Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, krilan06 napisał:

Cena niewygórowana? 

Pojemnik na padłe świnie z czego zrobić? Ta powiatowa coś tam gadała że duży pojemnik ale jak przyjadą że ma ten padły świniak w folii leżeć żeby ona nie musiała wchodzić do tego pojemnika 😂

Pewnie że nie. Pujde to zmierzę i zrobię zdjęcie. Wydaje mi się że 4x0.6m coś w ten deseń. https://allegro.pl/oferta/mata-dezynfekcyjna-przejazdowa-60x300x5-producent-11386664089

Edytowane przez 6465
Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Z czego zrobić maty przed bramą wjazdową? Jak to jest w strefie niebieskiej - jak coś zdechnie to najpierw wołamy weterynarię?

w niebieskiej było tylko zgłoszenie telefoniczne do weterynarii, od różowej już trzeba wozić krew 

co do maty to się nie dziaduj, bo jeszcze do 25 sierpnia bodajze wydłużyli nabór na bioasekuracje i kupuj normalne maty i Ci 100% zwrócą. 

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Z czego zrobić maty przed bramą wjazdową? Jak to jest w strefie niebieskiej - jak coś zdechnie to najpierw wołamy weterynarię?

W niebieskiej jestem od lat, funkcjonuję podobnie jak w strefie białej. Dużo zmienia się w różowej i czerwonej.

Koledzy dobrze piszą, szkoda dziadować na matach.

Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

W niebieskiej jestem od lat, funkcjonuję podobnie jak w strefie białej. Dużo zmienia się w różowej i czerwonej.

Koledzy dobrze piszą, szkoda dziadować na matach.

Przy każdym padnięciu wzywasz weterynarię? 

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Przy każdym padnięciu wzywasz weterynarię? 

w niebieskiej trzeba tylko telefonicznie zgłaszać co padło i kiedy i tyle

i jeszcze tam odbiorca padliny daje papier do podpisu, że zostało zgłoszone do piw-u

1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Maty wjazdowe nie są potrzebne, przynajmniej u nas tak mówią, wystarczy opryskiwacz ręczny przy bramie. strefa różowa 

co powiat to obyczaj ;)

Opublikowano
42 minuty temu, Stach123 napisał:

Maty to sobie załużcie na oczy żebyście w końcu zrozumieli że albo kontrak albo głodówka 

Ty te swoje mądrości to zostaw dla siebie,albo dzieciom na dobranoc...

Opublikowano

jak dzik był na terenie wolnym od asf z przeciwciałami to znaczy że go tam podwieżli  

co z tego że wy macie gumofilce czyściejsze jak nogi jak idziecie do chlewni , wystarczy że dzika znajdą kilka km dalej i już nie ma po co chodzić do chlewa 

Opublikowano
14 godzin temu, bandzior11 napisał:

To lepiej było sprzedać wszystkie bo trochę straciłeś na przetrzymaniu. U nas nikt nie chce prosiąt kupować nawet po 280 zł za 30 kg 

Skąd jesteś? Chętnie bym kupił z 100 szt

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

20 sztuk to musi być wielki baor żeby tyle miał, pzd z małopolski

U mnie w tamtym tygodniu 5 sztuk wyproszeń naj mniej 13 najwięcej 18 sztuk od lochy. Cena w dół to chociaż dziewczyny się postarają 😜. Ja mam cykl zamknięty czasem dokupię z 30-40sztuk ale teraz wszystko na swoim materiale 🙃

Edytowane przez bandzior11
  • Like 1
Opublikowano

Te są chyba aż za duże, wolałbym 2m długie, u mnie jest tak mało miejsca że nie bardzo będzie gdzie to rozłożyć. A to wystarczy tak położyć i podlewać czy jeszcze potrzebna będzie do tego niecka? 

Opublikowano

Do tego nic nie potrzeba. Gąbka jest w plandece szczelnej która jest nasączona a na wierzchu siatka. 

IMG_20240815_162953.jpg

U nas wymagali żeby długość była taka żeby cały obwód koła przez to przeszedł.

Opublikowano
52 minuty temu, 6465 napisał:

Rozkladasz i nikt się nie przyjemnie że coś nie tak. 400x70x5 cm. Nigdy nie używane. 

IMG_20240815_163225.jpg

Opony namaczane  i już po ASF - nie groźny a na dachu nie przyjedzie ASF ?.

Opublikowano (edytowane)

Chciał chłopak zobaczyć jak to wygląda to mu pokazałem. Ja się poddałem i skończyłem hodowlę. 

A co do bioasekuracji to mam książkę z tym co trzeba spełnić. Przeczytałem jeden rozdział przeszedłem z 5 kątroli i dałem sobie spokój.

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, bandzior11 napisał:

U mnie w tamtym tygodniu 5 sztuk wyproszeń naj mniej 13 najwięcej 18 sztuk od lochy. Cena w dół to chociaż dziewczyny się postarają 😜. Ja mam cykl zamknięty czasem dokupię z 30-40sztuk ale teraz wszystko na swoim materiale 🙃

Jaka masz genetykę loch i czym kryjesz?

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Te są chyba aż za duże, wolałbym 2m długie, u mnie jest tak mało miejsca że nie bardzo będzie gdzie to rozłożyć. A to wystarczy tak położyć i podlewać czy jeszcze potrzebna będzie do tego niecka? 

mata wystarczy, tylko nie jeździć po niej ciężkim sprzętem jak jest błoto bo będzie do wywalenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v