Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam , mam zamiar zrobić sobie studnie głębinową i kupić deszczownię kompletnie nie mam o tym pojęcia . Także jeśli ktoś by mógł poradzić podpowiedzieć co i jak ? Czy tą studnię to kopać gdzieś przy dostępie do prądu ?  I jeszcze jak to się ma cenowo ? To byłbym wdzięczny  . Możecie polecić jakieś firmy wykonujące takie studnie - w okolicach Płocka ? 

Opublikowano

Podstawa to zorientuj się jak jest z pokładami wody w twoim rejonie, przykładowo, u mnie wody jest pełno, nie do przebrania, a kuzyn 15km dalej trzy odwierty zrobione bo jakaś nadzieja na wodę była, a się okazało że Sahara, trzy razy wywiercone po 90m i susza ...

Opublikowano

Jak będzie kolega robił głębszą studnie niż 30m, lub pobierał średnio z całego roku więcej jak 5m³ na dobę, to potrzeba też pozwolenia wodnoprawnego i chyba oprócz tego trzeba zapłacić opłatę za korzystanie z wody, choć nie wiem jak wygląda ta  opata  obecnie przy korzystaniu do podlewania w gospodarstwie po powstaniu ,, Wód polskich" 

Opublikowano

Wszystkie studnie mają 25 m, nawet te co mają po 100 😁 i wszystkie deszczownie zużywają nie więcej niż 5m3 na dobę, nawet te które przelewają 30 kubików w godzinę.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Podstawa to zorientuj się jak jest z pokładami wody w twoim rejonie, przykładowo, u mnie wody jest pełno, nie do przebrania, a kuzyn 15km dalej trzy odwierty zrobione bo jakaś nadzieja na wodę była, a się okazało że Sahara, trzy razy wywiercone po 90m i susza ...

Chodzi o odwierty takie sprawdzające czy tam jest woda ? Czy od razu jako studnia ?

14 minut temu, mikad napisał:

Wszystkie studnie mają 25 m, nawet te co mają po 100 😁 i wszystkie deszczownie zużywają nie więcej niż 5m3 na dobę, nawet te które przelewają 30 kubików w godzinę.

Podejrzewam , że tak :)

Opublikowano (edytowane)

Od razu jako studnia, bo niby 500m dalej na wsi woda była, to i spróbował on na swoich działkach, wywalił kasy sporo a się okazało, że wody nie ma ... Jakieś tam mapki studniarz miał, wg nich powinien pokład być, nie jakiś wielki, ale do podlewania wystarczający a wyszła Sahara.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Już się wszyscy mieli zdziwić, za wodę ze studni, za wodę z dachu, za wodę z utwardzonego placu i na razie spokój. Za studnię zapłacisz tylko jak ktoś Cię podpirdoli, a jak wkoło wszyscy mają lewiznę to nikt na nikogo nie donosi.

Opublikowano (edytowane)

Jak się podlewa zboża/kukurydze to tak jest ... Wody trzeba dużo a uprawa mało dochodowa ... Marnujemy w ten sposób cenną wodę na coś co można bez problemu sprowadzić z zagranicy...

A drugie, mam nieraz zboża obok bobu, deszczownia coś tam zawsze zarzuci na te zboże i jakiegoś wielkiego wzrostu plonu nie zauważyłem, jak policzyć koszty podlewania to by się okazało, że niby większy plon, ale za podlewanie odliczyć i wychodzi to samo jakby nie podlewać ... Tak czysto z ekonomicznego punktu widzenia. Nieraz sieję zboża/kukurydzę na działkach gdzie mam podciągnięte nawadnianie i nawet przy największej suszy nie przyszło mi do głowy żeby to podlewać.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, cichyh32 napisał:

Z tymi rzekami to macie rację, w Polsce powinno powstać dużo nowych sztucznych zbiorników wodnych np po żwirowniach powinna być w ten sposób prowadzona rekultywacja.

