Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, dabrowskit napisał(a):

Pewne w 100% jest 

Chyba nie bo agrotechnik dzwonił do mlekpolu żeby popuścili bo nie dadzą rady klientów obrobić 😁

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)

1 minutę temu, karol091193 napisał(a):

Byłem ostatnio i ta premia to za mało, abym dołożył 100tys do joskina i kupił fiegla 😛 więc obskoczą wszystkich klientów. Ale z metalowych to najbardziej mi się podobała 😉 tylko budżet by nie wytrzymał moich zachcianek 🤣

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Chyba nie bo agrotechnik dzwonił do mlekpolu żeby popuścili bo nie dadzą rady klientów obrobić 😁

Podobno najgorzej to z tymi co niedawno do Piątnicy się przyłączyli bo teraz chcą nadrobić braki za poprzednie lata 😁

Opublikowano
49 minut temu, dantur96 napisał(a):

Podwyżki podwyżkami oby tylko to utrzymali w następnym roku żeby nie było powtórki z 2023 roku jak zaczęli opuszczać cenę. 

Jak energia pójdzie w górę to więcej jak 2 zł to się nie spodziewaj za mleko.

Opublikowano
Godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

Jak energia pójdzie w górę to więcej jak 2 zł to się nie spodziewaj za mleko.

Jak ludzie nadal będą zezwalali czytaj rolnicy na foto lub wiatrak i sidbie taniej nie będzie na się bogacic firmA nie my 

Opublikowano

Najtańszy prąd jest z atomu 0.02-0.04 grosze 

Następny jest węgiel (cena się Wacha cyklicznie )0.15-0.35 groszy  , oczywiście bez opłat za emisję ( obecnie to ponad 85%

Później elektrownie wodne 

Później daleko daleko nie ma nic 

A dopiero na końcu wiatr i słońce ....

Czym więcej paneli i wiatraków tym prąd jest droższy bo duże firmy mają płacone rekompensaty jeśli prąd nie idzie w linie ,  tak nie stabilne źródła zasilania nie są w stanie utrzymać gospodarki

Każdy kto założył panele jest po prostu idiota . Za rok gora 5 lat wejdzie automatyczne naliczanie fotowoltaiki na taryfę dynamiczna i każdy kto założył panele będzie płakał i płacił . 

Mówi nam się że przez "spóźniona transformację energetyczna" jest drogi prąd .... Nie prawda .

Chiny , Ameryka cały świat żyje węglem i atomem.

Nie będziemy mieć taniego i "dobrego" prądu z zielonej energii która tak naprawdę nie jest zielona więcej idzie CO2 na produkcję paneli i przeliczając na wyprodukowany prąd niż jazda starym dieselem 

Najlepszym rozwiązaniem w obecnych czasach jest budowa nowych bloków węglowych 

A w aspekcie rolnictwa budowa biogazowni rolniczych jak również budowa biogazowni przy zakładach produkcyjnych żywność . 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

https://inowroclaw.naszemiasto.pl/osm-cuiavia-w-inowroclawiu-bedzie-miala-nowego-wlasciciela-mleczarnie-czekaja-spore-zmiany/ar/c3p2-26975965

Rozbiór Polskiej spółdzielczości? To naprawdę się opłaca sprzedać w obce ręce za kilka groszy udziałów niż połączyć z polską OSM? Robić u siebie na siebie a nie na obcego? Dzieje się coś conajmniej dziwnego że tak szybko postępuje sprzedaż waszych majątków i wy sami się na to godzicie.  

@leszek1000 @reebok

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
15 minut temu, grzesiu napisał(a):

https://inowroclaw.naszemiasto.pl/osm-cuiavia-w-inowroclawiu-bedzie-miala-nowego-wlasciciela-mleczarnie-czekaja-spore-zmiany/ar/c3p2-26975965

Rozbiór Polskiej spółdzielczości? To naprawdę się opłaca sprzedać w obce ręce za kilka groszy udziałów niż połączyć z polską OSM? Robić u siebie na siebie a nie na obcego? Dzieje się coś conajmniej dziwnego że tak szybko postępuje sprzedaż waszych majątków i wy sami się na to godzicie.  

Tylko i wyłącznie chodzi o kasę przy korycie 

Godzinę temu, Akardin napisał(a):

Najtańszy prąd jest z atomu 0.02-0.04 grosze 

Następny jest węgiel (cena się Wacha cyklicznie )0.15-0.35 groszy  , oczywiście bez opłat za emisję ( obecnie to ponad 85%

Później elektrownie wodne 

Później daleko daleko nie ma nic 

A dopiero na końcu wiatr i słońce ....

