Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

A ja mam 10 jak dadzą to dadzą jak nie to też dobrze durnot nie będę kupował zeby punkty mieć. Poza tym zapewne mądrzej iść się teraz dogadać do dealera i wziąć co się chce za gotówkę bo jeszcze można luks targować a zanim wnioski przejdą będzie z 20 30 procent w górę. Znajomy przedstawiciel twierdzi że no polskie agregaty bezorkowe które teraz można jeszcze kupić np Agro masz runner za 39 będą 55 kosztować nie wiem czy to prawda a rozsiewacze np rauch mozna dorwać na polsce z 23 roku za 35 a oferty pisane na 70 

Pisałem o tym właśnie w temacie odnośnie tego naboru. Trzeba teraz już kupić co potrzebne i potem zrobić zwrot jak dadzą dofinansowanie. No i oczywiście kwestia doboru maszyn. Jak ktoś dobierał maszyny zgodnie z tabelkami czy lekko nadciągnął to może śmiało kupować. Ale jak maszyny zawyżone względem tabelek to nawet jak dostanie dofinansowanie to może nie odliczyć od danej maszyny. Bo agencja się na nią po prostu nie zgodzi 

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

ja z niepotrzebnych rzeczy wziąłem zbiornik na wodę ale to to jeszcze wykorzystam a innych rzeczy rzuconych w kąt nie potrzebuje, jak nie dadzą to trudno, z tymi podwyżkami to prawda, na to sama zgrabiarke dostałem dwie oferty różniąca się cena o 20 tys 

W zeszłym roku kupiłeś nową zgrabiarke i teraz następną? 😁 Ratek ty to masz łeb 😉 

Opublikowano

Już kilka dni trąbią o tym języku. Nie ma co na razie siać paniki . Na zachodzie ceny wołowiny są na wysokim poziomie z chorobą więc nie ma co  dawać się zastraszyć handlarzom że cena do dołu. 

Problem może być z jałówkami . Sam zostawiłem więcej cielaków do chowu pewnie kosztem kilku krów bo wiadomo paszy mniej w tym roku 

Opublikowano

Ja wszystko co składałem na środowisko mam już zamówione . 

Tak się składa że większość rzeczy które pisze we wniosku i tak kupię +- do 6 miesięcy . 

A zwrot kasy może być i nawet za 3 lata.

Opublikowano
8 minut temu, greg1985 napisał(a):

Już kilka dni trąbią o tym języku. Nie ma co na razie siać paniki . Na zachodzie ceny wołowiny są na wysokim poziomie z chorobą więc nie ma co  dawać się zastraszyć handlarzom że cena do dołu. 

Problem może być z jałówkami . Sam zostawiłem więcej cielaków do chowu pewnie kosztem kilku krów bo wiadomo paszy mniej w tym roku 

To są gadki handlarzy ze będzie w dół. Na zdrowy rozum. Skoro bydło będą utylizować to towaru będzie mniej na rynku. Więc cena powinna iść tylko do góry. Chociaż to jest Polska i u nas wszystko może zadziałać odwrotnie 

Opublikowano
16 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Firmę zmieniłeś?

Nie, od znajomych takie info ale jak potem doczytałem inni pisali o tym predzej. 

7 godzin temu, Akardin napisał(a):

Więcej niż 26 się nie udało uzyskać 

Dalo. Z natura 27 pkt. 

A jak ktos mowi ze nie skladal na bezuzyteczne maszyny dla samych pkt to jego sprawa. 

14 pkt dalo sie zrobić za łącznie 8 tys netto. 

Opublikowano

Kto widział oficjalny komunikat jakiejś państwowej instytucji że na 100 % to była ta choroba? Mógłby mi podesłać linka. Ja widziałem tylko to pismo krążące tu po forum nawet z którego wynikało że wysłali do pulaw żeby tam potwierdzili.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

chyba utylizacje 😛

To jak będzie u jednej to i ta jedna zarazi całe stado przecież. Może być nie ciekawie. U świń asf u kur ptasia grypa to musieli coś u bydła wymyśleć 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
24 minuty temu, michal_19 napisał(a):

Zwierzęta nie zarażają się od siebie tą chorobą.

To jeszcze nie tak tragicznie. Ja myślałem że to jak wirus jakiś że jedna złapie to i całe stado 

Opublikowano
2 minuty temu, damianzetor9540 napisał(a):

Na YT jest polak co pracuje w DE i mowi ze u nich na tym stadzie po tej chorobie spadek mleka ze średniej 40-42 na 32 litry i rozrod klapa

Masz jakiś link 

Opublikowano (edytowane)

Tą chorobę głównie kuczmany czy komary roznoszą po stadzie. Wystarczy że taki komar dziabnie chorąą i przeleci do drugiej i z automatu zaraża tą drugą. Dla tego ważna jest przy tej chorobie profilaktyka czyli zwalczanie owadów: lepy, lampy, środki odstraszające owady itp. 

Edytowane przez kokoman0
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v