U nas retencja nie istnieje, tylko dużo gadania. Obecnie jest taki poziom wód w rzekach i rozlewiskach, że gdyby tylko część  zmagazynować to wystarczyłoby na całe podlewanie w Polsce. Gdy ta woda ucieknie do morza staje się bezużyteczna z gospodarczego punktu widzenia. Ale u nas nie wolno nawet trochę spiętrzyć wodę w małej reczce bo potrzeba pozwoleń i długotrwałej procedury, a powinno być to maksymalnie ułatwione, np. na zgłoszenie. Pobrać wody bez spiętrzenia też nie wolno bez pozwolenia. W ten sposób w pierwszej kolejności byłyby wykorzystywane wody powierzchniowe co byłoby korzystniejsze, a nie głębinowe.

Odnośnie pytania kolegi, to podstawa czy jest szansa na wodę, bo z tym jest bardzo różnie. Potem przygotuj się na duże koszty i bardzo czasochłonna procedurę. Raczej legalnie w przyszłym sezonie nie podlejesz z tej studni (możesz nie zdarzyć z papierologia).

No i podstawowa rzecz jakie uprawy będą nawadniane. Jeżeli jakieś warzywa, ziemniaki to ok. Ale jak zboża, kukurydza i rzepak to opłacalność raczej słaba. Bo duże koszty to nie tylko koszty inwestycji i zakupu, ale również późniejsza eksploatacja. Jeszcze dodam że w przypadku robienia nowego przyłacza na prąd na polu z automatu jest taryfa taka jak pod działalność gospodarczą.

Edytowane przez driver24
Opublikowano

Z magazynowaniem wody u nas to jest tragedia. 

Podniesienie tafli jeziora o 10 cm to wielki problem. 

Po sąsiedzku jest ciek wodny. Za czasów młodości mojego ojca stały tam chyba 2 młyny, tartak i kilka śrutowników. Właścicielem jednego budynku po młynie jest jeden człowiek i ziemi po obu stronach sporo powyżej również. Są jeszcze nasypy, zasypana prawie całą ziemią turbina. Praktycznie brakuje zastawek. Właściciel próbował przywrócić piętrzenie do podlewania, a może nawet uruchomić mała elektrownie wodną. 

Nie pozwolono ze względów ochrony środowiska itp. czy tłumaczono ( osoby nie mające pojęcia o hydrologia), że będzie sąsiadów ( poniżej piętrzenia....) podtapiać. 

Na dokładkę śmieszna w tej sytuacji jest nazwa cieku na mapach - Młynówka 

Opublikowano
8 godzin temu, driver24 napisał:

U nas retencja nie istnieje, tylko dużo gadania. Obecnie jest taki poziom wód w rzekach i rozlewiskach, że gdyby tylko część  zmagazynować to wystarczyłoby na całe podlewanie w Polsce. Gdy ta woda ucieknie do morza staje się bezużyteczna z gospodarczego punktu widzenia. Ale u nas nie wolno nawet trochę spiętrzyć wodę w małej reczce bo potrzeba pozwoleń i długotrwałej procedury, a powinno być to maksymalnie ułatwione, np. na zgłoszenie. Pobrać wody bez spiętrzenia też nie wolno bez pozwolenia. W ten sposób w pierwszej kolejności byłyby wykorzystywane wody powierzchniowe co byłoby korzystniejsze, a nie głębinowe.

Odnośnie pytania kolegi, to podstawa czy jest szansa na wodę, bo z tym jest bardzo różnie. Potem przygotuj się na duże koszty i bardzo czasochłonna procedurę. Raczej legalnie w przyszłym sezonie nie podlejesz z tej studni (możesz nie zdarzyć z papierologia).

No i podstawowa rzecz jakie uprawy będą nawadniane. Jeżeli jakieś warzywa, ziemniaki to ok. Ale jak zboża, kukurydza i rzepak to opłacalność raczej słaba. Bo duże koszty to nie tylko koszty inwestycji i zakupu, ale również późniejsza eksploatacja. Jeszcze dodam że w przypadku robienia nowego przyłacza na prąd na polu z automatu jest taryfa taka jak pod działalność gospodarczą.

Przyszły sezon to 2024 czy 2025, bo jeśli kolega nie ma nic, to w 2024 na legalu na pewno nie podleje.