Czym więcej paneli i wiatraków tym prąd jest droższy bo duże firmy mają płacone rekompensaty jeśli prąd nie idzie w linie ,  tak nie stabilne źródła zasilania nie są w stanie utrzymać gospodarki

Każdy kto założył panele jest po prostu idiota . Za rok gora 5 lat wejdzie automatyczne naliczanie fotowoltaiki na taryfę dynamiczna i każdy kto założył panele będzie płakał i płacił . 

Mówi nam się że przez "spóźniona transformację energetyczna" jest drogi prąd .... Nie prawda .

Chiny , Ameryka cały świat żyje węglem i atomem.

Nie będziemy mieć taniego i "dobrego" prądu z zielonej energii która tak naprawdę nie jest zielona więcej idzie CO2 na produkcję paneli i przeliczając na wyprodukowany prąd niż jazda starym dieselem 

Najlepszym rozwiązaniem w obecnych czasach jest budowa nowych bloków węglowych 

A w aspekcie rolnictwa budowa biogazowni rolniczych jak również budowa biogazowni przy zakładach produkcyjnych żywność . 

Dobrze że coraz więcej osób to dostrzega. Jeszcze rok czy dwa lata do tyłu jak komuś się coś takiego powiedziało to gotowi zabić. ,,W tv mówili że panele są najlepsze i dlatego my pozakładali „. Jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie i może większość ludzi się obudzi i zobaczy o co tak naprawdę chodzi z ,,ta walka z klimatem „

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Tylko i wyłącznie chodzi o kasę przy korycie 

kase przy korycie rolników? rolnicy są właścicielami, rzygać się chce patrząc na to co rolnicy robią ze spółdzielniami. mają za miedzą mlekpol to cudują z jakimiś Czechami ja pier****

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Kasa dla zarządu, prezesa i rady . Wystarczy z odpowiednimi ludźmi porozmawiać 

Prezes 70 rocznik, a wice 61 na emeryturze lub blisko niej kasa jest potrzebna. Sprzedadzą się wszyscy. Tak jak @grzesiu kiedyś pisał będzie za parę lat kilka molochów tzn. myślę ze 3-4 i kilka małych lokalnych mleczarni z pomysłem i jakością świeżych produktów. Reszta widzę sprzeda się szybko, a później w molochach będzie pod dyktat ceny bez możliwości głosu rolników. 

Problem kiedyś opisał jeden z redaktorów, że w Polsce brakuje kadry. Prezesi pomimo wieku nikogo nie przyuczają, nie pozwalają coś zdziałać, sami są "Bogami u Siebie", a przy okazji najlepiej do śmierci kręcili by interesy przy spółdzielni i ustawiali rodzinę na kilka pokoleń. Taka polska "prywatna" spółdzielczość. 

Z drugiej strony rolnik potrafi tylko wypowiadać się źle o swoim interesie, jak to kradną, jak parametry zaniżają, jak kombinują z antybiotykami, ale nikt w sprawie przejrzystości działań spółdzielni nie zrobi nic. 

• Like 4
Opublikowano
37 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

kase przy korycie rolników? rolnicy są właścicielami, rzygać się chce patrząc na to co rolnicy robią ze spółdzielniami. mają za miedzą mlekpol to cudują z jakimiś Czechami ja pier****

Rolnicy są właścicielami do pokrywania inwestycji i tyranią na zarząd. 

Przy podziale zysków się o nich zapomina. 

Najczęściej takimi spółdzielniami rządzą wielopokoleniowe układy "mafijne"

Nie twierdzę że z obcym kapitałem będzie lepiej 

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, Dream1990 napisał(a):

Tak jak @grzesiu kiedyś pisał będzie za parę lat kilka molochów tzn. myślę ze 3-4 i kilka małych lokalnych mleczarni z pomysłem i jakością świeżych produktów. 

Byłoby super. Bo jak narazie to te molochy płaca po 3 złote a te małe lokalne to łaskę robią jak zapłacą 2zl. I jeszcze każda parametry uj***e

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Cholera wie kto to i co to. Parzyłem krs to jest taka spółka zoo zajmuje się handlem nabiałem zarejestrowana w stolicy z kapitałem zakładowym 50tys zł. 

17 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Pytanie czy molochy starałyby się tak z ceną gdyby nie takie Piątnice i Giżycka za miedzą. 

