Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.10.2024 o 13:26, mate12345 napisał(a):

Mlekovita za wrzesien 2,25 brutto dla ryczałtowca  tl. 3,94 bialko 3,14 ilosc  ponozej 30 tys , bidnie jak na takiego wielkiego lidera . 

Biedne to parametry, glownie bialko.U mnie 13 gr wiecej przy podobnej ilosci i lepszych parametrach w Mlekovicie

Opublikowano

Dowiemy się pod koniec października jak nie w listopadzie. Aczkolwiek za wrzesień dali znać pod koniec września a spodziewałem się po kilku dniach października.

Opublikowano (edytowane)

A czy wy myślicie , że ci co są w Piątnicy to 100 % dostawców ma och i ach , na pewno jakiś procent wiruje te mleko , a tak na marginesie to po co wirować cały udój jak można od tych chorych krów  przewirować i tyle to powiedzmy , że na stadzie 70 dojnych jest 10 sztuk z wysoką somatyką to jakieś 250-300 litrów dziennie . 

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
Opublikowano

Nie. Nie wiedzą. U mnie nie było takich praktyk. I sam dopiero niedawno dowiedziałem się że są ludzie którzy takie cyrki robią. I mam do tego mieszane uczucia. Moja mleczarnia bezproblemowo. No ale jeśli miałbym mleczarnie która ma taki rygor to sam nie wiem co o tym myśleć. 

Opublikowano
11 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

jak to wygląda w Mlekpolu ścigają za to czy można wirować do woli?

Ile sobie życzysz tyle wiruesz przyjeżdża instruktor urządzenie chodzi akurat to uda ze nie widzi a stoi metr od niego albo powie żeby nie używac 

8 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

A czy wy myślicie , że ci co są w Piątnicy to 100 % dostawców ma och i ach , na pewno jakiś procent wiruje te mleko , a tak na marginesie to po co wirować cały udój jak można od tych chorych krów  przewirować i tyle to powiedzmy , że na stadzie 70 dojnych jest 10 sztuk z wysoką somatyką to jakieś 250-300 litrów dziennie . 

Ja żebym miał możliwości będąc prezesem a każdy prezes je ma to lecieli by wszyscy z wirówkami po minucie od wykrycia i czy wiruje 1 krowę na 50 czy wyciągnął ja pierwszy raz w tym roku i użył. Byłoby bez litości albo wszyscy doimy tak jak reszta i jak się należy albo wypad i twoja noga więcej tu nie stanie. Takie powinno być podejście prezesow. A co do Piątnicy to jesli coś jest z wirowaniem to jest to ponizej procenta ogółu a np w mlekpolu jest to 70 procent. Martwi tylko ze chodzą słuchy że tych co teraz biorą Piątnica że nie który ma urządzenie lub miał a tego z chłopa nie wypleni ale miejmy nadzieję że Piątnica to szybko wyłapie i będą tam gdzie ich miejsce 

• Like 6
Opublikowano
14 minut temu, alfa napisał(a):

Ile sobie życzysz tyle wiruesz przyjeżdża instruktor urządzenie chodzi akurat to uda ze nie widzi a stoi metr od niego albo powie żeby nie używac 

Ja żebym miał możliwości będąc prezesem a każdy prezes je ma to lecieli by wszyscy z wirówkami po minucie od wykrycia i czy wiruje 1 krowę na 50 czy wyciągnął ja pierwszy raz w tym roku i użył. Byłoby bez litości albo wszyscy doimy tak jak reszta i jak się należy albo wypad i twoja noga więcej tu nie stanie. Takie powinno być podejście prezesow. A co do Piątnicy to jesli coś jest z wirowaniem to jest to ponizej procenta ogółu a np w mlekpolu jest to 70 procent. Martwi tylko ze chodzą słuchy że tych co teraz biorą Piątnica że nie który ma urządzenie lub miał a tego z chłopa nie wypleni ale miejmy nadzieję że Piątnica to szybko wyłapie i będą tam gdzie ich miejsce 

Alfa chyba po doświadczeniach u siebie z wirówka masz taką opinię że instruktor przyjezdza i udaje że nie widzi. 

Ciekawe masz te statystyki że w Piątnicy to 1% a w mlekpolu to 70%. Nie mierz wszystkich swoją miarą. Może się okazać że te twoje statystyki są zupełnie odwrotnie. To że dla krzyku Piątnica kogoś wyrzuci za wirówkę  to nie znaczy że nikt tam nie wiruje.  Zresztą tak samo miało być z kierowcami i transportem własnym mleczarni. Nic ,,podobnież" nie dało się zakombinować. A tu nagle kilkudziesięciu dostawców, kierowcy i w skupie kilka osób zrobiły sobie biznes. 

• Like 8
Opublikowano

Akurat wiem z rozmów ze znajomymi jaka jest reakcja na wirowke, znam wioske 13 dostawców gdzie każdy wiruje znam gościa który sprzedaje kilka miesięcznie do mlekpolu i ten sam gościu ma ponad 100 sztuk w dzierżawie w mlekpolu gdzie ludzie później kupuja a te innym idą w dzierzawę trzeba też powiedziec że jest tendencja wzrostowa u tego gościa a to tylko jeden sprzedawca znam też gościa który to produkuje i wiem ile tego wychodzi od niego miesięcznie i gdzie trafia także ten tegos. A jeśli chodzi o aferę w Piątnicy to wina pracowników tzn kierowcow i chłopów którym mało ale mleczarnia postąpiła jak należy jak odkryła proceder i wszyscy polecieli a jak jest z wodą w mlekpolu też dużo wiem i nikt też za specjalnie nic z tym nie robi bo transport rodzinny 

• Like 1
Opublikowano

Widzisz a u mnie w wiosce nikt nie wiruje, a cała wioska do Mlekpolu oddaje, a ja się z forum dowiedziałem że w ogóle istnieje takie urządzenie. Nie mierz wszystkich swoją miarą. I bez oszustwa nigdy nie miałem pozaklasowego.

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v