Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, grys napisał:

jest zapier...ol są piniądze , coś za coś kolega ma racje że warzywa dają ja ym powiedział nawet 1 x 20 co do zorza ważne żeby to ogarnąć rozłożyć w czasie ja mam 1haczosnku 3do 4 ha pietruszki trochę buraka nasiennego tak do 2 ha, i 30ha tzm jest qq rzepak pszenica  prace są tak rozłożone że się zazębiają a cały zysk jest własnie z tych upraw zorza są traktowane jako płodozmian pod warzywa , Wiem że pewnie lżej obrobić 100 ha maszynami jak oplewić 1 ha motyką ale skoro ja z tego 1 ha mam prawdziwy zysk to idę plewić motyką 

Policz roboczo godziny swoje i pomocników i wyjdzie że jakby nie zboża to byś do gara nie miał co włożyć 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ciekawe, co Europa będzie tam sprzedawać, jak ETS i ETS2 skutecznie zlikwidują u nas jakikolwiek przemysł. A samochody czy inne produkty juz do nich od dawna eksportuja chińczycy

Polska jednak to szczęśliwy kraj nie ma przemysłu samochodowego , tylko montownie i nie ma problemu .

Pszenica 750 aby była nie niżej będzie dobrze , zawsze lepsza cena może się trafić w pewnym czasie .

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, grys napisał:

jest zapier...ol są piniądze , coś za coś kolega ma racje że warzywa dają ja ym powiedział nawet 1 x 20 co do zorza ważne żeby to ogarnąć rozłożyć w czasie ja mam 1haczosnku 3do 4 ha pietruszki trochę buraka nasiennego tak do 2 ha, i 30ha tzm jest qq rzepak pszenica  prace są tak rozłożone że się zazębiają a cały zysk jest własnie z tych upraw zorza są traktowane jako płodozmian pod warzywa , Wiem że pewnie lżej obrobić 100 ha maszynami jak oplewić 1 ha motyką ale skoro ja z tego 1 ha mam prawdziwy zysk to idę plewić motyką 

Ja mam niecałe 2,5 ha truskawki, pół roku chodzenia, 4 tygodnie zbioru, do zakończenia wszystkich prac pielęgnacyjnych jeszcze ze 2 mce, nasadzenia nowej, a ja już jestem wypluty i nie wyobrażam sobie mieć jeszcze z hektar malin, czosnku czy pietruszki, przebierania i dźwigania worków z kartoflami i użerania się z ludźmi. I to już truskawka po zmniejszeniu, bo bywało więcej. Także podziwiam za taki areał na motykę i samozaparcie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Rosyjscy rolnicy zebrali rekordową ilość pszenicy.     Na początku lipca rolnicy zebrali już 6,9 mln ton pszenicy z pól. W tym samym czasie w ubiegłym roku było to zaledwie 0,2 mln ton. W rezultacie zapasy pszenicy na 1 lipca wzrosły do nowego rekordu wynoszącego 20,3 mln ton. To o 21% więcej niż rok temu.

Amerykanie też zebrali rekordowe ilości , niech nikt tego nie podważa z Polskich rolników .

Najlepsze na koniec - mega dobre .

Rolnicy zapowiadają protesty. "Rząd wycofuje się z kolejnych obietnic"

Wśród rolników narasta bunt. Są oburzeni tym, że rząd wycofuje się z obietnic i nie podejmuje konkretnych działań, by poprawić opłacalność produkcji. Dlatego wznawiają protesty. - Musimy wrócić na drogi. Nie ma pieniędzy dla rolników, a rządowi marzą się igrzyska olimpijskie. To kpina - mówią.

Igrzyska to rolnicy będą mieli wystąpią w Dystryktach .

Co rolnicy  mu zrobią ?.