Taki monopol im nie grozi. Póki co to trzeba opanować tą wyprzedaż ostatniej w pełni polskiej branży. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

A tobie kto takich głupot naopowiadal , a ty haszcze to powielasz.

Chyba Pan założył foto na każdym dachu pompa ciepła chodzi domek grzeje .... 

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, Akardin napisał(a):

Chyba Pan założył foto na każdym dachu pompa ciepła chodzi domek grzeje .... 

Pompa ma się nijak do produkcji prądu. Więc ona popiera węgiel i atom. A foto nie rozumiem jak można krytykować. To nie moja wina że każde rządy od wielu lat to banda złodziei. To nasza wina że musimy sobie montowac foto żeby zaoszczędzić na rachunkach? Moja instalacja już po kilku latach się splacila. Każdy następny rok to będzie na plus. I znowu to nie moja wina że zrobią jakieś wały na taryfach i foto oberwie. My kombinujemy żeby wyjść na swoje. A ci złodzieje najpierw atakują tani prąd. Potem jak zostaniemy z tymi ekologicznymi źródłami to nas dojadą podatkami. zmiana warunków, rozliczen, ale mimo wszystko ciągle łatwiej niż tym którzy nie maja instalacji 

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

@leszek1000 @reebok

Pamiętam, jak byliśmy na spotkaniach. Każdy trzymał się stołka, prezes obiecywał dobre ceny, jak tylko ruszy proszkownia. Proszkownia ruszyła, a ceny dalej były mizerne. Do tego kierowcy, jak sępy brali swoje za próby. Każdy przyczynił się do upadku spółdzielni, brakowało młodych i pomysłowych osób. Brak reklamy i jakości mleka, tyle razy był wałkowany temat dopłat to oceny mleka, ale zawsze brakowało kasy. Nawet jak odchodziliśmy, to nikomu nie zależało, tylko grozili umowami. Stara elita została, młodych nie było i jak ten mur berliński kiedyś musiało to się obalić. Szkoda, że w taki sposób. Ogólnie mieli dobre produkty, np. masło czy jogurt i kawałkami owoców. Także był potencjał, ale zabrakło kogoś, kto by tym dobrze pokierował. A prezes podobno, został kierownikiem 😉

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

@leszek1000 @reebok

A co z tego , że mlekowita to osm jak to prywatny folwark jest .

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, kampl napisał(a):

Pompa ma się nijak do produkcji prądu. Więc ona popiera węgiel i atom. A foto nie rozumiem jak można krytykować. To nie moja wina że każde rządy od wielu lat to banda złodziei. To nasza wina że musimy sobie montowac foto żeby zaoszczędzić na rachunkach? Moja instalacja już po kilku latach się splacila. Każdy następny rok to będzie na plus. I znowu to nie moja wina że zrobią jakieś wały na taryfach i foto oberwie. My kombinujemy żeby wyjść na swoje. A ci złodzieje najpierw atakują tani prąd. Potem jak zostaniemy z tymi ekologicznymi źródłami to nas dojadą podatkami. zmiana warunków, rozliczen, ale mimo wszystko ciągle łatwiej niż tym którzy nie maja instalacji 

Ale czy nie rozumie Pan jednej rzeczy.

Czym więcej paneli i wiatraków tym droższy mamy prąd.... 

Proszę czytać ze zrozumieniem 

Teraz, Akardin napisał(a):

Cała polityka klimatyczna to jedno wielkie dno .... 

Mamy zapasów węgla na 2000 lat a nie użytkujemy tego .

Opowiada się że wydobycie węgla jest coraz droższe. Mam znajomego co na swoim polu robił odwiert na studnie i się okazało że węgiel jest na 2.5 metra głębokości . Chłop sam sobie chciał odkrywkę zrobić 🤣

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Akardin napisał(a):

Cała polityka klimatyczna to jedno wielkie dno .... 

Mamy zapasów węgla na 2000 lat a nie użytkujemy tego .

Opowiada się że wydobycie węgla jest coraz droższe. Mam znajomego co na swoim polu robił odwiert na studnie i się okazało że węgiel jest na 2.5 metra głębokości . Chłop sam sobie chciał odkrywkę zrobić 🤣

one on ma prąd za darmo bo założył na starych zasadach i całe społeczeństwo mu się dokłada do tego że ma darmowy magazyn i sobie odbiera zimą. no i taki chłop będzie chwalił jakie to super foto ja wysiadam

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v