtedy ty się dostosowujesz do niej, a nie ona do ciebie. Sporo maszyn wziąłem 19 roku i wszystkie personalizowane. 

Co teraz masz od ręki? Sznurek do prasy i gwoździe. 

Opublikowano
39 minut temu, skywalker89 napisał:

NIektórzy lepiej się czują wiedząc, że płacą więcej niż inni, to podnosi ich status :P.

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, Pcheella napisał:

Jeśli podałeś cenę brutto to nie ale jak to jest cena netto to sporo przepłaciłeś

Brutto. 

Nawet nie było sensu się targować bo w drodze powrotnej przetransportował moje produkty do klienta. 

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

Ludzie nie sprzedają zbytnio i nie ma co wywozić...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Bo nikt poważny z placu nie bierze tylko konfiguruje maszynę pod siebie. Nigdy nie zwracałem uwagi czy sa maszyny na placu czy nie, ale widać ze ludzie kupują nowe czy używane - to jak to tak w dobie kryzysu? 

Większości rolników nie stać na cokolwiek nowego z palcu tylko kupują używane a ty takie głupoty piszesz o konfigurowaniu....

2 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Ludzie nie sprzedają zbytnio i nie ma co wywozić...

no to cena pójdzie w górę jak zabraknie towaru 

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, Tomek90 napisał:

Nigdy nie pasuje z placu i wtedy ty się dostosowujesz do niej, a nie ona do ciebie. Sporo maszyn wziąłem 19 roku i wszystkie personalizowane. 

Co teraz masz od ręki? Sznurek do prasy i gwoździe. 

Bez lodówki w ciągniku jakoś przeżyje.. 

No mialeś to szczęście że braleś jeszcze w dobrych czasach. Teraz zacznij sobie personalizować ciągnik to pojedziesz szukać z placu, mimoże będzie uboższa wersja dużo droższa od twojej personalizowanej z 19r..

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Od 2021 jest takie gadanie o oszczędzaniu na npk, nie wiem jak co niektórzy piszą, że sypią 350kg polifoski w jaki sposób to funkcjonuje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v