- W ostatnich tygodniach mamy istny festiwal wycofywania się z obietnic wyborczych i tych, które otrzymaliśmy podczas protestów. Wiadomo już, że ministerstwo rolnictwa nie obniży nam czwartej raty podatku rolnego. Wycofało się także z prac w zakresie odbudowy pogłowia trzody chlewnej. Okazuje się też, że spora grupa rolników zostanie wykluczona z możliwości wsparcia z Funduszu Odbudowy Rolnictwa – mówi Damian Murawiec, rolnik spod Elbląga (woj. warmińsko-mazurskie) oraz działacz Ruchu Młodych Farmerów i Oddolnego Ogólnopolskiego Protestu Rolników. 

Murawiec dodaje też w rozmowie z nami, że Zielony Ład został poluzowany tylko w zakresie niektórych norm warunkowości, a nie wyrzucony do kosza, jak chcieli tego rolnicy. Mimo obietnic nie wprowadzono też embarga na wszystkie białoruskie i rosyjskie produkty rolne.  

- Mało tego. Przecież ministerstwo rolnictwa miało powołać zespoły robocze, w których wspólnie wypracujemy rozwiązania najlepsze dla rolników. I co? Było jedno spotkanie zespołu ds. suszy i cisza. Nic się dalej nie dzieje. A czas leci. Apelowaliśmy, by w tym roku zrezygnować z aplikacji suszowej, bo pokazuje nierzetelne dane, zwłaszcza w przypadku łąk. Niestety, nikt nas nie posłuchał, a aplikacja dalej będzie źle hodowcom straty wyliczać – wyjaśnia nam Murawiec.

Dotowanie rolnictwa to utopia jest .

Resztę se poczytać .

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/rolnicy-zapowiadaja-protesty-rzad-wycofuje-sie-z-kolejnych-obietnic-2517364

Oby pszenica była w cenie  750 zł będzie bardzo dobrze . 

@gałgan to jak na drogach będziesz stacjonował od jesieni do wiosny ?.

Czy odpuszczasz takie zagrywki ?.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, grys napisał:

A po polsku, bez błędów, żeby większość mogła zrozumieć?

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Rosyjscy rolnicy zebrali rekordową ilość pszenicy.     Na początku lipca rolnicy zebrali już 6,9 mln ton pszenicy z pól. W tym samym czasie w ubiegłym roku było to zaledwie 0,2 mln ton. W rezultacie zapasy pszenicy na 1 lipca wzrosły do nowego rekordu wynoszącego 20,3 mln ton. To o 21% więcej niż rok temu.

Amerykanie też zebrali rekordowe ilości , niech nikt tego nie podważa z Polskich rolników .

Najlepsze na koniec - mega dobre .

Rolnicy zapowiadają protesty. "Rząd wycofuje się z kolejnych obietnic"

Wśród rolników narasta bunt. Są oburzeni tym, że rząd wycofuje się z obietnic i nie podejmuje konkretnych działań, by poprawić opłacalność produkcji. Dlatego wznawiają protesty. - Musimy wrócić na drogi. Nie ma pieniędzy dla rolników, a rządowi marzą się igrzyska olimpijskie. To kpina - mówią.

Igrzyska to rolnicy będą mieli wystąpią w Dystryktach .

Co rolnicy  mu zrobią ?.

- W ostatnich tygodniach mamy istny festiwal wycofywania się z obietnic wyborczych i tych, które otrzymaliśmy podczas protestów. Wiadomo już, że ministerstwo rolnictwa nie obniży nam czwartej raty podatku rolnego. Wycofało się także z prac w zakresie odbudowy pogłowia trzody chlewnej. Okazuje się też, że spora grupa rolników zostanie wykluczona z możliwości wsparcia z Funduszu Odbudowy Rolnictwa – mówi Damian Murawiec, rolnik spod Elbląga (woj. warmińsko-mazurskie) oraz działacz Ruchu Młodych Farmerów i Oddolnego Ogólnopolskiego Protestu Rolników. 

Murawiec dodaje też w rozmowie z nami, że Zielony Ład został poluzowany tylko w zakresie niektórych norm warunkowości, a nie wyrzucony do kosza, jak chcieli tego rolnicy. Mimo obietnic nie wprowadzono też embarga na wszystkie białoruskie i rosyjskie produkty rolne.  

