Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niesamowite, tylko dopłaty i dopłaty. Dopłata dla tego co bierze warchlaka, dla tego co bierze prosiaka, dla tego co tuczy, dla tego co ma knura, dla tego komu się żarówka w chlewni przepaliła. No już trochę bez przesady, dzisiejsze rolnictwo to nie jest rolnik i pole tylko rolnik dopłata krus i pole. Skandal

• Thanks 2
Opublikowano

Skandal to jest to że robisz i nigdy nie wiesz za ile bo chodzisz pół roku i sprzedaż świnie tydzień za wcześnie albo za późno i dostajesz po 40-50gr na kilu mniej już by przypadki że świnie w tydzień taniały o 1zl

Opublikowano

Jak dopłata do tuczu miałaby wspomóc odbudowę pogłowia skoro każdy zostałby przy tuczu bo jest to wygodne. Koszty na tuczu mocno spadły ponieważ główny koszt jakim jest zboże poleciało w dół. W produkcji prosiąt energia, pracownik, nasiona, szczepionki, dodatki do pasz odsadzeniowych ciągle drogie. A jeżeli ktoś uważa, że na tuczu powinien tyle samo zarobić co na prosiaku to chyba nigdy nie widział pracy przy lochach.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

skoro dopłaty maja za zadanie zwiększyć zużycie ziarna świniami to powinny być tylko do tucznika 

Teraz zwiększać liczbę loch pod dopłaty do prosięcia może  spowodować że ze 100 dopłat  do prosięcia zrobi się dokładki 300 zł. do tucznika 

Opublikowano

Jak to jest - kolega ma na sprzedaż prosięta dobrostanowe, jeżeli od niego kupię i nie chcę wchodzić w żaden program dobrostanowy to po prostu nigdzie tego nie zgłaszam tzn tego dobrostanu? 

Opublikowano

Znajoma miała wizytę weterynarii, akurat nie dotyczyła trzody, dostała mandat 200 zł bo w pomieszczeniu gdzie przechowywane jest mleko, sufit wymagał wybielenia. Czy jest coś takiego jak w ciągu tygodnia wybieli to pomieszczenie, to ma prawo się odwołać od tego mandatu?

Opublikowano

200 zł to jest taki problem? Ja kiedyś 5 stów za brak maty dostałem i tyle, człowiek chyli głowę i płaci. Podobnie jest na drodze, jak masz ograniczenie a zasuwasz szybciej to się nie dziw że mandat dostałeś. Takie życie. 

Tak BTW Kanalii długo już forum nie widziało - czyżby kanalii mózg wybuchł od tych spisków ubojni? :D 

Opublikowano
7 godzin temu, Zarazraz napisał:

200 zł to jest taki problem? Ja kiedyś 5 stów za brak maty dostałem i tyle, człowiek chyli głowę i płaci. Podobnie jest na drodze, jak masz ograniczenie a zasuwasz szybciej to się nie dziw że mandat dostałeś. Takie życie. 

Tak BTW Kanalii długo już forum nie widziało - czyżby kanalii mózg wybuchł od tych spisków ubojni? :D 

A może nie widać bo w komisji jakiejś jest jak wszędzie spiski widzi

Opublikowano
6 minut temu, simpleNICKpl napisał:

Ile zaproponowali?

Ja już długo im nie sprzedaje, wiem tyle co napisze mi przedstawiciel z firmy paszowej. Oficjalnie 9,4 E. Podwyżki tucznika w końcu może nadążą za cenami warchlaka. Wczoraj przyjechały po 530 netto...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v