Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, mate12345 napisał(a):

My sie cieszymy z premi jednorazowej, a w sklepie mlekovity maslo juz ponad 9zl, nam cena pewnie po nowym roku spadnie a w sklepie sie raczej utrzyma . 

Chciałem napisać,  że mlekuta chyba będzie miała z czego dać, bo masło  w kaufie po 9.50, a Piatnicy 8.50.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Rrolniik napisał(a):

Lyder 50gr premii względem listopada

Poczekaj 5 lat i u nas to samo będzie, rozmawiałem kilka dni temu z jednym bambrem z BWM to dzieci spierdzieliły i nikt nie będzie robić. Ostatnio jeden co miał 100 dojnych też umarł i stado poszło do likwidacji bo dzieci też nie chciały tego robić. Mało który młody teraz chce krowy doić, druga kwestia poczekaj jak u młodych oporowców rodzice nie będą dali rady doić to też zostaną stada pokasowane jak "młody 30-40lat"oporowy operator ciągnika w życiu krów nie doił.

Te młode oporowcy się rzucili na roboty. Nie wyrabiają z montażami nowych a ile używek przyjechało. Z kim się nie rozmawia to albo już ma zamówione, albo szuka lub się poważnie zastanawia nad montażem. Rozmawiałem z dyrektorkiem z GEA to marudził że ten rok był słaby pod względem sprzedaży hal a przyszły szykuje się jeszcze gorszy bo zainteresowanie głównie dużymi halami a przy oborach do 120szt praktycznie zerowe

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Te młode oporowcy się rzucili na roboty. Nie wyrabiają z montażami nowych a ile używek przyjechało. Z kim się nie rozmawia to albo już ma zamówione, albo szuka lub się poważnie zastanawia nad montażem. Rozmawiałem z dyrektorkiem z GEA to marudził że ten rok był słaby pod względem sprzedaży hal a przyszły szykuje się jeszcze gorszy bo zainteresowanie głównie dużymi halami a przy oborach do 120szt praktycznie zerowe

Może sam tego nie doświadczyłem,ale od tego co się słyszy i widzi to zainteresowanie halami w moim regionie nie spada. Ponieważ w jednym gospodarstwie była ciekawa historia jak to przeszli przez hale westfali na niebieskie roboty potem na czerwone i teraz są na hali gea

Mieli problemy z niebieskimi pod względem zawodności ich skuteczności dojów to przełożyli na czerwone. Lely były super tylko po jakimś czasie nasz diler lely center łomża podkręcił ceny części zamiennych do 200% i to dla wielu było nie do z niesienia i teraz znowu mają hale gea.

Osobiście myśle że najlepiej zainstalować sobie dużą udojnie np. Żeby doić stado na 3-4 zmiany i się cieszyć życiem i krótkim oporządkiem.

Edytowane przez karolZ
Błedy
Opublikowano
7 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Już 3 lata temu Dr GEA mi mówił że ich priorytetem są roboty. Człowieku to są duże firmy oni badają rynek . A  dodatni trend robotyzacji doju jest  na całym świecie 

Opublikowano
2 minuty temu, tazos napisał(a):

U mnie też południe i też opolskie. Jeśli się parametry nie zmienią to 2.44 netto za listopad 

To cena taka sama jak nie lepsza jak w molochach. To czego chcieć więcej. Ziemię macie bardzo dobre że można wszystko uprawiać i susza tak mocno nie dokucza. Cena za mleko jak u największych. Nic tylko gospodarzyć 

Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To cena taka sama jak nie lepsza jak w molochach. To czego chcieć więcej. Ziemię macie bardzo dobre że można wszystko uprawiać i susza tak mocno nie dokucza. Cena za mleko jak u największych. Nic tylko gospodarzyć 

Ziem tych najlepszych to nie mam, bo 4,5 klasa, 3 się trafi i praktycznie same piaski, ale ogólnie nie narzekam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v