- Mało tego. Przecież ministerstwo rolnictwa miało powołać zespoły robocze, w których wspólnie wypracujemy rozwiązania najlepsze dla rolników. I co? Było jedno spotkanie zespołu ds. suszy i cisza. Nic się dalej nie dzieje. A czas leci. Apelowaliśmy, by w tym roku zrezygnować z aplikacji suszowej, bo pokazuje nierzetelne dane, zwłaszcza w przypadku łąk. Niestety, nikt nas nie posłuchał, a aplikacja dalej będzie źle hodowcom straty wyliczać – wyjaśnia nam Murawiec.

Dotowanie rolnictwa to utopia jest .

Resztę se poczytać .

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/rolnicy-zapowiadaja-protesty-rzad-wycofuje-sie-z-kolejnych-obietnic-2517364

Oby pszenica była w cenie  750 zł będzie bardzo dobrze . 

Psychiczny pacjencie, jeśli Rosja zbiera rekordy to oddaje ci swoje pole. Ale jeśli zbierze mniej niż w poprzednim roku to oddajesz jakiemuś poważnemu rolnikowi swoje 5 ha i wracasz na szparagi i kończysz swoje schizy wypisywać na forum. W rodzinie wiedzą czym się zajmujesz? Bo widać zajęcia w domu żadnego nie masz poza klepaniem głupot

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, przemek28_28 napisał:

A po polsku, bez błędów, żeby większość mogła zrozumieć?

ci co mają zrozumieć zrozumieją 😜 klawiatura mi pada i czasami nie zaskoczą literki przeoczyłem ale widzę że kłuje w oczy

• Like 2
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, grys napisał:

Jakiego masz buraka nasiennego ? Ja mam pastewny pierwszy rok 

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Taurus83 napisał:

Jakiego masz buraka nasiennego ? Ja mam pastewny pierwszy rok 

zentaur poli 

z ki masz umowę 

8 godzin temu, Sumik napisał:

Policz roboczo godziny swoje i pomocników i wyjdzie że jakby nie zboża to byś do gara nie miał co włożyć 

liczyłem we wszystkie sposoby i nadal mi wychodzi że właśnie jest odwrotnie nie chce się ani przechwalać ani żalić ale wiem na czym się zarabia, a co się robi tylko po to co by ziemia odłogiem nie leżała, ale tak naprawdę liczymy nakład roboczogodziny swoje i ludzi wynajętych właśnie aby wiedzieć co jak do czego wychodzi i czasami pewne uprawy  wylatują tak było z bobem niby opłacalny ale cena jak na rollercaster jednego dnia 18zł kg nastepnego nie biorą potem 10 potem 5 przestaje się rwać bo za mały zysk nagle skok na 11 cena chwili zaniechałem uprawy .A tak z ciekawości masz warzywa żeby takie tezy rzucać ? wiesz co ile kosztuje 

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, grys napisał:

zentaur poli 

z ki masz umowę 

MHR 

jakie plony udaje ci się uzyskać ? Dużo błędów popełniłem, przed wszystkim zbyt płytkie sadzenie i sporo nie powschodxilo a później sporo się wywróciło gdy wyrosły, zachwaszczenie wtórne itd

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Taurus83 napisał:

MHR 

jakie plony udaje ci się uzyskać ? Dużo błędów popełniłem, przed wszystkim zbyt płytkie sadzenie i sporo nie powschodxilo a później sporo się wywróciło gdy wyrosły, zachwaszczenie wtórne itd

Też z nimi mam , ja sadze tak żeby burak był 2cm pod ziemią żeby podczas wałowania ich nie pociąć chwast 2 liścienne pryskane 3 krotni i czysto i ze dwa razy na 1liścienne presja owsika i chwastnicy , plon w tym roku taki sobie wina działki 1/3 pola była bardzo ciężka ziemia sądziłem że tam będą najlepsze bo tam zawsze zborze czy rzepak rośnie razy 2 a tu niespodzianka dla buraków za mocna w głowę zachodzę co im tam nie pasuję ,na tej mocnej ziemi miały 60/80cm a na takiej słabszej spokojnie 2m i całe oblepione ziarnem średni plon 3t+ sporo szkody mi myszy narobiły około 3 tygodnie temu zauważyłem że pojedyncze krzaki zasychają myślałem że może grzyb i zasychają okazało się że myszy wyjadają bulwę i to do cna z 10%straty, z wiosny działka ogrodzona pastuchem dziki i sarny posmakowały ale pastuch i akumulator 140A iskra na 8mm leci i dało radę . teras elitkę trzeba chronić grzybowo . Tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów żeby osiągnąć 4t+ trzeba mieć fart jaką masz cenę na umowie i z jakiego regionu jesteś jeśli można wiedzieć  

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, grys napisał:

zentaur poli 

z ki masz umowę 

liczyłem we wszystkie sposoby i nadal mi wychodzi że właśnie jest odwrotnie nie chce się ani przechwalać ani żalić ale wiem na czym się zarabia, a co się robi tylko po to co by ziemia odłogiem nie leżała, ale tak naprawdę liczymy nakład roboczogodziny swoje i ludzi wynajętych właśnie aby wiedzieć co jak do czego wychodzi i czasami pewne uprawy  wylatują tak było z bobem niby opłacalny ale cena jak na rollercaster jednego dnia 18zł kg nastepnego nie biorą potem 10 potem 5 przestaje się rwać bo za mały zysk nagle skok na 11 cena chwili zaniechałem uprawy .A tak z ciekawości masz warzywa żeby takie tezy rzucać ? wiesz co ile kosztuje 

Pewnie że nie.... Tak dywaguje...  Warzywa stanowią około 15 procent całego areału który uprawiam.  Ale jeżeli nic nie ulegnie poprawie to za dwa lata zostanie 2%

• 0
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Wicherek napisał:

W Polsce dr łopata zawsze przestrzelił z prognozami :) , GUS także szacuje na zasadzie że zmienia sie prezesa by  dane zgadzały :) . Tak manipuluje sie rynkiem . IZP też zawsze podaje dane z kija wzięte :) np. ostatnio paplali że podaż zbóż jest minimalna bo rolnicy nie chcą sprzedawać po takich cenach ale za chwile bedzie rekordowa kukurydza i rolnicy bedą się wyzbywać zbóż :) . jeszcze w kwietniu w Polsce była propaganda że mamy 9 mln zapasów a nawet 12 mln by w maju oświadczyć że jak jest 4 mln ton zapasów to góra :) - kłamstwo kłamstwem poganiane :) 

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Prawda jest tka że obecne zbiory zbóż w Polsce wahają się od 30 mln do 32 mln ton ale od kiedy otworzono granicę z uryną  to ktoś raptem zaczął dopisywać że zbiory w Polsce to 35 mln ton , że kukurydzy nagle zamiast 4 mln to zbieramy 7 a nawet 8 mln ton :) i to pomimo pikowania cen w dół z roku na rok . Pszenicy także zbieraliśmy coś około 11,5 mln ton , według tych speców od liczenia mniej zasieliśmy , mniej zebraliśmy z hektara ale prognozy naciągają do 12,5 mln a nawet 13 mln :) .

Niedawno niemcy się przyznali że u nich zbiory zbóż historycznie niskie , Francuzi 20 % mniej , Rumunia nie podaje szacunków ale przez suszę zbiory tragiczne ale za to na Malcie zbiory się udadzą więc nie będzie tak źle :) . To że ze zbożami jest cienko najlepiej obrazuje zamówienie przez Egipt pszenicy , nie rozdrabniają się po 300tyś jak zwykle tylko od razu ponad milionowe zamówienie czyli wiedzą że coś w trawie piszczy .

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, grys napisał:

Też z nimi mam , ja sadze tak żeby burak był 2cm pod ziemią żeby podczas wałowania ich nie pociąć chwast 2 liścienne pryskane 3 krotni i czysto i ze dwa razy na 1liścienne presja owsika i chwastnicy , plon w tym roku taki sobie wina działki 1/3 pola była bardzo ciężka ziemia sądziłem że tam będą najlepsze bo tam zawsze zborze czy rzepak rośnie razy 2 a tu niespodzianka dla buraków za mocna w głowę zachodzę co im tam nie pasuję ,na tej mocnej ziemi miały 60/80cm a na takiej słabszej spokojnie 2m i całe oblepione ziarnem średni plon 3t+ sporo szkody mi myszy narobiły około 3 tygodnie temu zauważyłem że pojedyncze krzaki zasychają myślałem że może grzyb i zasychają okazało się że myszy wyjadają bulwę i to do cna z 10%straty, z wiosny działka ogrodzona pastuchem dziki i sarny posmakowały ale pastuch i akumulator 140A iskra na 8mm leci i dało radę . teras elitkę trzeba chronić grzybowo . Tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów żeby osiągnąć 4t+ trzeba mieć fart jaką masz cenę na umowie i z jakiego regionu jesteś jeśli można wiedzieć  

Napisałem priv

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, marks50 napisał:

Niedawno niemcy się przyznali że u nich zbiory zbóż historycznie niskie , Francuzi 20 % mniej , Rumunia nie podaje szacunków ale przez suszę zbiory tragiczne ale za to na Malcie zbiory się udadzą więc nie będzie tak źle :) . To że ze zbożami jest cienko najlepiej obrazuje zamówienie przez Egipt pszenicy , nie rozdrabniają się po 300tyś jak zwykle tylko od razu ponad milionowe zamówienie czyli wiedzą że coś w trawie piszczy .

I dlatego tak tanieje na giełdach? Co ciekawe było mało chętnych na ten kontrakt, ale z uwagi na długi termin płatności, a tak pozatym z kontraktami nie ma problemów z ukr i rus jedzie aż się kurzy.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, marks50 napisał:

Prawda jest tka że obecne zbiory zbóż w Polsce wahają się od 30 mln do 32 mln ton ale od kiedy otworzono granicę z uryną  to ktoś raptem zaczął dopisywać że zbiory w Polsce to 35 mln ton , że kukurydzy nagle zamiast 4 mln to zbieramy 7 a nawet 8 mln ton :) i to pomimo pikowania cen w dół z roku na rok . Pszenicy także zbieraliśmy coś około 11,5 mln ton , według tych speców od liczenia mniej zasieliśmy , mniej zebraliśmy z hektara ale prognozy naciągają do 12,5 mln a nawet 13 mln :) .

Tutaj właśnie jest przyczyna ostatnich spadków, Egipt wyskoczył po pierwsze z długim terminem płatności 270 dni!!, po drugie cena Rosja z dostawą  245 $, cena w praktyce nie do przeskoczenia dla innych eksporterów, Jednak mówi się nieoficjalnie że Egipcjanie znaleźli podmioty prywatne które są gotowe dostarczyć pszenicę w cenie nawet poniżej 230$. Co do Francji to tutaj jest jeszcze ciekawiej pomimo niskich plonów i tak muszą sporo wyeksportować aby nie załamała się cena na ich rynku,mało jednak jest chętnych że względu na jakość , o cenie lepiej nie wspominać bo ona jest nieakceptowalna dla światowych importerów że względu na ceny UA i Rosji 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Tyle że cena na CBOT stabilnie idzie w górę, był dzień czy dwa dni lekkiej zadyszki. Co zrobią francuzi ze swoim zbożem, to ich sprawa.  Zastanawiam się, kiedy rynek powie ukraińcom i rozsanom sprawdzam, bo podają wyjęte z palca prognozy - tylko nie wiem po co, skoro jedni i drudzy żyją ze sprzedaży zboża w tej chwili. Rozmawiałem z  ukraińcem, który powiedział jasno, że u nich wielkie holdingi graja na wykończenie mniejszych gospodarstw, a rząd w zasadzie nic z tym nie robi. U nas w zasadzie jest podobnie

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
16 godzin temu, galan99 napisał:

Pszenica potaniał 2,5 dolara .

To ile straciłeś na swoich 30 tonach paszowy? Pora na szparagi się zabierać bo od klepania w klawiaturę dostajesz pewnie 10 zeta 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.